Sverigefinska folkhögskolan

i Haparanda
Få mer information om skolan 👍

Om skolan

Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan - Svefi

Webbplats: svefi.net

Kort om skolan och utbildningarna

Sverigefinska folkhögskolan, "Svefi," ligger mitt på torget i Haparanda i norra Sverige, precis på gränsen till Finland och systerstaden Tornio. Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet att ge just sverigefinnar möjlighet att studera på finska. Det är därifrån namnet kommer.

Idag drivs skolans utbildningar helt på svenska och inom vitt skilda områden: vi har vår gedigna konst- och hantverksutbildning Happis Arts & Crafts (där "Happis" är det lokala smeknamnet för "Haparanda"), den yrkesinriktade utbildningen Ljudteknik, flera utbildningar inom musik och sång såsom Musiker och Singer/Songwriter, med mera. Samtliga utbildningar förbereder dig inför vidare studier på t. ex. högskola.

Utöver våra profilkurser (kallas även "särskilda kurser") och yrkesutbildningar har Svefi även  allmänna kurser där du kan läsa in behörigheter du kanske saknar från grundskolan eller gymnasiet. Men du måste inte hålla dig till enbart kärnämnena: de allmänna kurserna kan gärna utökas med en viss inriktning såsom musik eller ljudteknik för att göra studierna litet mer mångsidiga.

Jobba med det du lär dig

Alla utbildningar fylls med inslag som ger dig både nya och praktiska erfarenheter. Till exempel så får Musikerna förstås framträda i livekonserter flera gånger om året. Samtidigt får de som studerar ljudteknik rigga, mixa och spela in konserterna– och de får även planera, designa och sköta ljussättningen, ett extra komplement till ljudutbildningen som förstås ofta kommer till stor användning i den branschen. Konstutbildningen får ha utställningar både på skolan och i andra lokaler i staden, ofta i samband med övriga evenemang. Och förstås så dyker det alltid upp ytterligare uppdrag och tillfällen med helt egna krav och förutsättningar som ger gott om variation!

CSN och studietiden

Samtliga utbildningar är CSN-berättigade och läses vanligtvis på heltid i upp till två år – men allmänna kurser kan pågå i upp till tre år baserat på deltagarens behov.

Efter skolan

Som folkhögskola är Svefis mål inte bara att ge ökade kunskaper, det är även att låta deltagaren utvecklas som person samt att ge både inspiration och möjlighet för deltagaren att ta sig vidare – antingen mot studier på högre nivå eller ut i yrkeslivet.

Boende

Du som ska studera på Svefi har möjlighet att bo på skolans deltagarhem. Där får du ett eget rum med badrum och tillgång till wifi samt gemensamt kök, tvätt och bastu. Skolan har ett begränsat antal rum och de delas ut i den takt de ansökande betalar in sina anmälningsavgifter, så först till kvarn gäller! Du kan markera att du vill ha ett rum i samband med att du anmäler dig till någon av våra utbildningar.

Om du skulle råka bli utan rum så finns gott om lägenheter att hyra i Haparanda, antingen enskilt eller tillsammans med andra, och Svefi har nära samarbete med flera hyresvärdar. Du får mer info om detta efter du tackat ja till din utbildingsplats.

Skolans restaurang

Svefi har en populär lunchrestaurang på innergården, Restaurang Minerva, som serverar fisk eller kött samt vegetariskt varje vardag. Det ingår även ett stort och varierat salladsbord, dagens soppa, nybakat bröd samt kaffe och te.

Menyerna har internationella inslag men ofta med nordisk prägel och rätterna är gluten- och/eller laktosfria där det är möjligt. Restaurangen prioriterar lokalproducerade ingredienser.

Restaurang Minerva är öppen för allmänheten. Studerande vid Svefi får rabatterat pris.

För meny och mer om restaurangen, se vår hemsida på svefi.net/restaurang

En trygg men speciell miljö

Att skolan befinner sig i Haparanda, en tyst småstad uppe i norr, ger en lugn och trygg studiemiljö som ofta kan kännas som en helt egen liten värld – särskilt i skolans lokaler som är fyllda med konst och design. Perfekt för dig som vill få ett ombyte i livet! Men steget är ändå kort till litet livligare trakter: Haparandas betydligt större systerstad Tornio är bokstavligen bara en kort promenad över den finska gränsen.

Svefi lockar till sig studerande inte bara från hela Sverige utan även utanför gränserna. Välkommen, du med!


För mer information om Sverigefinska folkhögskolan, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan. Visa alla utbildningar med Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolans Facebook


Utbildningar

Folkhögskoleutbildning
Estetiska utbildningar
Bild / Form / Konst Utbildningsform Längd Ort
Konst och konsthantverk: Happis Arts & Crafts Klassrum Haparanda
Hantverk
Allmän kurs: Hantverk Klassrum Haparanda
Musik / Sång / Musikproduktion
Ljudtekniker: Allmän kurs Klassrum Haparanda
Musiker: Allmän kurs Klassrum Haparanda
Musikproduktion Klassrum Haparanda
Singer/Songwriter: Allmän kurs Klassrum Haparanda
Sång Klassrum Haparanda
Sång: Allmän kurs Klassrum Haparanda
Förberedande studier
Särskilda kurser - Profilkurser Klassrum Haparanda
Allmän kurs
Allmän kurs Klassrum Haparanda
Allmänna kurser Klassrum Haparanda
Yrkesutbildning
Estetiska utbildningar
Musik / Sång / Musikproduktion
Ljudtekniker Klassrum Haparanda
Ljudtekniker: Eftergymnasial yrkesutbildning Klassrum Haparanda
Musiker Klassrum Haparanda
Musiker: Eftergymnasial yrkesutbildning Klassrum Haparanda
Singer/Songwriter Klassrum Haparanda
Singer/Songwriter: Eftergymnasial yrkesutbildning Klassrum Haparanda
Förberedande studier
Yrkesutbildningar Klassrum Haparanda
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Sverigefinska folkhögskolan

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Sverigefinska folkhögskolan

Torget 3
953 32 Haparanda

Tel: +46 922 688 00
www.svefi.net

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 13 recensioner
Skriv en recension
5/5
Elias
01 feb 2023

Gick vårdbiträde och allmän 2021-2022. MYCKET trevliga och stöttande lärare oavsett var man befann sig i skolan. Rekommenderar Svefi!

5/5
Victoria Kronberg
06 jun 2022

En riktigt trevlig och fin upplevelse på den här folkhögskolan. Mycket komfortabla miljöer och klassrum med jättebra lärare som ser varje elev där den är och anpassar undervisn...

Visa mer
5/5
Maria
02 maj 2022

Bästa utbildningen jag haft! Lärarna har stor kunskap, väldigt pedagogiska och man lär sig väldigt fort nya saker ! Mångsidig musik utbildning där man utvecklar sin röst, skapan...

Visa mer
Highlights