Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Så blir du CFO

Vill du jobba inom finans och ekonomi? Som CFO har du ett stort ansvar för företagets ekonomiska styrning. Läs mer om yrket och vilken utbildning du behöver nedan.

CFO presenterar på möte

Vill du jobba som Chief Financial Officer (CFO)? Yrket passar dig som har en passion för ekonomi och ledarskap. En CFO arbetar bland annat med den ekonomiska styrningen av ett företag, men också med redovisning, budget och prognoser. 

Hitta en utbildning till CFO här!

Vad gör en CFO?  

En CFO har oftast en central roll i företagsledningen och är en nyckelperson när det gäller företagets finansiella resurser och att säkerställa den ekonomiska framgången. Som CFO du har ofta ansvar för flera olika områden utöver att hantera redovisning och rapportering. En CFO behöver exempelvis även se till att ekonomiavdelningen använder effektiva system och verktyg och kommunicera med investerare.  

Vilka arbetsuppgifter har en CFO? 

Vad som ingår i rollen kan variera beroende på företagets storlek, bransch och specifika behov. Här är några exempel på arbetsuppgifter som en CFO har.  

  • Ekonomisk styrning: Övervaka företagets ekonomiska hälsa och fatta strategiska beslut. 
  • Finansiell strategi: Utveckla och implementera långsiktiga finansiella mål och strategier. 
  • Budgetering och prognoser: Ansvara för att skapa och övervaka företagets budget samt prognoser. 
  • Relation med investerare: Kommunicera med aktieägare och analytiker. 
  • Riskhantering: Identifiera och hantera finansiella risker. 
  • Rapportering och analys: Analysera företagets ekonomiska prestationer och presentera resultat för ledningen. 
  • Skatt och legala frågor: Se till att företaget deklarerar och betalar rätt skatt i rätt tid, samt att lagar och regler följs. 
  • System och verktyg: Säkerställa att ekonomiavdelningen använder moderna system och verktyg på ett effektivt sätt. 

Så utbildar du dig till CFO 

För att bli CFO krävs det en kombination av utbildning och erfarenhet. För att du ska kunna bli en CFO bör du gå en eftergymnasial utbildning inom ekonomi, till exempel ett kandidatprogram inom ekonomi, civilekonomprogrammet med inriktning industriell ekonomi eller en MBA (Master of Business Administration).  

En kandidat inom ekonomi är en treårig grundutbildning, medan civilekonomprogrammet är en femårig utbildning som kombinerar teknik och ekonomi. En MBA är en avancerad examen som ger mer djupgående kunskap inom företagsekonomi. 

Relevant arbetslivserfarenhet 

För att nå positionen som CFO är det bra at du har praktiskt erfarenhet inom redovisnings- och finansområdet genom tidigare anställningar. Andra erfarenheter som efterfrågas är kunskap om från budgetering och finansiell rapportering, men även specifik branscherfarenhet kan vara viktigt. 


Egenskaper du behöver som CFO

🧠 Analytisk förmåga

Kunna tolka komplexa finansiella data. 

👑 Ledarskap

Förmåga att leda och motivera team. 

💡 Strategiskt tänkande

Se långsiktiga möjligheter och utmaningar. 

Vad tjänar en Chief Financial Officer (CFO)?

Ta reda på genomsnittslönen för en tandläkare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för CFO


Källor: pwc.se, arbetsförmedlingen.se

Beatrice Brettmar

Beatrice Brettmar

Senior Website Manager (Visa mer)
Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker. (Mindre)

Om

Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker.

Annonser