Visar 1-14 av 14 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-14 av 14 träffar

Hitta rätt tandsköterskeutbildning

Vad roligt att du vill läsa till tandsköterska! Här på Studentum.se hittar du en rad olika vägar att gå för att komma dit. Tandsköterskeutbildningar hittar du både inom yrkeshögskolor och hos privata utbildningsarrangörer. De är ungefär två år långa och innehåller både teori och praktik. Allt för att du ska få ut så mycket som möjligt av din tid som student.

Hur ser en arbetsdag ut för en tandsköterska?

Du kan jobba som tandsköterska både inom folktandvården och på privata mottagningar. De allra flesta tandsköterskor jobbar i ett vårdteam tillsammans med tandläkare och tandhygienister. Största fokus ligger på tandvård och tandhälsoinformation, men det läggs också mycket tid på att arbeta med förebyggande tandvård såsom rengöring och information om munhygien och kost.

Vanliga arbetsuppgifter för dig som har läst en tandsköterskeutbildning är att assistera en tandläkare eller tandhygienist med saker som att rengöra och sterilisera instrument som ska användas vid undersökningar och behandlingar. De ansvarar också ofta för tagning av röntgenbilder och avtryck som behövs vid protestillverkning. Det är också vanligt att en tandsköterska ansvarar för att ge lokalbedövning.

Den tid som inte spenderas i undersökningsrum tillsammans med tandläkare och tandhygienister tas upp av administration. Till exempel tar vissa tandsköterskor emot patienter och ser till att deras journaler hanteras på rätt sätt.

Hur går en tandsköterskeutbildning till?

Du som läser till tandsköterska läser både teoretiska kurser ibland annat Oral hälsa och Vårdhygien och gör praktik på riktiga mottagningar. En YH-utbildning (som de flesta tandsköterskeutbildningar erbjuds som) består till stor del av praktikperioder. Där får du både testa dina nya kunskaper och få erfarenheter direkt från arbetslivet. Många som läser en YH-utbildning blir erbjuden jobb på sina praktikplatser.

Vad finns det för arbetsmöjligheter?

Tandsköterskeutbildningar är populära och finns hos ett tjugotal utbildningsanordnare i Sverige. Många tror att utbildningens popularitet har att göra med att det är förhållandevis liten konkurrens på arbetsmarknaden. Utbildade tandsköterskor behövs! Om du vill kan du spetsa din kompetens och vidareutbilda dig till exempelvis operationstandsköterska eller röntgentandsköterska.

Jämför dina favoriter