Visa studentum.se som: Mobil

Designutbildning

Leksands folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Leksand
40-80 veckor
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: 24 augusti 2020 - Leksand
Sista ansökan: 15 april 2020

Designutbildning

Designutbildning

Hos oss tar du del av hela skolans engagemang för din framtid. Tillsammans med våra lärare, etablerade yrkesverksamma gästlärare inom olika designfält, en dynamisk och naturskön miljö skapar du din förutsättning att komma precis dit du vill. Designlinjen vid Leksands folkhögskola arbetar med siktet inställt på att ge dig bästa möjliga förutsättningar att utvecklas i ditt konstnärliga uttryck.

Leksands folkhögskola är mycket stolta och glada över att kunna säga att många idag yrkesverksamma designers börjat sin karriär hos oss! Utbildningen är ettårig med möjlighet att söka ett andra år.

Lär dig designprocessen som arbetsverktyg

Utbildningen i Leksand syftar i hela sitt upplägg till att du ska lära sig designprocessen som arbetsverktyg. För att få den bästa grunden arbetar du med design som spänner över stora delar av fältet: mode, inredning, arkitektur, grafisk formgivning, miljöer och produkter. Du lär dig den viktiga designprocessen som du sedan tar med dig till just det designområde där du vill utvecklas. Utbildningen har stor flexibilitet för dig att utforma egna projekt.Leksands folkhögskola

Under läsåret delas ett antal designprojekt ut. Dessa är utformade på olika sätt så att du får arbeta med olika metoder, moment och områden. Tanken är att uppgifterna tillsammans ska bilda en väl sammansatt portfolio för dem som vill söka vidare till högskola.

Vi varvar olika processinriktade designarbeten med kurser i till exempel digitala bildbehandlingsprogram, layoutprogram, modellbygge och presentationsteknik. Du får en introduktion i designhistoria och stilhistoria. 

För mer information om Designutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ämnen under utbildningen Design

Design-projektarbete
Designprojekt och praktiskt arbete varvas. I projektarbetet ingår teoretiska genomgångar om designprocessen, tillverkningsmetoder, och funktionsanalyser. Vi arbetar med en stor spännvidd på projekten, alltifrån visionära uppgifter till praktisk problemlösning. Du får lära dig att arbeta med olika verktyg som ingår i designprocessen för att öka din förståelse för hur du driver ett designprojekt. Gästlärare från skilda designområden föreläser.

Konstnärlig grundträning

I ämnet konstnärlig grundträning utvecklar du det personliga uttrycket. Du arbetar bland annat med teckning, skissteknik, kroki, måleri, skulptur, foto och grafiska tekniker. Genom olika projekt och arbeten får du ökad materialkännedom, förståelse för form och komposition, perspektiv och färglära.

Data och 3D-modellering
Grundläggande kunskaper i Adobe Illustrator, Photoshop och InDesign. Grundkurs i 3D-programmet Rhino som kombineras med möjlighet att skriva ut 3D-objekt.

Så ansöker du

Behörighet
För att söka till designlinjen behöver du inte ha särskilda förkunskaper, allt som behövs är ett starkt engagemang och intresse för uttryck, färg och form och en vilja att lära dig mer om design och rollen som designer. Ansökan skall bifogas ett självporträtt och ett personligt brev. Mer information om ansökan finner du på skolans hemsida.

Ansökan
Ansökan ska göras med ett arbetsprov omfattande ett tecknat eller målat självporträtt i A4-format som tillsammans med skolans ansökningsblankett och övriga handlingar ska vara skolan tillhanda senast 15 april 2020 men du är alltid välkommen att kontakta oss med en förfrågan om eventuell återbudsplats.

Arbetsmiljö

Alla studerande får tillgång till en egen arbetsplats med dator. Här finns även utrymmen för modellarbeten, ljusbord, pappverkstad, fikarum och ett kreativt samarbete med skolans övriga linjer. Du har tillgång till skolans lokaler och vår speciella atmosfär dygnet runt under hela läsåret.

Examen & Intyg

Kursen är en förberedelse för högre konstnärliga utbildningar.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigande.

Internat
Du kan välja att bo i studentrum för 4 600 kr per månad eller studentlägenhet från 6 100 kr per månad. Då ingår frukost, lunch och fika, måndag – fredag.

Externat
Den som inte bor på internatet betalar en obligatorisk avgift för lunch och fika, som idag är 1 700 kr per månad.

Du betalar för ditt eget material.

Besök oss

Du är självklart välkommen att besöka oss för att se hur vi jobbar, känna på atmosfären och bli inspirerad. Kontakta gärna kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök för att du ska få ett så bra mottagande som möjligt.

Leksands folkhögskola Facebook

Fortsatta studier

Förberedelse för högre studier
För många utgör kursen en förberedelse för högre konstnärliga utbildningar. Under våren arbetar många elever med sina ansökningar, och då får de fullt stöd av oss lärare med tips, idéer och problemlösning. För de som inte arbetar med ansökningar utformas i samråd med eleven personliga projekt.

Leksands folkhögskola

Leksands folkhögskola

Leksands folkhögskola

Ute på udden, vackert vid Siljans strand, ligger den här kreativa, dynamiska mötesplatsen med moderna utbildningar inom hantverk, form och design, entreprenörskap, detaljhandel, e-sport, personlig utveckling och kärnämnen. Boende, huvudbyggnaden med reception, klassrum, matsal och huset med alla verkstäder ligger...


Läs mer om Leksands folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Designutbildning

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Leksands folkhögskola

Siljegårdsvägen 21
793 33 Leksand

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 28 recensioner.

Douglas
(5)
På Designutbildningen fick vi lära oss om olika designtekniker och fick en gästlärare varje vecka inom olika områden. Man fick hitta något man själv brann för och sedan rikta in sig på det i slutet av kursen. Kursen var otroligt bra och skolan har en bra sammanhållning inte bara i klassen utan över hela skolan.
Filippa Norell
(5)
Efter två år på design har jag lärt mig övergripande kunskap om de olika designfälten. Jag har valt en inriktning och vet vart jag vill fortsätta min utbildning. Viktigast av allt har jag funnit en trygghet i mig själv och min omgivning, träffat inspirerande och motiverande människor och haft väldigt kul!
Lisa
(5)
Jag har gått ett år på utbildningen och den har varit superbra. Under höstterminen har vi haft flera olika gästlärare och kurser som ger en en bra inblick i Designvärlden och under vårterminen håller vi på med arbetsprover som intresserar oss mest. Jag har haft en jättefin tid i Leksand och kan varmt rekommendera utbildningen!
Beställ information

För att få mer information om Designutbildning via mejl, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
(4,4)
Baseras på 28 recensioner.
Se alla recensioner för utbildningen
Skolrecensioner
(4,5)
Baseras på 64 recensioner.
Se alla skolans recensioner