Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Så blir du administratör

Administratörens roll är viktig för att det dagliga arbetet sköts på ett organiserat och strukturerat sätt. Som administratör kan du jobba inom mängder av olika verksamheter.

Administratör är en bred yrkesroll där arbetsuppgifterna kan variera stort. Ofta handlar yrkesrollen om att på något sätt stödja medarbetare eller funktioner inom en verksamhet. Det kan handla om allt från att självständigt sammanställa rapporter och registrera information i olika system till att boka möten, beställa material eller bemanna en reception. Det är vanligt att administratörer jobbar mycket med både mänsklig kontakt och it-baserade uppgifter.  

Det finns mängder av administratörer med olika inriktningar och rollbeskrivningen kan också skilja sig åt på olika arbetsplatser. Några exempel är löneadministratör, personaladministratör och handläggare. 

Hitta din utbildning till administratör här

Vad gör en administratör?

Som administratör arbetar du ofta i någon form av kontorsmiljö. Eftersom administratör behövs inom många olika företag och organisationer kan dina arbetsuppgifter se väldigt olika ut hos olika arbetsgivare. Men det finns några exempel på vanliga uppgifter en administratör kan ha.

Vilka arbetsuppgifter har en administratör?

  • Registrera och hantera information i olika system. 
  • Sammanställa material och rapporter. 
  • Sköta kontakt med kunder, leverantörer, myndigheter och privatpersoner. 
  • Dokumentera och handlägga ärenden. 
  • Administrera fakturor och bokningar. 

Så utbildar du dig till administratör

Eftersom rollen som administratör är så pass bred kan det finnas många olika utbildningsvägar för dig som är intresserad av yrket. För vissa roller kan det räcka med en gymnasie- eller komvuxutbildning, i andra fall behöver du bygga på din utbildning på högskolenivå eller inom yrkeshögskolan.

Utbildning till administratör på universitet och högskola

Om du vill läsa en högskoleutbildning till administratör väljer du ofta utbildning efter den inriktning eller det område du vill jobba inom. Det kan till exempel vara ett kandidatprogram inom företagsadministration eller vårdadministration.  

Utbudet är stort när det kommer till universitets- och högskoleutbildningar som kan leda till yrken där du har en administrativ roll. Några andra exempel är program inom ekonomi, personalvetenskap eller service management. Kandidatprogrammen på universitet och högskolor är tre år långa och ger dig en akademisk examen. 

Utbildning till administratör inom andra skoltyper

Det finns alternativ inom nästan alla skoltyper att utbilda dig till administratör. Inte minst så kan du hitta utbildningar som är inriktade på en specifik administrativ roll, eller en yrkesroll som till stor del har administrativa inslag. Utbildningar inom administration på yrkeshögskola kan vara till exempel medicinsk sekreterare inom vård och omsorg, eller paralegal inom juridik.  

Inom komvux- och vuxenutbildning kan du hitta både hela utbildningar och specifika kurser inom administration. 

Det finns också yrkesutbildningar inom administration, exempelvis till socialadministratör eller receptionist. 

Dessa utbildningar är oftast kortare än högskoleutbildningar, mellan några månader och två år och kan ge dig mer praktisk erfarenhet av det administrativa arbetet. Om du går en YH-utbildning får du dessutom ofta göra praktik eller lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats som är relevant för din utbildning. 


Egenskaper du behöver ha som administratör

För att trivas och lyckas som administratör är det bra om du har vissa personliga egenskaper som gör dig lämplig för yrket.

🔎 Detaljorienterad 

Ett sinne för detaljer är viktigt för att se till att dokumentation och annan information sköts korrekt och hamnar på rätt plats. 

📝 Strukturerad 

Att planera och organisera är centralt för en administratör, då du ofta behöver hålla ordning på mycket dokument, information och material. 

📞 Serviceinriktad 

Service är ofta en stor del av jobbet då det är vanligt att du sköter kontakter både externt och internt på företaget eller inom organisationen. 

Vad tjänar en administratör? 

Ta reda på genomsnittslönen för en administratör, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för administratörer


Källor: arbetsformedlingen.se, lernia.se, saco.se, st.org

Vanliga frågor

  • Ja, det finns alternativ på distans för dig som vill utbilda dig till administratör, inte minst om du vill gå en yrkesutbildning eller komvux-/vuxenutbildning. Här kan du se distansutbildningar till administratör.

  • På samma sätt som det finns olika typer av administratörer finns även olika typer av assistenter. Exempelvis så är personlig assistent ett socialt snarare än administrativt yrke. Däremot så kan till exempel en VD-assistent eller en administrativ assistent ha en roll som liknar en administratör.

  • Det beror på vilken typ av utbildning du väljer. En kandidatexamen vid ett universitet eller en högskola är 180 hp, vilket motsvarar tre års heltidsstudier, medan en YH-utbildning oftast är ett till två år. Beroende på vilken inriktning du väljer och om du har yrkeslivserfarenhet sedan tidigare kan du även hitta utbildningar eller enskilda kurser som är kortare än så.

  • En administratör på en myndighet kan göra många olika saker. Beroende på vilken myndighet du jobbar på kan dina uppgifter variera, men det är vanligt att du jobbar med bland annat myndighetens it-system och stödfunktioner.

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser