Tandläkarutbildning i Lettland - Riga Stradins University
-
Universitets- & högskoleutbildning
-
Flera starter (2)
-
10 terminer
-
Klassrum
Tandläkarutbildning - LSMU
-
Universitets- & högskoleutbildning
-
2025-09-01
-
5 år
-
Klassrum
Tandläkarutbildning - Riga Stradins University
-
Universitets- & högskoleutbildning
-
Flera starter (2)
-
5 år
-
Klassrum
Tandläkarprogrammet
-
Universitets- & högskoleutbildning
-
2025-09-01
-
5 år
-
Klassrum
Tandläkarprogrammet - Pavol Jozef Safarik University
-
Universitets- & högskoleutbildning
-
2025-09-01
-
6 år
-
Klassrum
Kombinera din Tandläkarutbildning med utlandsstudier!
Vill du arbeta nära människor med både ett tekniskt och praktiskt arbete? Vill du förbättra människors hälsa? Då kan tandläkare vara yrket för dig! Här kan du läsa mer om vad en tandläkarutbildning innebär och hur du gör om du vill läsa en tandläkarutbildning utomlands!
Hur kan du utbilda dig till Tandläkare utomlands?
Det finns även möjlighet att antingen läsa hela tandläkarutbildningen utomlands eller göra en eller flera utbytesterminer. Den svenska tandläkarutbildningen är godkänd inom EU/EES vilket gör att om du väljer att studera din tandläkarutbildning inom EU kan du arbeta som tandläkare i Sverige direkt efter avslutad utbildning. En tandläkarutbildning är 5,5 till 6 år lång.
Du kan ta hjälp av en förmedlare eller ansöka till din tandläkarutbildning utomlands på egen hand. Om du väljer att ta hjälp av en förmedlare kommer du att få kostnadsfri hjälp under hela din ansökningsprocess och även under din utbildning i utlandet.
Om du redan studerar på universitet- eller högskola i Sverige men vill testa på hur det är att studera i ett annat land finns det möjlighet för en eller flera utbytesterminer. På ditt universitets hemsida kan du hitta mer info om vilka skolor och länder universitetet samarbetar med.
Vad innehåller en Tandläkarutbildning?
En tandläkarutbildning bygger på ett både teoretiskt och praktiskt upplägg. De första terminerna fokuserar utbildningen på allmänna medicinska studier såsom antanomi, biologi och fysiologi samt kliniska studier. Därefter övergår utbildningen successivt till mer praktiska delar. Dina teoretiska kunskaper används till att du bland annat får utföra tandvårdsarbete på patienter. På vissa universitet får du även möjlighet att utföra praktik på kliniker eller sjukhus.
Efter dina utlandsstudier till tandläkare
Som tandläkare förebygger och behandlar du skador i munhåla och käksystem. Du undersöker och diagnostiserar patienter i alla åldrar. Du kommer att få arbeta med allt från mindre lagningar och behandlingar till mer avancerade tekniker för att hjälpa patienter med felstända tänder. Det är vanligt att arbeta i team med tandhygienister och tandsköterskor så en viktig egenskap i yrkeslivet är att kunna samarbeta och arbeta i grupp.
Efter ett tag kan du även välja att specialisera dig inom yrket. Det finns nio olika specialiseringar där du bland annat kan arbeta med tandreglering eller barntandvård. Du kan även arbeta som lärare och forskare inom tandläkaryrket.
Yrkestiteln tandläkare är skyddad vilket innebär att du måste ha legitimation för att får arbeta som tandläkare. I Sverige får du detta av Socialstyrelsen. Har du utbildat dig utomlands och inom EU/EES har du full behörighet att arbeta i det land du utbildat dig i.
Källa: Arbetsförmedlingen och Socialstyrelsen
Här kan du läsa mer om framtidsutsikter och löneprognoser för yrket tandläkare!