Visa studentum.se som: Mobil

Hur tänker du när du väljer utbildning? 🎓📚 Hjälp oss att svara på några frågor i vår undersökning och ha chans att vinna 4 biobiljetter! 🍿🎞️

KHD – Konsthantverk/design

Grimslövs Folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Grimslöv
1-2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad

KHD – Konsthantverk/design

Vill du utvecklas konstnärligt och hantverksmässigt? KHD är en bred kreativ utbildning med högt tempo.

Konsthantverk och designutbildning

På KHD har du möjlighet att bredda och fördjupa dina kunskaper, hitta dig själv och växa i ditt konstnärliga och personliga uttryck. KHD är en ettårig utbildning inom konsthantverk och formgivning med inriktning mot: 

  • färg/form
  • design
  • trä/metall
  • väv/textil

Hantverk & designutbildning - formgivning och tillverkning

Ett utmärkt år för dig som är nyfiken på och vill prova många olika material, tekniker och uttryckssätt. Det handlar om att utforska gränser, att överskrida gränser och att flytta gränser.

Speciellt för KHD är att du arbetar både med formgivning och tillverkning av dina olika produkter. Kursen har mycket gott anseende och utvecklas ständigt. Kursens målsättning är att du ska få ut så mycket som möjligt av läsåret  och vara rustad att gå vidare till högre utbildningar.

Ansökan och behörighet

KHD- Konsthantverk/design har varje år över 80 ansökningar till 24 platser. Ungefär 60 personer kallas till intervju och information. 

Det personliga mötet är viktigt för att du skall få möjlighet att se om utbildningen och miljön känns rätt för dig. Du får tillfälle att se skolan, verkstäder, internat mm och träffa nuvarande elever och lärare. Det ges också möjlighet att se vår slututställning med elevarbeten.

Ansökan

Du söker via utbildningens hemsida eller beställer/laddar hem ansökningsblanketter och skickar in. När du söker till KHD- Konsthantverk/design ska du skicka in ett personligt brev där du berättar lite om dig själv och varför du söker till KHD, vilka förväntningar du har och så vidare.

Inga antagningsprov

Inga antagningsprov krävs. KHD utgår ifrån människan och försöker få en mycket blandad grupp som man tror kan bli en spännande och dynamisk helhet, människor med olika personligheter, bakgrund och erfarenheter, olika åldrar och från olika delar av landet.

Kursinnehåll

Färg/form

Centrala ämnen i utbildningen är färg/form och design. I ämnet färg/form presenteras en mängd olika material, tekniker och uttryckssätt inom teckning och målning.

Genomgångar och arbete i svartvita tekniker som kol, grafit, tusch, olika kritor, pigment och bindemedel, olika måleritekniker som ex. gouache, akvarell, tempera, akryl, blandtekniker mm. Dessutom perspektivlära, färglära, kroki, grafiska tekniker, komposition, inramning, presentation, papperskunskap mm.

Man har också färg- och formveckor där du kan ägna dig åt teckning/målning under en hel vecka. Där får du möjlighet att utveckla dina konstnärliga idéer samt skapa ett bra underlag för arbetsprover. Här ingår också tredimensionellt arbete och digital bildbehandling.

Design

Ämnet Design består av idé- och formdiskussioner, presentationer, presentationsteknik mm. Du presenterar dina idéer och olika projekt utifrån givna ramar. Där arbetar du också med idéskisser, modeller och prototyper för att på bästa sätt förbereda dina projekt som du sedan tillverkar i verkstäderna. Stor vikt läggs vid processen från skiss till färdig produkt.

Väv/textil

Du kommer att få arbeta med formgivning och tillverkning av textila produkter med tyngdpunkt på vävning och textiltryck. Vävningen är allt annat än traditionell.

Du kommer att få arbeta experimentellt med många olika material och tekniker som målad varp, rya mm I ämnet textiltryck kommer du i kontakt med blocktryck, vattenbaserad foto screen mm. Ramar finns i stort antal och många olika storlekar.

Du får lära dig mönsterkomposition och mönsterrapportering. Du arbetar även med fritt broderi, textil skulptur, färgning, batik och många andra fria textila tekniker. Du får också möjlighet att fördjupa dig materiallära, bindningslära, garnberäkning mm.

Trä/metall

Träämnet består av egen formgivning och tillverkning av möbler mm. Där ingår arbete med såväl traditionella handverktyg som moderna maskiner.

Du kommer att få lära dig om trämaterialet, tillverkning av mock-ups och prototyper, böjträ- teknik, skärsvarvning, ritteknik, ytbehandling och olika sammansättningstekniker. Metallämnet består bland annat av verkstadsteknik, materiallära, svetsning, lödning och järnsmide.

Motion/friskvård/tillval

Förutom de ämnen som nämns ovan finns dessutom motion/friskvård på schemat. Du har också möjlighet att välja till ett tillvalsämne under höstterminen ex. foto,  aerobics, bollspel, musik med mera.

Kostnader

Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri, men du betalar för material och studieresor. Du har tillgång till väldigt mycket material på skolan och du får behålla allt du tillverkar under läsåret.

Du betalar 1 600 kr/månad för studieresor, verkstads- och materialkostnader.

Reportage

Mot en vackrare framtid!

Mot en vackrare framtid!

Läs mer Grimslövs Folkhögskola

– Vi vill inspirera världen att leva i harmoni med naturen. Väcka en nyfikenhet på alternativa energikällor. 

Träffa Oscar, Felix och Jens som läser KHD - Konsthantverk/design på Grimslövs Folkhögskola. Tillsammans bygger de en båt som enbart drivs av förnybar energi. Ett litet skepp med ett stort syfte! Skeppet ska åka runt jorden med en elmotor och sprida hopp.

Läs mer om projektet "Den självförsörjande husbåten".


Kontaktuppgifter till Grimslövs Folkhögskola

Grimslövs Folkhögskola

Grimslövs Folkhögskola
340 32 Grimslöv

Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.
Se alla skolans recensioner

Du kanske också är intresserad av: