Visa studentum.se som: Mobil

Genom Calle Flygare kunde jag studera vidare i London

Calle Flygare

Efter att Linnéa Kindvall, 24 år, tog examen från Calle Flygares tvååriga Teaterlinje fortsatte hon sin resa mot drömmen om att bli skådespelare. Calle Flygare har ett samarbete med Regents University och Linnéa hade därför möjlighet att bli antagen på det spännande programmet Acting and Global Theatre i London.
– Det är fantastiskt att kunna studera tillsammans med människor från hela världen och att få vara i London, som ju är teaterns metropol, berättar Linnéa.

Varför valde du att läsa Acting and Global Theatre vid Regents University?
– Eftersom jag har gått på Calle Flygares Teaterlinje så hade jag möjligheten att bli antagen till Acting and Global Theatre vid Regents University. Jag tyckte att skolan lät spännande, framför allt eftersom det ingår en utbytestermin under andra året där man får välja att studera på toppskolor i städer som New York, Melbourne och Prag.

Berätta lite kort om din utbildning. Vad läser/läste ni och hur arbetar ni?
– Jag går första terminen och just nu läser vi fyra ämnen samtidigt – Voice as Material, Body as Material, IT-skills och World Stages. Utbildningen är cirka 50 procent teoretisk och cirka 50 procent praktisk, vilket betyder att vi läser, ser många olika teaterföreställningar och har diskussioner, men vi har också grundläggande teaterteknik samt fysisk preparation, tal och sång.

– Vi har även vissa veckor där vi fokuserar på en särskild teknik. Vi har tillexempel arbetat med Kecak (balinesisk dans) under en vecka som resulterade i en liten föreställning. En dag varje termin är tillägnad ”Creative Project” där studerande skådespelare, regissörer, filmskapare och manusförfattare blandas i grupper och under dagen skapar en föreställning eller en film som visas upp på kvällen.

Linnéa läser Acting and Global Theatre vid Regents University i LondonHur är lärarna och klassen?
– Lärarna är väldigt proffsiga och många är yrkesverksamma skådespelare och regissörer utanför skolan vilket jag tycker är positivt då de vet hur branschen fungerar. Alla lärare är mycket fokuserade på att vi ska vara väl förberedda för den tuffa branschen vi sen förhoppningsvis ska arbeta inom. I min klass är vi 16 stycken och vi är en salig blandning från hela världen, majoriteten är runt 19-21 år. Lokalerna är rymliga och vi har även möjlighet att hyra rum för repetitioner eller grupparbeten.

Hur var det att flytta till London för att plugga?
– Jag flyttade ensam till London vilket var ganska tufft i början eftersom jag inte kände någon och inte hade fast boende. De första två veckorna bodde jag på ett hostel, men det är inget jag rekommenderar samtidigt som du studerar. Det är klokt att hitta ett permanent boende innan utbildningen startar eftersom det är högt tempo från skolstart och du behöver fokusera på studierna istället för stressen av att leta boende. Vänner hittar du snabbt genom utbildningen!

Vilka karriärmöjligheter finns efter examen?
– Eftersom utbildningen är så pass akademisk finns det även en bredd i vad du kan arbeta med efter examen. Mitt drömyrke är såklart skådespelare och det är det jag hoppas kunna arbeta som när utbildningen är klar.

Tror du att du kommer att plugga mer framöver?
– Eftersom jag redan gått Teaterlinjen på Calle Flygare i två år tror jag inte att jag kommer att gå en hel utbildning inom teater igen. Jag känner att jag har fått värdefull kunskap som jag kommer ha stor nytta utav. Däremot tror jag alltid det är bra att kontinuerligt ta teaterkurser under tiden som du arbetar dig uppåt, för att hålla igång och vara redo när det bär av.

Vad är det roligaste du har gjort under utbildningen?
– Det häftiga med utbildningen är att vi får en inblick i världens olika teaterformer, genom att utforska själva och genom alla föreställningar vi ser. London erbjuder så mycket för en teaterstudent genom de hundratals föreställningar som sätts upp varje år från världens olika scener.

 – Mina bästa minnen är veckan vi fick hålla på med Kecak, samt när vi besökte New Zeeland House och fick vara delaktiga i ett Maori-performance. Som sagt, första terminen handlar inte så mycket om traditionell västerländsk teater. 

Varför skulle du rekommendera utbildningen Acting and Global Theatre till andra?
– Det är fantastiskt att kunna studera tillsammans med människor från hela världen och att få vara i London, som ju är teaterns metropol.

 – Jag rekommenderar utbildningen till dig som tycker om att resa och träffa nya människor, eftersom du kommer spendera en termin utanför London på någon av samarbetsskolorna i USA, Australien, Tjeckien eller Chile. Var medveten om att utbildningen handlar mycket om teori och grundläggande teater under det första året, de sista två åren är mer praktiska.

Vilket är ditt bästa råd till en blivande student vid din utbildning?
– Jag blev själv ganska stressad när jag började utbildningen och märkte att tempot var högt från start, att engelskan inte var vad jag tänkt mig stressade upp mig ännu mer. Skolan kan utifrån verka ha en disciplinerad och tuffare attityd än vad vi är vana vid i Sverige.

– Mitt råd är att ta det lugnt och låta dig själv komma in i det i din egen takt, engelskan blir bättre för varje vecka som går och om du engagerar dig i utbildningen kommer det att gå bra. Känner du att språket är för svårt erbjuder skolan hjälp, även med dyslexi och andra lässvårigheter.         

– Skolavgiften är dyrare än normalt eftersom det är en privatskola, men Regent's University har stipendium som du kan söka och som kan täcka upp till halva avgiften varje termin. Jag fick själv ett sådant stipendium vilket underlättar mycket ekonomiskt.
Läs mer om Skådespelarprogrammet

Beställ mer information


Lämna en intresseanmälan om du vill komma i kontakt med Calle Flygare Teaterskola

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se