26 maj 2023

Yrken inom administration, ekonomi och juridik

Vill du exempelvis jobba som redovisningsekonom, administratör eller jurist? Ta reda på mer om olika yrken inom administration, ekonomi och juridik.

Det finns många olika yrken inom området ekonomi, administration och juridik och beroende på vilket yrke du är intresserad av varierar också kraven på utbildning. Det är vanligt att man inom dessa yrken har kontakt med myndigheter, företag, allmänheten och medarbetare. Det är därför viktigt att ha god servicekänsla och att kunna förmedla information, både muntligt och skriftligt. De flesta yrkena inom administration, ekonomi och juridik kräver eftergymnasial utbildning men längden på utbildningen kan variera.

Här kan du läsa mer om yrken inom administration och ekonomi


Vad kan man jobba med inom administration och ekonomi?

Administration, ekonomi och juridik är ett brett yrkesområde och arbetsplatsen varier mycket beroende på vilket yrke du jobbar inom. Du kan jobba som administratör eller ekonom på företag, kommuner och myndigheter. Jurister kan jobbar inom rättsväsendet som domare och åklagare, och många myndiheter har egna jurister. Som jurist kan du även jobba på en advokatbyrå eller på företag som exempelvis försäkringsbolag, banker och finansbolag.


Tillbaka till Yrkesguiden

Senast uppdaterad: 26 maj 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-05-26

Så blir du fastighetsförvaltare

Har du någonsin funderat på att bli fastighetsförvaltare? Här utforskar vi vad rollen innebär, vilka arbetsuppgifter den innefattar, hur du kan utbilda till fastighetsförvaltare, vilka egenskaper som behövs och vad lönen kan vara.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

Så blir du jurist

Vill du arbeta med att hjälpa andra samtidigt som du får arbeta med analys och tolkning? Jurist är ett brett, givande yrke med många möjliga specialistområden.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-29

Så blir du försäkringsrådgivare

Här kan du läsa mer om yrket försäkringsrådgivare, vilka uppgifter du kommer ha och hur du kan hitta en passande utbildning.

Läs mer
Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀