Kommande starter
Om utbildningen

Bagare och konditor vid Västerås yrkeshögskola!
Utbildningen är en kvalificerad yrkesinriktad utbildning som riktar sig till dig som vill utveckla dina grundläggande kunskaper inom bageri och konditori. Utbildningstid 46 veckor, 230 Yh-poäng.
Utbildningen vidareutvecklar dina hantverkskunskaper och förfinar dina förmågor inom området bageri och konditori. En utbildning för dig som vill planera och genomföra hantverksskicklig produktion av konditor- och pâtisseriprodukter genom moderna tekniker och produktioner. Du lär dig att praktisera entreprenörskap med ett branschperspektiv. Du får färdigheter i att hantera råvaror på ett korrekt sätt utifrån gällande livsmedelsföreskrifter och med beaktande av påverkan på miljö och ekonomi, samt du lär dig att innovativt kombinera smak, konsistens och utseende på ett sätt som motsvarar potentiella kunders önskemål. Du får kompetens att kreativt presentera bröd och bakverk.
Utbildningen har ett fokus ur ett ekologiskt och hållbart perspektiv. Du kommer att få kunskaper om ekologiska jordbrukssystem, olika kulturspannmål och användningsområden inom olika tekniker för hantverksbageri.
Här finns även möjlighet att göra gesällprovet för Sveriges Bagare och Konditorer och också att göra en del av din praktik utomlands.
Efter examen kan du söka arbete som:
Bagare
Konditor
Restaurangkonditor
Lärande i arbete
LIA
På yrkeshögskolan varvas teori med praktik, detta innebär att en del av din utbildning är förlagd på en arbetsplats. Utbildningarna är skräddarsydda i nära samarbete med arbetsgivarna och teori varvas med praktik ute på en eller flera arbetsplatser. Det kallas för Lärande i arbete (LIA).
På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Du får arbetslivserfarenhet och känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. Du knyter kontakter på arbetsmarknaden som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.
Din LIA-plats söker du som studerande själv utifrån kursplan och dina egna önskemål om framtida karriär. Genom hela processen har du stöd och coachning från skolan. Du får även utbildning i metoder och verktyg som gör att du kan söka din LIA-plats på ett professionellt sätt. För dig som är intresserad finns möjlighet att genomföra en del av din praktik utomlands.
LIA 1 - 6 veckor
LIA 2 - 7 veckor
Varför välja Västerås Yrkeshögskola?
Externa föreläsare
Behov på
arbetsmarknaden
Praktik/LIA
Så ansöker du
Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen eller motsvarande
Särskild behörighet
Följande gymnasiekurser med minst betyg E/G/3:
• Bageri 3/Bageri B (alternativt Bageri nivå 3 enligt GY25)
• Konditori 3/Konditori B (alternativt Konditori nivå 3 enligt GY25)
• Hygien/Livsmedelshygien (alternativt Måltid och bransch nivå 1 enligt GY25)
Utbildningen bygger på kunskaper som förvärvats på Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri på gymnasiet. Förkunskaperna i de kurser som krävs för behörighet är därför nödvändiga för att den studerande ska kunna tillgodogöra sig utbildningen. Kursen Hygien ger förkunskaper om hygienens betydelse för hantering av livsmedel, färdigheter i att följa system för kontroll av livsmedelshygien och utföra egenkontroll. Kurserna Bageri 2 och 3 ger förkunskaper om tillverkning av bröd och bakverk, metoder och utrusning, råvaror och prissättning, hygien och märkning, samt ergonomi och säkerhet. Kurserna Konditori 2 och 3 ger förkunskaper om tillverkning av konditoriprodukter, metoder och utrusning, råvaror och prissättning, hygien och märkning, samt ergonomi och säkerhet.
Reell kompetens
Om du som söker saknar betyg för att uppnå kraven på grundläggande behörighet och/eller särskild behörighet, men anser dig ha rätt kompetens som motsvarar den formella behörigheten kan du i stället ansöka till utbildningen genom att få din reella kompetens prövad. Reell kompetens innebär att du genom arbetslivserfarenhet, föreningsliv, utlandsvistelse, tidigare studier eller på andra sätt har inhämtat kompetens som motsvarar behörighetskraven.
Urvalsgrunder
Särskilt prov
Kursinnehåll
Kurser
Ekonomi och företagande 20 YHP
Examensarbete - gesällförberedelse 25 YHP
Kreativt hantverk - Bageri och konditori 30 YHP
Lärarande i arbete 1 30 HP
Lärande i arbete 2 35 YHP
Organisation och ledarskap 10 YHP
Produktionsteknik - Bageriprodukter 20 YHP
Produktionsteknik - Hantverksbageri 20 YHP
Produktionsteknik - Konditoriprodukter och Pâtisserie 40 YHP
Kostnader
Utbildningen till Bagare och konditor är kostnadsfri och berättigar till studiemedel hos CSN.
Öppet hus, Event
Öppet hus Västerås yrkeshögskola
Välkommen till vårt öppet hus!
Det är en fantastisk möjlighet för dig att träffa oss, ställa frågor om våra program och kurser, samt prata med våra utbildningsledare och studerande. Du får även chansen att utforska våra lokaler och lära dig allt om hur det är att studera hos oss på Västerås yrkeshögskola. Har du frågor om ansökan och betyg så hjälper vi dig.
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2025-03-19 | Tid: 15:00 - 18:00 |
Teknikbranschsträff
Välkommen till Teknikbranschträffen 2025!
För fjärde året i rad bjuder Västerås yrkeshögskola in till en branschträff med fokus tekniska utbildningar. Antalet utställare och besökare ökar för varje år.
Besök oss och få information om våra spännande tekniska utbildningar. Träffen riktar sig till dig som överväger att börja studera och vill veta mer om hur det är att studera på en yrkeshögskola. Du får information om vad LIA (praktik) innebär, hjälp hitta och förstå behörighetskraven och information om hur du skickar in ansökan.
Medverkande på teknikbranschträffen är utbildningsledare, studerande från Västerås yrkeshögskola och representanter från branschen. Du får alltså möjlighet att ställa frågor direkt till arbetslivet om yrkesrollerna och företagens behov av arbetskraft.
Adress: Västerås yrkeshögskola, Vallgatan 1, 722 18 Västerås.
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2025-02-12 | Tid: 16:00 - 18:00 |
Intresseanmälan
Västerås yrkeshögskola
YH-utbildningar är ett alternativ till universitet och högskola i nära samverkan med näringslivet. Att studera på en yrkeshögskola ger stora fördelar för både studerande och företag. YH-utbildningar ger förutsättningar för den studerande till att komma ut i näringslivet för att...
Läs mer om Västerås Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.