Så blir du bagare och konditor

Tycker du om att baka väldoftande bröd och vackra bakverk? Då kan bagare och konditor vara ett yrke för dig! 

En bagare gräddar bröd

Som bagare och/eller konditor bakar du allt från matbröd till tårtor och andra bakverk. Det är två kreativa yrken där du måste ha en känsla för både färg, smak och form. Idag arbetar de flesta som både bagare och konditor. 

Hitta din utbildning till bagare och konditor här 

Vad gör en bagare och konditor? 

Som bagare gör du många olika sorters matbröd och kaffebröd. Du väger upp ingredienser, jäser degar och formar bröd eller kakor som sedan gräddas. Som konditor bakar och tillverkar du olika kakor, tårtor eller bakelser.  

En bagare eller konditor har god kunskap om råvaror och till sin hjälp kan de använda sig av olika bakmaskiner, även om en stor del av bakningen sker för hand. Bagare och konditorer börjar oftast arbeta tidigt på morgonen, men arbetstiderna kan se olika ut beroende på arbetsplats. 

Vilka arbetsuppgifter har en bagare och konditor?

Här är några av de huvudsakliga arbetsuppgifterna för en bagare och konditor:  

 • Förbereda och blanda deg.  
 • Forma och baka bröd, kakor och andra bakverk.  
 • Tillverkning av fyllningar, glasyrer och dekorationer.  
 • Utforska nya recept och andra smakkombinationer.  
 • Underhålla och rengöra bakningsutrustning.  
 • Hantera förvaring och försäljning av färdiga produkter.  
 • Ansvara och planera för vad som ska tillverkas.  
 • Sköta inköp av råvaror.  

Bagare och konditorer kan även arbeta på stora industribagerier. Då blir din uppgift att övervaka bakningen som sker med hjälp av maskiner. Tillverkningen är automatiserad, men innefattar ändå vissa manuella moment.


Så utbildar du dig till bagare och konditor

Yrket kräver en gymnasial utbildning eller motsvarande. På gymnasiet går det att läsa till bagare och konditor på restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori.  

Många yrkeshögskolor och komvux- och vuxenutbildningar erbjuder utbildningar inom bageri och konditori. Utbildningarna kombinerar teori med praktik och har ofta ett nära samarbete med arbetslivet. Utbildningens längd varierar beroende på var du studerar och ofta ett flexibelt startdatum.  

Som bagare och konditor kan du även avlägga prov för gesäll- och mästarbrev. 

Utbildning till bagare och konditor på universitet och högskola 

universitet och högskolor kan du ofta läsa mer specialiserade program inom livsmedelsteknik eller livsmedelsvetenskap som kan vara relevanat om du vill fördjupa dig inom brödbakning och konditori där du även kan lära dig viktiga affärsaspekter av branschen.  

Fler utbildningar för yrken inom bageri och konditori 

Du kan även läsa till bagare och konditor utomlands, bland annat i Schweiz. Här kan du till exempel gå en choklad- och konditorutbildning genom programmet “Swiss Grand Diploma in Pastry and Chocolate Arts”. 


Egenskaper du behöver som bagare och konditor

👨‍🍳 Rörlighet

I yrket ingår tunga lyft av både bunkar och mjölpåsar och du står ofta på dina fötter större delen av dagen. Det är därför viktigt att du arbetar ergonomiskt för att skydda dina knän, axlar och rygg. 

💪 Stresstålighet

Arbetet kan ofta vara stressigt med högt tempo. 

💡 Simultanförmåga

Det är bra att klara av att göra flera saker samtidigt då du ofta har flera olika arbetsmoment i gång samtidigt. 

✅ Organisationsförmåga

Du måste ha bra koll på när det är dags att beställa nya råvaror med god översikt av vad som finns i frysen, skafferiet och ute i butiken. 

🍰 Kreativ förmåga 

Bagare och konditor är två kreativa yrken där du måste kunna skapa vackra bröd och bakverk på kort tid. 

Vad tjänar en bagare och konditor? 

Ta reda på genomsnittslönen för en bagare och konditor, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för en bagare och konditor 

Källa: arbetsförmedlingen.se

Vanliga frågor

 • Bagare och konditorer kan bland annat arbeta på stora bagerier som säljer sina bakverk till butiker, hotell och restauranger. Det går även att jobba på bagerier eller konditorer med egen servering där kunderna kan sitta och fika. 

 • Enligt Arbetsförmedlingens prognos finns det stora möjligheter till jobb för bagare och konditorer fram till 2026. 

 • Bagare och konditorer börjar ofta arbeta tidigt på morgonen, men arbetstiderna varierar mellan olika bagerier. På bagerier som bakar och säljer till andra butiker börjar arbetspasset ofta tidigt på morgonen, men på bagerier och konditorier som har egen servering kan arbetspasset börja senare. Bagare och konditorer på industribagerier arbetar ofta natt och i vissa fall även helger. 

 • För att bli behörig till en yrkeshögskoleutbildning till bagare och konditor måste du uppfylla kraven för grundläggande behörighet. Det betyder att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Till vissa utbildningar krävs det även att du har särskilda förkunskaper, till exempel godkänt betyg i särskilda behörighetskurser eller en viss typ av arbetslivserfarenhet.


Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år.

Annonser