Så blir du skomakare

Skomakeri är ett hantverksyrke där du kombinerar traditionella metoder med kreativitet och modern design.

Skomakare som jobbar med skosula

I skomakaryrket har du specialistkunskaper om material, tekniker, verktyg och maskiner som används för att bearbeta och tillverka skor, men även andra produkter. Som skomakare är det vanligt att du jobbar som egenföretagare eller på ett mindre skomakeri, därför är också kundkontakt och företagande viktiga delar i yrket.

Hitta hantverksutbildningar

Vad gör en skomakare? 

Skomakaren är expert på skor, men det är vanligt att också arbeta med väskor, skärp och andra skinn- och läderprodukter. I det dagliga arbetet ingår ofta reparation och underhåll av produkter som dina kunder lämnar in till dig. Du kan också jobba med att designa och tillverka nya skor. 

Som i många andra hantverksyrken kan du ta gesällbrev och mästarbrev inom skomakeri. Gesällbrevet är ett bevis på att du uppfyller kraven på yrkeskunnande inom din bransch. Nästa nivå är mästarbrevet – det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke. Du tar gesäll- eller mästarbrev genom Sveriges Hantverksråd. 

Det finns tre olika områden inom skomakeri: 

  • Reparationsskomakare 
  • Beställning/nytillverkningsskomakare 
  • Ortopedskomakare 

Reparationsskomakare är det vanligaste området och innebär att du lagar eller justerar skor som lämnas in till ditt skomakeri.  

Beställning eller nytillverkning innebär att du är specialiserad på att designa och skapa nya skor, men det är vanligt att fortfarande ha reparation som basverksamhet. 

Ortopedskomakare tillverkar skor till människor med specialbehov. Som ortopedskomakare jobbar du ofta nära ortopedavdelningar på sjukhus eller andra vårdinstanser inom Landstinget. 

Vilka arbetsuppgifter har en skomakare? 

  • Reparation. 
  • Anpassning och justering. 
  • Puts och polering. 
  • Klackning och sulning. 
  • Försäljning av skovårdsprodukter.

Så utbildar du dig till skomakare

För att bli skomakare behöver du specifika hantverkskunskaper som du kan få genom en praktisk och yrkesinriktad utbildning. Utbudet av utbildningar som inriktar sig specifikt på skomakeri är ganska litet, men det finns lärlingsutbildningar, privata yrkesutbildningar och vissa YH-utbildningar som erbjuder det.

Yrkesutbildningar till skomakare

Under en YH-, yrkes- eller lärlingsutbildning inom skomakeri ingår mycket praktik där arbetsplatsförlagd utbildning ofta är en stor del av utbildningen. Då går du tillsammans med en erfaren handledare och lär dig yrket på plats.

Utbildning till skomakare inom andra skoltyper 

Det är främst yrkesinriktade utbildningar som erbjuder utbildningar inom skomakeri. Om du är ute efter en universitets- eller högskoleutbildning är liknande utbildningar ofta mer inriktade på design eller mode än på själva hantverket – till exempel fashion design, textildesign eller modedesign


Egenskaper du behöver som skomakare

🔎 Noggrannhet 

Som skomakare måste du se till att ditt arbete blir ordentligt gjort och håller hög hantverksmässig kvalitet.

🎨 Kreativitet

Ett mått av kreativitet behövs för att hitta de bästa lösningarna både estetiskt och praktiskt.

🧵 Tålmodig 

En skomakares jobb innebär att lägga ner mycket tid, omsorg och detaljarbete på varje enskild produkt. 

👁 Öga för detaljer 

Detaljerna är viktiga för att resultatet av ditt arbete blir både snyggt och hållbart. 

Vad tjänar en skomakare? 

Ta reda på genomsnittslönen för skomakare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för skomakare


Källor: Sveriges Skomakarmästarförbund, Hantverkslärling, Utbildning Nord

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser