ekonomiska grafer på en datorskärm
26 maj 2023

Så blir du redovisningsekonom

Drömmer du om en karriär inom ekonomi och finans? Som redovisningsekonom spelar du en viktig roll i företagets ekonomiska process och bidrar till att säkerställa att siffrorna stämmer. Tycker du om siffror och ser dig själv som en självklar del i verksamheters ekonomiska framgång? Då kan redovisningsekonom vara yrket för dig.

Redovisningsekonomer är specialister inom ekonomi och bokföring. De arbetar med att registrera, analysera och rapportera företagets ekonomiska transaktioner. Genom att följa bokföringslagar och internationella redovisningsstandarder ser de till att företagets ekonomi hålls i ordning och att rapporterna är korrekta.

Hitta din utbildning till redovisningsekonom här 

Vad gör en redovisningsekonom? 

En redovisningsekonom har en bred uppgiftsprofil och arbetar med olika aspekter av företagets ekonomi. Som redovisningsekonom utför du ditt arbete direkt på det företag som du innehar anställning hos. Redovisningsekonomer arbetar inom arbetsmarknadens samtliga branscher och fattar ekonomiska beslut med fokus på affärsverksamheten.

Vilka arbetsuppgifter har en redovisningsekonom? 

  • Hantera bokföring och löpande redovisning.
  • Upprätta årsredovisningar och rapporter.
  • Kontrollera och analysera ekonomiska transaktioner.
  • Hantera momsredovisning och skattedeklarationer.
  • Delta i budget- och prognosarbete.

Så utbildar du dig till redovisningsekonom

För att bli redovisningsekonom behöver du en eftergymnasial utbildning. Dock kan det vara fördelaktigt om du redan i gymnasiet har läst ekonomiprogrammet. Du som vill utbilda dig till redovisningsekonom kan göra det genom att läsa exempelvis ekonomi eller redovisning på universitet eller högskola.

Utbildning till redovisningsekonom på universitet och högskola 

Det finns flera program som erbjuder inriktning mot redovisning, till exempel ekonomprogrammet eller företagsekonomiprogrammet. Dessa utbildningar ger dig en gedigen grund och kan vara en bra startpunkt för din karriär som redovisningskonsult.

Andra utbildningstyper för att bli redovisningsekonom

Det finns också möjlighet att utbilda sig till redovisningsekonom genom andra utbildningstyper, exempelvis yrkeshögskola, komvux, yrkesutbildningar eller folkhögskolor. Dessa utbildningar är ofta mer praktiskt inriktade och ger dig möjlighet att snabbt komma ut i arbetslivet och knyta viktiga kontakter.


Egenskaper du behöver som redovisningsekonom

🔎 Noggrannhet 

Som redovisningsekonom är det viktigt att vara noggrann och ha öga för detaljer. Du arbetar med siffror och bokföring där små misstag kan få stora konsekvenser. Att vara noggrann och ha en stark kvalitetsmedvetenhet är därför avgörande.

🧠 Analytisk förmåga 

Du kommer att granska och utvärdera företagets ekonomiska ställning och göra prognoser för framtiden. En stark analytisk förmåga hjälper dig att dra slutsatser och fatta välgrundade beslut.

💪 Organisationsförmåga

Att kunna organisera ditt arbete och hålla ordning på deadlines och prioriteringar är viktigt. En strukturerad och organiserad approach hjälper dig att hantera ditt arbete effektivt.

💬️ Kommunikativ förmåga 

Att kunna kommunicera tydligt och effektivt är viktigt för att förklara komplexa ekonomiska frågor och rapportera resultat på ett begripligt sätt.

🤝Affärsmässig förståelse

Att kunna se sambandet mellan ekonomi och verksamhetens mål och strategier hjälper dig att bidra på ett mer kvalitativt sätt.

Vad tjänar en redovisninsekonom? 

Ta reda på genomsnittslönen för en tandläkare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för redovisningsekonomer 


Källor: arbetsförmedlingen.se, adecco, scb

Senast uppdaterad: 26 maj 2023

Vanliga frågor


Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-08-18

CSN – vad är det som gäller egentligen?

Att få studiebidrag och lån från CSN är något som gör livet som student väldigt mycket enklare än det annars skulle vara. Men är det tillräckligt att leva på och hur mycket får man egentligen tjäna vid sidan av CSN? Här hittar du svar på några av de frågor du kan tänkas ha kring studiestöd. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-07-02

Helén driver innovation och utveckling på Husqvarna Group

Med sin ingenjörsexamen i ryggen, kombinerat med ett stort intresse för teknik och för att utveckla människor och organisationer så började Helén på Husqvarna Group 2015. Från första dagen var hon omgiven av chefer som trodde på henne och utmanade henne att utvecklas. Helén jobbar idag med digitala produkter, innovation och nyutveckling.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-31

E-commerce logistiker – ett framtidsyrke!

Allt fler handlar online och kraven höjs på e-handelns effektivitet och digitala strategi. Det gör att en ny specialistfunktion växt fram! Raghad Almohsen studerar till E-Commerece logistiker på IHM – här berättar hon vad du kan förvänta dig av utbildningen.

Läs mer
Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀