Så blir du florist

Är du kreativ och gillar att arbeta med händerna? Som florist får du ett socialt yrke med varierade uppdrag och arbetsuppgifter. 

En florist arbetar med att skapa vackra blomsterarrangemang för olika tillfällen som bröllop, begravningar, större evenemang eller för försäljning i blomsterbutik. Som florist använder du dina händer, din kreativitet och olika blommor och växter för att skapa blomsterarrangemang som följer trender, säsong och tillfälle. 

Vad gör en florist? 

En florist huvudsakliga uppgift är att skapa stora som små blomsterarrangemang. Det kan inkludera allt från buketter och kransar till dekorationer och bordsarrangemang för olika tillfällen och evenemang. Som florist är det viktigt att kunna kombinera färg, form och komposition för att skapa unika arrangemang som passar både kundens önskemål och behov. 

Som florist kan du arbeta som anställd på till exempel en blomsteraffär. Du kan även arbeta som florist tillsammans med evenemangsplanerare eller på begravningsbyråer. Många florister väljer även att starta sina egna blomsterbutiker eller företag inom branschen. 

Vilka arbetsuppgifter har en florist? 

  • skapa blomsterarrangemang för bröllop, begravningar, födelsedagar och andra speciella tillfällen  
  • hantera blomsterleveranser och se till att blommorna är fräscha och välskötta 
  • hjälpa kunder att välja rätt blommor och buketter för deras behov och budget  
  • designa skyltfönster och butiksuppställningar  
  • hålla sig uppdaterad om olika trender inom branschen 

Så utbildar du dig till florist

För dig som vill bli florist finns det flera vägar att gå, inom olika utbildningstyper. Florist är ett hantverksyrke vilket innebär att du som utbildad florist kan avlägga ett gesällprov. Ett gesällprov är utformat för att fastställa att du har goda hantverkskunskaper. 

Utbildning till florist på universitet och högskola 

För att bli florist är det vanligast att studera på folkhögskola, komvux eller yrkesutbildningar. Är du intresserad av att fördjupa dig inom exempelvis floristik eller biologi finns det enskilda kurser du kan läsa på universitet eller högskola. 

Fler utbildningar för florist 

För dig som vill bli florist kan du välja mellan flera olika typer av utbildningar. Floristutbildningar kan erbjudas både på folkhögskola och komvux men i många fall även som yrkesutbildning där du betalar för utbildningen. Det finns ofta olika utformningar på dessa utbildningar och flera går även att läsa på distans. 


Egenskaper du behöver ha som florist

🖐🏼 Serviceinriktad

Arbetet innebär mycket kundkontakt och det är viktigt att kunna ge bra service.

🎨 Kreativ förmåga

För att kunna skapa bra blomsterarrangemang krävs känsla för färg och form.

🔎 Noggrannhet

Att arbeta med blommor kräver tålamod och noggrannhet för att uppnå perfekta arrangemang. 

Vad tjänar en florist? 

Ta reda på genomsnittslönen för en florist, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för florister


Källor: arbetsförmedlingen.se

Vanliga frågor

  • Det finns utbildningar till florist som är kostnadsfria. För de utbildningarna som kostar kan priserna variera och ligga mellan alltifrån 19 000 – 60 000 SEK.

  • Ja, man kan bli florist på gymnasiet. Då kan du välja att läsa hantverksprogrammet med inriktning florist. 

  • Florist passar dig som gillar att vara kreativ och som har en bra känsla för färg och form. Det är bra om du tycker om kontakt med människor, då en stor del av en florists arbetsuppgifter innefattar kundkontakt.

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på studentum.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för att inspirera framtida studenter att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar älskar Wilma att arbeta med grafiska uttryck och skapa inspirerande innehåll till våra sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om att få ihop livet runt omkring studierna.

Annonser