Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-16 av 16 träffar
 

Konditorutbildningar

Som utbildad konditor/bagare kan du arbeta över hela världen, något allt fler unga väljer att göra idag. Du kan bland annat arbeta på ett mindre bageri eller konditori, ett industribageri eller i en livsmedelsbutik. Arbetsuppgifterna varierar ganska stort beroende på var du arbetar och vilken storlek det är på bageriet.

Jobba på ett industribageri

Du som vill jobba på ett industribageri bör vara tekniskt intresserad och kunnig. På ett industribageri sker nämligen bakningen med hjälp av olika maskiner. På vissa industribagerier är nästan hela bakprocessen automatiserad, och du som bagare har till största del en övervakande roll. Du är då även ansvarig för att se till så att livsmedelshanteringen uppfyller de krav som ställs.

En del industribagerier tillämpar fortfarande vissa manuella moment, då kan t.ex. utbakning och gräddning utföras manuellt av dig som bagare.

Som konditor/bagare på ett industribageri kan du ha varierande arbetstider. Vissa jobbar natt och andra börjar tidigt på morgonen.

Arbeta på ett mindre konditori / bageri

På ett mindre konditori gör du det mesta för hand. Du beställer varor, blandar ingredienser, formar, vispar, dekorerar och gräddar. Maskiner blir dock allt mer vanliga även på mindre konditorier, vissa är till och med utrustade med bakdatorer. Andra arbetsuppgifter på mindre bagerier kan t.ex. vara att säkerställa hygienkraven, ta hand om disken samt hålla arbetsplan ren och fräsch.

Arbetstiderna innefattar ofta väldigt tidiga morgnar. Belastningen på knän och ben kan vara stor då bagare går och står väldigt mycket. Dessutom kan kontakten med mjöldamm orsaka allergi.

Konditorutbildningar i Sverige och utomlands

Vanligaste sättet att utbilda sig till konditor är genom restaurang- och livsmedelsprogrammet på gymnasiet. Du som kommer på i vuxen ålder att det är konditor / bagare du vill bli har flera alternativ. Du kan gå ett yrkesvuxprogram tilll konditor på komvux (kommunala vuxenutbildningen). Komvux erbjuder även lärlingsutbildningar till konditor. Det finns också flera yrkesutbildningar inom bageri och konditori.

Dessutom erbjuder Yrkeshögskolan samt vissa högskolor och universitet utbildningar inom bageri, konditori och livsmedel. Dessa kräver att du har grundläggande behörighet, det vill säga gymnasiekompetens sedan tidigare. Kanske är dessa utbildningar ett bra alternmativ för dig som redan har en konditoriutbildning men vill vidareutveckla dina kunskaper.

Du som vill studera till konditor utomlands har goda möjligheter till detta. Kika gärna på träfflistan här ovanför och se om du kan hitta ett alternativ som passar dig. Lycka till med dina framtida studier!

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 3 utbildningar inom kategorin Konditor som ges utomlands?