29 maj 2023

Så blir du försäkringsrådgivare

Vill du arbeta inom försäkringsbranschen och är intresserad av att hjälpa människor att skydda sig mot risker? Att bli försäkringsrådgivare kan i så fall vara en spännande karriärmöjlighet för dig.

Här kommer vi utforska vägen till att bli en försäkringsrådgivare i Sverige. Du kommer att få insikt i yrkets natur, vilka arbetsuppgifter det innefattar, olika utbildningsvägar samt de egenskaper som behövs för att lyckas som försäkringsrådgivare.

Att bli försäkringsrådgivare är en spännande väg att utforska om du är intresserad av försäkringsbranschen och att hjälpa människor. Genom att följa de utbildningsvägar som erbjuds och utveckla de nödvändiga egenskaperna kan du trivas och blomstra inom detta givande yrke.

Hitta din utbildning till försäkringsrådgivare här 

Vad gör en försäkringsrådgivare? 

En försäkringsrådgivare är ansvarig för att hjälpa kunder att välja rätt försäkringsprodukter baserat på deras individuella behov och önskemål. Försäkringsrådgivaren analyserar risker och ger råd om försäkringslösningar som livförsäkringar, sjukförsäkringar, bilförsäkringar och hemförsäkringar. Försäkringsrådgivaren fungerar som en viktig länk mellan försäkringsbolaget och kunden, och deras uppgift är att förklara försäkringsvillkor och alternativ på ett begripligt sätt.

Vilka arbetsuppgifter har en försäkringsrådgivare?

  • Möta kunder och förstå deras behov och ekonomiska förutsättningar.
  • Analysera kunders risker och identifiera lämpliga försäkringsprodukter.
  • Ge råd om försäkringsvillkor och jämföra olika alternativ.
  • Hantera försäljning och hantering av försäkringsansökningar.
  • Sköta kundservice, inklusive skadereglering och ändringar i befintliga försäkringar.
  • Hålla sig uppdaterad om försäkringsbranschens trender och regleringar.

Så utbildar du dig till försäkringsrådgivare

För att bli en försäkringsrådgivare finns det olika utbildningsvägar att överväga beroende på dina intressen och ambitioner.

Utbildning till försäkringsrådgivare på universitet och högskola 

Vissa universitet och högskolor erbjuder utbildningsprogram inom försäkringsrådgivning eller försäkringsvetenskap. Dessa program ger en teoretisk och praktisk förståelse för försäkringsbranschen och kan inkludera ämnen som riskhantering, försäkringsekonomi och försäkringsmarknad.

Utbildning till yrken inom försäkringsrådgivning inom andra skoltyper

Det finns även andra utbildningsalternativ som erbjuder specifika kurser och diplom inom försäkringsrådgivning. Yrkeshögskolor, komvux, yrkesutbildningar och folkhögskolor kan erbjuda praktiskt inriktade program som fokuserar på försäkringsprodukter, försäljningsteknik och kundrelationer.


Egenskaper du behöver som försäkringsrådgivare

🛎️
Serviceinriktad

God förmåga att få kontakt med människor och att ge god service.

👂 Kundfokus

Det är viktigt att lyssna in och se till kundens behov..

🎤 Social förmåga

Ett bra bemötande och service skapar möjligheter till merförsäljning. Det är viktigt att kunna bemöta även missnöjda kunder på ett bra sätt.

Vad tjänar en försäkringsrådgivare? 

Ta reda på genomsnittslönen för försäkringsrådgivare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för försäkringsrådgivare


Källor: svenskforsakring.se, arbetsformedlingen.se

Senast uppdaterad: 29 maj 2023
Viola Weinås
Digital Marketing Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-05-26

Så blir du fastighetsförvaltare

Har du någonsin funderat på att bli fastighetsförvaltare? Här utforskar vi vad rollen innebär, vilka arbetsuppgifter den innefattar, hur du kan utbilda till fastighetsförvaltare, vilka egenskaper som behövs och vad lönen kan vara.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

Yrken inom administration och ekonomi

Vill du ha en karriär inom administration och ekonomi? Ta reda på mer om vilka yrken som finns, vad de innebär och vilken utbildning som passar.

Läs mer
Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀