Så blir du inredningsarkitekt

Vill du arbeta med att forma rum och skapa miljöer som inspirerar andra? Att utbilda sig till inredningsarkitekt öppnar dörren till en spännande värld av kreativitet.

en tjej som står i en inredningsbutik

Inredningsarkitekter spelar en avgörande roll i att skapa funktionella och estetiskt tilltalande utrymmen. Arbetet sträcker sig från att planera, välja färger, möbler och material för att skapa harmoniska och användarvänliga miljöer. Om du är intresserad av att kombinera konstnärlig kreativitet med teknisk skicklighet, kan inredningsarkitektyrket vara det perfekta valet för dig.

Hitta din utbildning som inredningsarkitekt här 

Vad gör en inredningsarkitekt? 

En inredningsarkitekt är ansvarig för att skapa och utforma olika typer av inomhusmiljöer till antingen företag eller privatpersoner. Det kan vara företagskontor, butiker, restauranger eller privata bostäder där en viktig del av arbetet är att anpassa rummen utifrån verksamhet och ändamål.

Många inredningsarkitekter väljer även att arbeta inom möbelformgivning och kan vara involverade i både hantverksmässig och industriell tillverkning av möbler. Vissa formger möbler parallellt med sitt inredningsarbete.

Vilka arbetsuppgifter har en inredningsarkitekt? 

  • Möte med kunder för att förstå deras behov och önskemål. 
  • Skapa skisser och 3D-modeller för att visualisera designkoncept. 
  • Budgetering och tidsplanering för projekt. 
  • Planera och välja färger, material och möbler. 
  • Samarbete och dialog med andra yrkesgrupper som arkitekter, byggare och hantverkare. 

Så utbildar du dig till inredningsarkitekt

Att bli en inredningsarkitekt kräver vanligtvis en högskoleutbildning inom ämnet. Många universitet och högskolor erbjuder program inom inredningsdesign eller inredningsarkitektur på både kandidat- och masternivå.

Utbildning till inredningsarkitekt på universitet och högskola 

Du kan läsa till inredningsarkitekt på Konstfack i Stockholm och HDK i Göteborg. Utbildningen är fem år lång och består av en tre-årig kandidat och en två-årig masterutbildning.

För dig som inte vill studera på högskola eller universitet finns även möjlighet att läsa kortare kurser eller program på yrkeshögskola där du kan bli certifierad inredningsarkitekt. Det är dock bra att känna till dessa utbildningar ofta kostar pengar och att certifieringen skiljer sig åt jämförelse med högskole-och universitetsutbildning.


Egenskaper du behöver som inredningsarkitekt

🔎 Problemlösningsförmåga

I många projekt blir det inte alltid som man tänkt sig från första början. Därför är det viktigt att kunna hantera utmaningar och hitta bra och kreativa lösningar.

🤝 Samarbetsförmåga

I arbetet som inredningsarkitekt kommer du ingå i olika projekt där flera personer är inkluderade, därför är det viktigt att kunna jobba tillsammans för att uppnå gemensamma mål.

📋 Organisationsförmåga

För dig som inredningsarkitekt kommer det vara flera bollar i luften samtidigt, så att kunna strukturera och organisera uppgifterna på ett bra sätt är viktigt för att trivas med yrket. .

🎨 Kreativ förmåga

Skissa, planera och ha en visuell vision och förvandla det till verklighet utifrån kundens önskemål är en central del i arbetet.

Vad tjänar en inredningsarkitekt? 

Ta reda på genomsnittslönen för en tandläkare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för inredningsarkitekt


Källor: arbetsförmedlingen.se och arkitekt.se


Annonser