Calle Flygare tog Caroline till Australien

Calle Flygare Teaterskola

Caroline

Berätta lite om dig själv

Jag heter Caroline Sengkey, 37 år. Man kan säga att jag är en skådespelande sjuksköterska bosatt i Stockholm. Går lite fortsättningskurser på Stockholms Konstnärliga Högskola och jobbar som frilansande skådespelare.

Vilken utbildning gick du på Calle Flygares teaterskola?

Jag gick en Bachelor of Performing Arts med inriktning Performance Making på Western Australian Academy of Performing Arts (WAAPA) som samverkar med Calle Flygare.

Det är en kandidatexamen i scenkonst där fokus ligger på att skapa egen scenkonst från grunden. Så du läser allt från manusskrivande, skådespelarteknik, röst, fysiskt teater, regi och devising. Det är en praktisk utbildning och du spelar upp dina "prov" inför publik eller en jury bestående av lärare på skolan. Ditt stora slutprojekt i sista året, som du skapar på egen hand i en mindre grupp klasskamrater, spelas upp på en av teatrarna i centrala Perth inför betalande publik så du får god kontakt med folk i branschen.

Hur var utbildningen?

Lärarna är fantastiska! Stöttande, otroligt kunniga och dom vill verkligen att du ska utvecklas så dom utmanar och pushar dig. I och med att stor del av tiden går till att skapa eget så lär man sig att ge och ta konstruktiv kritik samtidigt som du lär dig motivera dina konstnärliga val.

Lokalerna var många gånger bra men tyvärr fanns det inte tillräckligt många repetitionssalar, det kunde bli frustrerande att inte få tillräckligt med tid inne i salarna. Jag vet dock att ett helt nytt campus håller på att byggas mitt i centrala Perth och att WAAPA ska flytta dit så jag hoppas att det inte kommer vara ett problem i framtiden.

Jag har gått i två olika klasser då Coronapandemin kom i vägen för mina studier. Australien gick in i lock-down och jag flyttade tillfälligt tillbaka till Sverige. När Australien väl öppnade sina gränser igen och jag kunde fortsätta mina studier så fick jag börja i ytterligare en ny klass tyvärr. Inget som någon kunde påverka. Båda klasserna har varit fina och inkluderande och jag har skaffat mig vänner för livet.

Vad är ditt bästa minne från studietiden?

Det absolut roligaste jag gjort under utbildningen var en av de större produktionerna som jag och min klass gjorde. Vi gjorde en "site-specific" föreställning på en gammal flickskola från 30-talet. Site-specific innebär att du skapar en föreställning baserat utifrån platsen du är på, den är specifikt skapad för platsen och går inte att spela upp någon annanstans. Vi skapade en föreställning som hette "And the first time I was very much afraid..." och publiken leddes igenom byggnaden och olika scener och berättelser utspelade sig på vägen. Det var något av det roligaste jag gjort och jag är stolt över det vi skapade tillsammans. Vi hade privilegiet att få jobba med en regissör från Singapore.

Ett väldigt fint minne från tiden i Perth är från första veckan i skolan. De har en så kallad "orientation week" med mycket information och mycket festligheter. Dom nya klasserna får jobba intensivt tillsammans på ett nummer som spelas upp på scen inför hela skolan sisa dagen. Stämningen och mottagandet den dagen vi alla välkomnades av den dagen var magisk! Att få stå på scen och framföra vårt nummer inför 2:orna och 3:orna som skrek och hurrade för oss, kunde inte fått ett finare mottagande!

Skulle du rekommendera andra att gå en Bachelor of Performing Arts med inriktning Performance Making?

Det är ett bra program för den som älskar teatern och som vill få en bred grund att stå på både som skådespelare och som scenkonstskapare. Jag älskar staden Perth som har ett rikt kulturliv och det skadar ju inte att klimatet är varmt och skönt och att det finns otroligt vackra stränder.

Tror du att du kommer att plugga vidare?

I nuläget känner jag mig klar med längre studier. Jag trivs bra med att kunna kombinera kortare kurser med jobb. Man är aldrig fullärd och man kan alltid utveckla sitt hantverk.



Läs mer om Calle Flygare Teaterskola

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Calle Flygare Teaterskola

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.