Yrkesutbildning

Ljudtekniker

Längd
1-2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
19 augusti, 2024 se detaljer
marker
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1-2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
19 augusti, 2024 se detaljer
marker
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Ljudtekniker

Ljudtekniker
 • Finns som profilkurs samt yrkesutbildning
 • Gott om praktiskt arbete med både ljud och ljus
 • Perfekt som grund för vidare studier

Ljudtekniker ger dig grundläggande kunskaper inom inspelningsteknik, liveljud, scenljus, Pro Tools, PA-system, mixerbord och mikrofoner, med mycket mera. Du får  dessutom fördjupa dig inom en viss inriktning såsom liveljud/scenljus, musikinspelning/mixning eller filmljud.

Utöver dina teoretiska studier får du även jobba med egna projekt samt rigga och mixa både ljud och ljus inför- och under skolans evenemang, vilka kan vara allt från föreläsningar till utomhuskonserter.

Och som deltagare i den här utbildningen kommer du även att få vara med skolans handledare och jobba på andra ställen där ljud behövs, så du kommer att få arbeta en hel del med ljudteknik på riktigt!

Utbildningen passar både dig som är allmänt intresserad av ljudteknik samt som förberedande utbildning inför högskolestudier eller yrkeslivet.

En gedigen helhet

Utbildningens första år, basåret, fokuserar på grunderna inom inte bara inspelning och liveljud utan även scenljus, vilket är mycket användbart när du jobbar med scenframträdanden. Du får även lära dig mixnings- och lyssningsteknik, akustik, musikteori, ellära, med mera.

Under andra året får du förstås fortsätta att arbeta med ljud, men nu får du dessutom möjlighet att fördjupa dig inom antingen liveljud/scenljus, musikinspelning/mixning eller filmljud för att finslipa dina kunskaper litet extra.

Helheten är perfekt för dig som vill söka vidare till studier inom ljudteknik på t. ex. högskola eller helt enkelt ta klivet in i arbetslivet!

Använd det du lär dig

Utöver teoretiska studier kommer du även att få jobba praktiskt med att rigga och mixa ljud och ljus inför- och under skolans evenemang, vilket kan vara allt från föreläsningar till utomhuskonserter.

Och du kommer att få jobba med flera egna inspelningsprojekt! Höstens stora projekt är ett coverprojekt som går ut på att ”härma” ljudet på en inspelning där du agerar ljudtekniker och skolans musiker blir inspelade.

Praktiska erfarenheter

I utbildningen ingår fyra veckors praktik där du som deltagare har möjlighet att söka praktikplats inom det som intresserar dig. Många av våra deltagare har genom praktikplatser fått arbete efter praktikperioden.

Skolan hyr dessutom ut utrustning till olika event där du som deltagare tillsammans med skolans handledare sköter tekniken. Vi tycker det är viktigt att du som deltagare får möjlighet att ta del av så många riktiga jobb som möjligt!

Studior

Vi har tre professionella inspelningsstudior sammankopplade med fyra separata kontrollrum, och det finns flera arbetsstationer där du kan öva upp dina färdigheter.

Deltagarna på utbildningen har tillgång till lokalerna dygnet runt, förutsatt att man sköter sina studier dagtid.

Kurstyp

Profilkurs eller eftergymnasial yrkesutbildning (“EGY”). Du får mer info om de olika typerna i samband med antagningsintervjun och kan välja den som passar dig bäst senare. Observera att när du ansöker till utbildningen leds du automatiskt till profilkursen, men du kan alltså byta till EGY i efterhand om du vill det.

För mer information om Ljudtekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

19 augusti, 2024

 • Klassrum
 • Haparanda

Så ansöker du

 • Minst 18 års ålder.
 • Du har slutfört grundskola (för särskild kurs) eller har behörighet till yrkeshögskola (för EGY)
 • Du spelar/har spelat något instrument. (Undantag görs om liknande kunskaper finns eller om du inte har ambitioner inom musikgenren.)
 • Goda kunskaper i engelska, både talad och skriven.
 • Intervju via Teams, Zoom eller någon passande plattform.

Mer info

Skolan, boende och CSN

Sverigefinska folkhögskolan ligger mitt på torget i Haparanda, en lugn småstad alldeles på gränsen till Finland och den finska systerstaden Torneå. Ni på Ljudtekniker håller oftast till i ljud- och musikdelen av skolan. Som studerande har ni tillgång till skolans lokaler även på kvällar och helger.

Och du är välkommen att bo på vårt vandrarhem under din tid hos oss. Vandrarhemmet ligger bara tvärs över torget från skolans huvudbyggnad, och i varje rum ingår eget badrum samt gemensamt wifi, kök och tvättstuga. Du kan ange att du vill ha ett rum på vandrarhemmet i samband med att du ansöker till en utbildning.

Utbildningen är CSN-berättigad och läses på heltid.

Gemenskapen

Studierna på Svefi präglas av gemenskap: utöver era egna ämnen förekommer det även gemensamma föreläsningar, friluftsdagar, workshops, valfria tillvalsämnen, tillställningar och mycket annat!

Det finns dessutom en grupp där representanter från alla utbildningar kan ta upp frågor inom skolan och planera egna evenemang, t. ex. att anordna en egen konsert, resa till Jokkmokks årliga marknad, eller varför inte bowling i Torneå?

Målsättning

Du beräknas ha uppnått följande:

 • Du kan hantera inspelning och PA, både analogt och digitalt.
 • Du har kunskap om mikrofoner, mixning, effekthantering, mastring, klangutbredning, stereoteknik, MIDI, synkronisering, effektläggning, radio, akustik, med mera.

Kostnader

Material- och teknikavgift

3000 kr per termin. (Avgiften avser 100% studietakt.) I avgiften ingår försäkringar, studiebesök, en del studiematerial, med mera.

Du får en faktura för höstterminen i samband med att du tackar ja till din studieplats. Sedan får du en faktura för vårterminen när den börjar närma sig.

Vissa studiematerial kan du behöva bekosta själv.

Sverigefinska folkhögskolans Facebook


Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Ljudtekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Recensioner

Snittbetyg: 3

Baseras på 1 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
3/5
Student
19 apr 2020

Det har varit en ögonöppnande utbildning för mig rent tekniskt. Dock har jag upplevt att i princip hela utbildningen har utgått i från att grundläggande datakunskaper besitter v...

Visa mer
Sverigefinska folkhögskolan
Torget 3
953 32 Haparanda

Sverigefinska folkhögskolan - Svefi

Webbplats: svefi.net Sverigefinska folkhögskolan, "Svefi," ligger mitt på torget i Haparanda i norra Sverige, precis på gränsen till Finland och systerstaden Tornio. Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet att ge just sverigefinnar möjlighet att studera på finska. Det...

Läs mer om Sverigefinska folkhögskolan och visa alla utbildningar.

Highlights