Sök utbildning 👉
Universitets- & högskoleutbildning

Tandläkarprogrammet

Kommande Öppet hus
26 mars, 2025 14:00
(+ Läs mer )
Längd
300 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Sista ansökan
Sista ansökan: 17 april (Visa fler)
Utbildningsform
Klassrum
Kommande Öppet hus
26 mars, 2025 14:00
(+ Läs mer )
Längd
300 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Sista ansökan
Sista ansökan: 17 april (Visa fler)
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Tandläkarprogrammet

En tandläkare arbetar mycket nära sina patienter och i samarbete med tandsköterskor, tandhygienister och tandtekniker. För att förebygga, lindra och bota sjukdomar i munhålan krävs därför inte bara omfattande naturvetenskapliga kunskaper utan också förmåga att samverka med andra människor. Fem års heltidsstudier leder fram till tandläkarexamen.

Om tandläkarprogrammet

Tandläkarutbildningen inleds med en introduktionskurs med syfte att ge elementär ämneskunskap och tjäna som inträde i den akademiska studiesituationen. Fokus under utbildningens första år är människan i hälsa/ohälsa. Med utgångspunkt från tillståndet i munhålan sker fördjupning i biomedicinska ämnen som cellbiologi, fysiologi, biokemi och mikrobiologi. Kroppens och tuggapparatens funktion, smärtfysiologi/-psykologi och kulturella och genusrelaterade faktorers betydelse för hälsa är andra fokusområden. Allmän sjukdomsprevention liksom förebyggande av orala sjukdomar är en väsentlig del i utbildningen. Viktigt är att mötet med patienten och förståelsen av tandläkaryrkets manuella sida sker tidigt, och därför varvas den teoretiska utbildningen redan från utbildningens start med praktiska yrkesrelaterade moment och verksamhetsförlagd utbildning. På avancerad nivå dominerar den praktiska utbildningen med vuxenklinik och barnklinik och även här finns verksamhetsförlagd utbildning. Under utbildningen skall också ett större examensarbete göras. Ungefär sex timmar per dag har studenterna schemalagd undervisning. Undervisningen omfattar föreläsningar, demonstrationer, seminarier och praktiska övningar. Studenterna får tillämpa sina kunskaper i klinisk verksamhet under handledning av erfarna lärare. De flesta kurser har skriftlig eller muntlig examination, men kan också innebära att praktiskt visa att man lärt sig ett visst moment. Efter avklarad utbildning utfärdas legitimation av Socialstyrelsen. För dem som är intresserade av att studera utomlands finns vissa möjligheter till detta. Sahlgrenska akademin har samarbete med flera partneruniversitet runt om i världen. Kurser på programmet kan i vissa fall bytas mot motsvarande kurser på partneruniversiteten och sedan tillgodoräknas i utbildningen hemma.

Vidare studier

Tandläkare kan efter grundutbildningen välja att specialisera sig, men först efter att ha arbetat i allmäntandvård under minst två år. Specialistutbildningen tar tre till fyra år. Många som läser tandläkarprogrammet vill forska. Sahlgrenska akademin anses ha ett av världens ledande odontologiska forskningscentrum och utbildningen ger en bred bas för både klinisk och experimentell forskning. Att forska under pågående studier är svårt att hinna med, men det är ganska vanligt att studenterna arbetar med olika forskningsprojekt vid universitetet under sommaren. En del väljer att forska direkt efter att de blivit examinerade tandläkare, andra gör det efter eller under sin specialistutbildning.

För mer information om Tandläkarprogrammet, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Göteborg
  • Sista ansökan: 17 april

Vår

  • Klassrum
  • Göteborg
  • Sista ansökan: 15 oktober

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4

Examen & Intyg

Tandläkarexamen

Sahlgrenska Akademin

Öppet hus

Öppet hus på Campus Medicinareberget i Göteborg

Går du på gymnasiet och är intresserad av en universitetsutbildning inom hälsa, sjukvård, tandvård eller naturvetenskap? Besök Campus Medicinareberget, träffa våra studenter och titta på våra lokaler.

När: 26 mars 2025, klockan 14:00-17:00
Var: Medicinaregatan 7B eller 21, Göteborg

Kom för att träffa och prata med studenter som studerar inom områdena hälsa, sjukvård, tandvård och naturvetenskap vid Göteborgs universitet. Det kommer att finnas informationsbord med studentrepresentanter som demonstrerar och svarar på frågor. 

Få en inblick i vad man studerar på de olika programmen.  

Träffa studentkåren och personal från Biomedicinska biblioteket. 

Ta dig en titt på Campus Medicinarebergets lokaler, som olika föreläsningssalar, atriet och Natriums kurslabb. Besöka Kliniskt träningscenter (KTC), Biomedicinska analytikerprogrammets kurslabb och Odontologen (tandvårdens lokaler).

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2025-03-26    Tid:   14:00 - 17:00  

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Tandläkarprogrammet

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

Sahlgrenska akademin är den medicinska fakulteten vid Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin gör skillnad för människors hälsa genom utbildning och forskning inom medicin, odontologi, farmaci och vårdvetenskap. Våra utbildningar är bland de mest populära i Sverige och vår forskning håller hög...

Läs mer om Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin och visa alla utbildningar.

Highlights