Visa studentum.se som: Mobil

Designutbildning

Leksands folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Leksand
40-80 veckor
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: 23 augusti 2021 - Leksand
Sista ansökan: 15 april 2021

Videoreportage

     

Designutbildning

Design påverkar vår vardag och är en viktig del av samhällsutvecklingen. Designlinjen på Leksands folkhögskola ger dig en grundläggande orientering i formgivning och visuell kommunikation. Den förbereder dig som ska söka vidare till högre designutbildningar, men passar också för dig som vill ta ett steg i karriären, kompetensutveckla dig, ändra inriktning eller helt enkelt vill förkovra dig i designområdet.

Design och Visuell kommunikation

Kursens huvudämnen är design och visuell kommunikation där produktformgivning, inredning, illustration, grafisk design och rörlig form/interaktiva medier ingår som delmoment.

Designprocessen är den röda tråden och genom både teoretiska och praktiska övningar får du möjlighet att utforska formgivningens värld och få en inblick i de olika delarna av designyrket.

Fokus under kursen kommer också vara att kunna skapa och presentera en individuell portfolio, vilket är den handling som nästan enbart används som merit- och ansökningshandling inom designbranschen.

Yrkesverksamma gästlärare

Tillsammans med utbildningens huvudlärare är det yrkesverksamma gästlärare med lång erfarenhet inom sina områden som undervisar. De ger dig en verklig inblick i vad designyrket innebär. De inspirerar, utmanar, vägleder och ger feedback så att du kan skaffa dig den plattform du behöver för att kunna ta dig vidare till det mål du satt upp.

Bland annat kommer du undervisas av Per José Karlén - illustratör och grafisk formgivare, Jon Eliason – inredningsarkitekt och produktformgivare, Martin Sandström – industridesigner och Anna Elzer Oscarsson – formgivare.

Engagemang och eget driv

Din insats är ett stort engagemang och eget driv. Under din tid här har du möjlighet att utforska din egen kreativa process och uttryck. Träna, testa, utforska och utvecklas med ett stort stöd och handledning får dina lärare. De finns där för dig, men det är du som gör jobbet! Designsal och projektrum har du tillgång till dygnet runt alla dagar under utbildningstiden.

Vi ser gärna att du har din egen laptop och ritplatta, men det finns också stationära datorer med nödvändiga programvaror och några ritplattor att låna på skolan. Adobe Creative Suite kan du skaffa till studentpris när du påbörjat utbildningen.

Studiebesök och samarbeten

Vi kommer att göra studiebesök och studieresor under utbildningen. Det blir också ett eller ett par gemensamma projekt med de andra utbildningar på skolan. Utbildningarna är Bokbinderi, Keramisk form, Metall/Silversmide och Allmän kurs med inriktningarna e-sport, handel/butik/kommunikation och personlig utveckling. Dessutom finns möjligheten att jobba med egna samarbetsprojekt över utbildningsgränserna.

Studera ett eller två år

Utbildningen är ett eller två år. Du ansöker till år två även om du gått år ett,  men du kan också ansöka direkt till år två om du har grundläggande kunskaper inom designprocess sedan tidigare och vill kompetensutveckla dig. Under år två fördjupar du dig inom:

  • designprocess
  • visuell kommunikation
  • skissteknik/modell i 2D och 3D
  • UX, UI, motion – app/webb
  • hållbarhet – cirkulär design
  • utställningsdesign
  • eget projekt

Eget projekt eller inriktning kan vara att du vill fördjupa dina kunskaper inom ett visst designområde. Det kan också vara att du vill arbeta med en ansöka till en utbildningen.

Under år två har du en arbetsplats i designsalen och kontakt med mentor och gästlärare som handleder dig på plats, men också delvis via vår digitala utbildningsplattform.

För mer information om Designutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ämnen under utbildningen Design

Kursinnehåll

I kursen ingår grundläggande kunskaper i:

rit- och skissteknik
kroki
bildkomposition
illustration
formspråk
konstnärlig grund
bygga modell
digitala verktyg för två- och tredimensionella gestaltningar
rörlig media
orientering i olika material
färglära
copy
konst- och designhistoria.

Fokus under kursen kommer också vara att kunna skapa och presentera en individuell portfolio, vilket är den handling som nästan enbart används som merit- och ansökningshandling inom designbranschen.

Kommunikation är alla människor inbegripna i. Därför anser vi det viktigt att förstå och behärska kommunikation på ett djupare plan och lägger vikt vid att träna både skriftlig, muntlig och visuell presentation.

Så ansöker du

Ansökan ska innehålla ett personligt brev och ett självporträtt, tecknat eller målat, i A4 format.

Examen & Intyg

Utbildningens mål

Utbildningens mål är

  • att deltagarna har fått en grundläggande kunskap i designprocessen och redskap för att kunna visualisera och gestalta sina idéer,
  • att de har en förståelse för metodiken och hur processen ser ut från idé till färdig presentation och
  • att var och en fått utforska sin egen kreativa process och uttryck.

Med det kan varje deltagare skapa arbetsprover, portfolio eller presentationer för sina nästa steg oavsett om det är att söka högre designutbildning, söka uppdrag eller presentera projekt för eventuella intressenter till exempel.

Kostnader

Studieekonomi och boende

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel. Du betalar för material, boende och mat samt studieresor. Du kan bo på skolan under studietiden.

Boende för kursdeltagare

En fantastisk möjlighet är att du kan bo på skolan under din studietid här. Totalt erbjuder vi ca 70 av våra studerande denna möjlighet. I första hand elever som ska gå sitt första år, men vi vill gärna att elever som går sitt andra år också bor på internatet.

Alla rum är inredda med säng, skrivbord, skrivbordsstol, bokhylla och garderober. Du tar själv med kudde, täcke och lakan. De flesta av våra rum har eget badrum med dusch.

I varje ingång delar sex studerande på ett gemensamt fullt utrustat kök och ett allrum med TV.

WiFi finns på skolans områden. Skolans lokaler och internat är handikappanpassat.

I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch, måndag till fredag. Kostnaden är idag 4 600 kr per månad (september-maj).

För den som önskar finns även middagspaket att köpa för en billig kostnad.

Externatelever

Du som inte bor på skolan betalar en obligatorisk avgift för förmiddagsfika och lunch, som idag är 1 700 kr per månad (september-maj).

Att samlas kring gemensamma måltider är en så viktig del i den sociala samvaron på vår folkhögskola att ingen undantas från detta.

Möjlighet att köpa middagspaket finns även för dig som inte bor på skolan.

Nya studentlägenheter från och med hösten 2018

Från och med höstterminen 2018 kan vi också erbjuda boende i våra nya studentlägenheter. Det finns 19 lägenheter i två olika storlekar:
24 kvm – 6 100 kr
27 kvm – 6 400 kr

I avgiften ingår frukost, förmiddagsfika och lunch måndag – fredag.

De nya lägenheterna ligger på en vackert belägen plats med utsikt över Österdalälven i direkt anslutning till skolområdet.

Varje lägenhet är byggd som en studio med eget kök, vardagsrum och sovavdelning i en öppen planlösning.

Besök oss

Du är självklart välkommen att besöka oss för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. Kontakta gärna kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök för att du ska få ett så bra mottagande som möjligt.

Leksands folkhögskola Facebook

Fortsatta studier

Efter utbildningen

Det här är en förberedande utbildning för dig som vill söka dig vidare inom:

Visuell kommunikation
Illustration
Grafisk design
Inredningsdesign
Produktformgivning
Industridesign

Leksands folkhögskola

Leksands folkhögskola

Ute på udden, vackert vid Siljans strand, ligger den här kreativa, dynamiska mötesplatsen med moderna utbildningar inom hantverk, form och design, entreprenörskap, detaljhandel, e-sport, personlig utveckling och kärnämnen. Boende, huvudbyggnaden med reception, klassrum, matsal och huset med alla verkstäder ligger...


Läs mer om Leksands folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Designutbildning

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Leksands folkhögskola

Siljegårdsvägen 21
793 33 Leksand

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 28 recensioner.

Douglas
(5)
På Designutbildningen fick vi lära oss om olika designtekniker och fick en gästlärare varje vecka inom olika områden. Man fick hitta något man själv brann för och sedan rikta in sig på det i slutet av kursen. Kursen var otroligt bra och skolan har en bra sammanhållning inte bara i klassen utan över hela skolan.
Filippa Norell
(5)
Efter två år på design har jag lärt mig övergripande kunskap om de olika designfälten. Jag har valt en inriktning och vet vart jag vill fortsätta min utbildning. Viktigast av allt har jag funnit en trygghet i mig själv och min omgivning, träffat inspirerande och motiverande människor och haft väldigt kul!
Lisa
(5)
Jag har gått ett år på utbildningen och den har varit superbra. Under höstterminen har vi haft flera olika gästlärare och kurser som ger en en bra inblick i Designvärlden och under vårterminen håller vi på med arbetsprover som intresserar oss mest. Jag har haft en jättefin tid i Leksand och kan varmt rekommendera utbildningen!
Recensioner
Recensioner
(4,5)
Baseras på 28 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,5)
Baseras på 65 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Designutbildning från Leksands folkhögskola, fyll i följande uppgifter: