Så blir du försäkringsrådgivare

Här kan du läsa mer om yrket försäkringsrådgivare, vilka uppgifter du kommer ha och hur du kan hitta en passande utbildning.

Vill du arbeta inom försäkringsbranschen och är intresserad av att hjälpa människor att skydda sig mot risker? Att bli försäkringsrådgivare kan i så fall vara en spännande karriärmöjlighet för dig.

Att bli försäkringsrådgivare är ett passande yrke för dig som är intresserad av försäkringsbranschen och av att hjälpa människor. Genom att följa de utbildningsvägar som erbjuds och utveckla de nödvändiga egenskaperna kan du trivas och blomstra inom detta givande yrke.

Vad gör en försäkringsrådgivare? 

En försäkringsrådgivare är ansvarig för att hjälpa kunder att välja rätt försäkringsprodukter baserat på deras individuella behov och önskemål. Försäkringsrådgivaren analyserar risker och ger råd om försäkringslösningar som livförsäkringar, sjukförsäkringar, bilförsäkringar och hemförsäkringar.

Försäkringsrådgivaren fungerar som en viktig länk mellan försäkringsbolaget och kunden, och deras uppgift är att förklara försäkringsvillkor och alternativ på ett begripligt sätt.

Vilka arbetsuppgifter har en försäkringsrådgivare?

  • Möta kunder och förstå deras behov och ekonomiska förutsättningar.
  • Analysera kunders risker och identifiera lämpliga försäkringsprodukter.
  • Ge råd om försäkringsvillkor och jämföra olika alternativ.
  • Hantera försäljning och hantering av försäkringsansökningar.
  • Sköta kundservice, inklusive skadereglering och ändringar i befintliga försäkringar.
  • Hålla sig uppdaterad om försäkringsbranschens trender och regleringar.

Så utbildar du dig till försäkringsrådgivare

För att bli en försäkringsrådgivare finns det olika utbildningsvägar att överväga beroende på dina intressen och ambitioner.

Hitta din utbildning till försäkringsrådgivare här 

Utbildning till försäkringsrådgivare på universitet och högskola 

Vissa universitet och högskolor erbjuder utbildningsprogram inom försäkringsrådgivning eller försäkringsvetenskap. Dessa program ger en teoretisk och praktisk förståelse för försäkringsbranschen och kan inkludera ämnen som riskhantering, försäkringsekonomi och försäkringsmarknad.

Utbildning till yrken inom försäkringsrådgivning inom andra skoltyper

Det finns även andra utbildningsalternativ som erbjuder specifika kurser och diplom inom försäkringsrådgivning. Yrkeshögskolor, komvux, yrkesutbildningar och folkhögskolor kan erbjuda praktiskt inriktade program som fokuserar på försäkringsprodukter, försäljningsteknik och kundrelationer.


Egenskaper du behöver som försäkringsrådgivare


🛎️ Serviceinriktad

God förmåga att få kontakt med människor och att ge god service.

👂 Kundfokus

Det är viktigt att lyssna in och se till kundens behov..

🎤 Social förmåga

Ett bra bemötande och service skapar möjligheter till merförsäljning. Det är viktigt att kunna bemöta även missnöjda kunder på ett bra sätt.

Vad tjänar en försäkringsrådgivare? 

Ta reda på genomsnittslönen för försäkringsrådgivare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för försäkringsrådgivare


Källor: svenskforsakring.se, arbetsformedlingen.se

Viola Weinås

Viola Weinås

Digital Marketing Specialist (Visa mer)
Viola Weinås jobbar som Digital Marketing Specialist på studentum.se. Förutom att skriva artiklar på studentum.se ansvar hon för paid marketing och grafisk design. Hon föredrar arbetsroller med stor variation men med fokus på kreativitet och analys. Viola gillar lättsamma och effektiva artiklar, därför vill hon bidra med samma enkelhet till blivande studenter genom att fram topplistor som gör det enklare för dem att ta beslut kring sin utbildning och framtid. (Mindre)

Om

Viola Weinås jobbar som Digital Marketing Specialist på studentum.se. Förutom att skriva artiklar på studentum.se ansvar hon för paid marketing och grafisk design. Hon föredrar arbetsroller med stor variation men med fokus på kreativitet och analys. Viola gillar lättsamma och effektiva artiklar, därför vill hon bidra med samma enkelhet till blivande studenter genom att fram topplistor som gör det enklare för dem att ta beslut kring sin utbildning och framtid.

Annonser