Så blir du skräddare

Att skapa konstverk av tyg är en ädel konst som skräddare behärskar. För att få jobba som skräddare krävs en kombination av skicklighet, kreativitet och utbildning.

En tjej syr kläder

Skrädderi är ett hantverksyrke och gammal profession ända från 1600-talet. På den tiden hade skräddare speciella privilegier och de sydde kläder åt både rika och fattiga. Skräddaryrket har förändrats sedan dess och dagens skräddare tillverkar antingen nya kläder på beställning eller gör ändringar på redan färdiga plagg.

Hitta din utbildning inom mode/textil här

Vad gör en skräddare?

Som skräddare är du expert på att skapa och reparera kläder och andra textila produkter. Genom att arbeta med olika tyger, mönster och sömnadstekniker skapar skräddare plagg som är skräddarsydda efter kundens individuella behov.

Som skräddare kan du specialisera dig inom en viss typ av plagg och arbeta som till exempel:

  • Herrskräddare
  • Damskräddare
  • Klänningsskräddare

Du kan därefter nischa dig inom ett specifikt område som exempelvis:

  • Uniformer
  • Brudklänningar
  • Balklänningar
  • Teaterkostymer
  • Folkdräkter

Vilka arbetsuppgifter har en skräddare?

Arbetsuppgifter för en skräddare kan inkludera:

  • Skapa och anpassa kläder enligt kundens önskemål
  • Ta mått och skapa mönster
  • Skära typ och sy ihop delar av plagg
  • Utföra reparation och ändringar av kläder
  • Använda olika sömnadstekniker och maskiner

Så utbildar du dig till skräddare

För att bli skräddare finns det olika utbildningsvägar att välja bland. Utbildningar inom textil och skrädderi erbjuds ofta på både komvux, folkhögskola, yrkeshögskola och hos privata utbildningsanordnare.

Det är en stor fördel att avsluta sin utbildning med ett så kallat gesällprov. Ett gesällprov är ett yrkesbevis på att du kan yrket. Efter avlagt och godkänt gesällprov får du ett gesällbrev. Gesällprovet organiseras av Stiftelsen för Hantverk & utbildning och granskningen utförs av erfarna skräddare utsedda av Sveriges Skrädderiförbund.

Utbildning till skräddare på universitet och högskola

Vissa universitet och högskolor erbjuder kurser eller program inom mode- och textildesign som inkluderar skrädderiarbete. Designskolor kan också erbjuda specialiserade kurser i sömnad och skrädderi.

Fler utbildningar till liknande yrken inom skrädderi

Yrkesutbildningar eller folkhögskolor kan erbjuda praktiska kurser och lärlingsprogram inom skrädderi.


Egenskaper du behöver som skräddare

🔍 Noggrann
Som skräddare är det viktigt att du är noggrann när du skapar eller ändrar plagg enligt kundens önskemål.

💡 Lösningsfokuserad
Du kommer att jobba med många kunder och mot olika deadlines och behöver därför vara lösningsfokuserad och kunna ha många bollar i luften.  

👋 Serviceinriktad
Som skräddare kommer du ha mycket kundkontakt och det är därför viktigt att du är serviceinriktad.

💬 Kommunikativ förmåga 
Eftersom du träffar många olika kunder måste du kunna kommunicera på ett tydligt sätt.

👂 Lyhörd
Det är viktigt att du är lyhörd för din kunds behov och önskemål.

Vad tjänar en skräddare? 

Ta reda på genomsnittslönen för en skräddare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för en skräddare

Källor: indeed.com

Vanliga frågor

  • En herrskräddare kan både skapa nya herrkläder och anpassa färdiga plagg. Exempel på modekreationer som en herrskräddare kan skapa från grunden är: 

    • Kostymer
    • Kavajer
    • Byxor
    • Rockar
    • Västar
  • Skillnaden mellan en skräddare och en sömmerska är dels arbetet de utför och med vilka klädesplagg som de arbetar med. 

    En skräddare skapar nya klädesplagg från grunden och utför hela arbetsprocessen. Skräddaren arbetar ofta med kläder som är lite svårare att sy. En sömmerska har ofta samma kunskaper som en skräddare, men arbetar vanligtvis med lättare material och sytekniker. 

  • En skräddare kan arbeta på olika typer av skräddarateljéer eller på större företag där man tar fram olika mönster för kläder. Skräddare kan även jobba på olika teatrar, textilmuséer och företag där det går att hyra kostymer. Du kan också vara egen företagare och ha din egen ateljé. 

  • Ett skräddarsytt plagg är helt unikt och individuellt skapat, anpassat och handtillverkat för personen som ska bära det. Som skräddare ansvar du för hela tillverkningsprocessen. 

    Processen kan delas upp i sex steg:

    1. Design av plagget
    2. Välja material 
    3. Ta mått
    4. Rita mönster
    5. Sy plagget
    6. Avprovning

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år.

Annonser