Folkhögskoleutbildning

Allmän kurs

Längd
1-3 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
19 augusti, 2024 se detaljer
marker
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Utbildningsform
Klassrum
Längd
1-3 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
19 augusti, 2024 se detaljer
marker
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Öppen för sen anmälan / har restplatser
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Allmän kurs

Allmän kurs
  • Fixa dina betyg från grundskolan eller gymnasiet
  • Välj själv vilka ämnen du vill läsa
  • Läs med eller utan särskild inriktning

På Allmän kurs pluggar du de ämnen du saknar godkänt i så du kan få din gymnasie- eller högskolebehörighet. Då är du på banan igen!

Om du vill så kan du dessutom blanda dina behörighetsstudier med inriktningar som fastighetsskötsel, hantverk, eller grunderna ur någon våra utbildningar Musiker, Sång,  Singer/Songwriter eller Ljudtekniker. Det kan vara en bra grund att gå vidare från!

Din kursgång anpassas för just dina behov: tillsammans med våra lärare bestämmer du vilka ämnen du behöver läsa, vilken takt du vill hålla och vilka mål du vill jobba mot.

Allmän kurs: Grundskolenivå

I Allmän kurs: Grundskolenivå får du läsa de ämnen du saknar behörighet i från grundskolan. Efter du slutfört kursen har du fått behörighet att studera på gymnasienivå. Men det går precis lika bra att bara läsa de ämnen som intresserar dig!

Du väljer själv vilka ämnen du vill studera och skapar din egen studieplan tillsammans med våra lärare. Du väljer dessutom vilken studietakt som passar dig bäst (heltid, halvtid eller något annat).

Allmän kurs: Gymnasienivå

I Allmän kurs: Gymnasienivå får du läsa de ämnen du saknar behörighet i från gymnasiet. Efter du slutfört kursen har du fått behörighet att studera på högskolenivå. Men det går precis lika bra att bara läsa de ämnen som intresserar dig!

Du väljer själv vilka ämnen du vill studera och skapar din egen studieplan tillsammans med våra lärare. Du väljer dessutom vilken studietakt som passar dig bäst (heltid, halvtid eller något annat).

För att läsa Allmän kurs: Gymnasienivå behöver du ha slutfört grundskolan.

Allmän kurs: Anpassade studier

Den här utbildningen är särskilt anpassad för dig med lindriga funktionshinder.

Här kan du läsa ämnen som ger dig behörighet till gymnasie- eller högskolestudier. Men det går precis lika bra att bara läsa de ämnen som intresserar dig!

Du väljer själv vilka ämnen du vill läsa, och studietakten anpassas efter just dina behov.

Allmän kurs: Fastighetsskötsel

Allmän kurs: Fastighetsskötsel är perfekt för dig som vill bli allt-i-allo, fastighetsskötare, vaktmästare, eller som bara inte vill vara helt hjälplös när något händer i hemmet! Du får dessutom komplettera dina betyg så du får behörighet att läsa på gymnasie- eller högskolenivå – men det går lika bra att läsa de ämnen du är intresserad av.

Du studerar de ämnen du behöver komplettera ungefär 50% av tiden. Under den andra hälften får du lära dig olika moment som ingår i att se efter hem och fastigheter, till exempel tapetsering och målning, röja snö, halkbekämpning, montering och enklare reparationer av möbler, fixa stopp i dusch och avlopp, gräsklippning, grundläggande underhåll av fordon – med mycket mera! Dina allmänna studier och fastighetsämnena blandas på schemat.

Utöver att du tillsammans med andra får  studera och jobba med de olika områdena får ni även syssla en hel del med praktisk problemlösning. Så du får inte bara gott om riktiga erfarenheter, du får även lära dig tänka på ett sätt som underlättar arbetet.

Allmän kurs: Hantverk, grundskolenivå

Allmän kurs: Hantverk är för dig som både vill studera hantverk samt komplettera dina betyg så du får behörighet att läsa på gymnasie- eller högskolenivå. Men det går precis lika bra att bara läsa de behörighetsgivande ämnen som intresserar dig!

Du studerar de ämnen du behöver komplettera ungefär 50% av tiden. Under den andra häften får du lära dig flera olika hantverkstekniker tillsammans med de övriga deltagarna såsom stickning, virkning, sömnad, keramik, mosaik, träsnitt, med mera. Dina allmänna studier och hantverksstudierna blandas på schemat.

Allmän kurs: Ljudteknik

Allmän kurs: Ljudteknik är för dig som både vill studera ljudteknik samt komplettera dina betyg så du får behörighet att läsa på gymnasie- eller högskolenivå. Men det går precis lika bra att bara läsa de behörighetsgivande ämnen som intresserar dig!

Du studerar dina valda grund- eller gymnasieämnen ungefär 50% av tiden. Under den andra häften får du läsa ljudteknik tillsammans med de övriga deltagarna, och ni får även jobba praktiskt med ljudteknik och inspelning under skolans många evenemang. När du är klar har du inte bara fått en bra kunskapsgrund inom ljudteknik, du har även gett dig själv möjligheten att läsa vidare.

För dig som redan har gymnasie- eller yrkesskolebehörighet finns Ljudteknik även som profilkurs samt eftergymnasial yrkesutbildning.

Allmän kurs: Musiker

Allmän kurs: Musiker är för dig som vill öva, spela ditt instrument och lära dig mer om musik tillsammans med de övriga musikdeltagarna. Samtidigt får du komplettera dina betyg så du får behörighet att läsa på gymnasie- eller högskolenivå. Men det går precis lika bra att bara läsa de behörighetsgivande ämnen som intresserar dig!

I utbildningen ingår ett brett urval av musikämnen såsom huvudinstrument, bi-instrument, musikteori, gehör, ensemble, körsång och ljudteknik. Och du får naturligtvis spela och jobba med musik både inför och under skolans många evenemang, så du kommer att få gott om konsertvana och praktiska erfarenheter att gå vidare med.

För dig som redan har gymnasie- eller yrkesskolebehörighet finns Musiker även som profilkurs samt eftergymnasial yrkesutbildning.

Allmän kurs: Singer/Songwriter

Allmän kurs: Singer/Songwriter är för dig som vill jobba med din röst, förbättra din sångteknik, utvecklas inom både gitarr- och pianoackompanjemang samt skriva egna låtar. Samtidigt får du komplettera dina betyg så du får behörighet att läsa på gymnasie- eller högskolenivå. Men det går precis lika bra att bara läsa de behörighetsgivande ämnen som intresserar dig!

Och du får naturligtvis jobba med- och framföra dina egna och andras låtar både inför och under skolans många konserter och evenemang, så du kommer att få gott om scenvana och praktiska erfarenheter att gå vidare med.

För dig som redan har gymnasie- eller yrkesskolebehörighet finns Singer/Songwriter även som profilkurs samt eftergymnasial yrkesutbildning.

Allmän kurs: Sång

Allmän kurs: Sång är för dig som vill studera och jobba med sång tillsammans med de övriga sång- och musikdeltagarna. Samtidigt får du komplettera dina betyg så du får behörighet att läsa på gymnasie- eller högskolenivå. Men det går precis lika bra att bara läsa de behörighetsgivande ämnen som intresserar dig!

I utbildningen ingår ett brett urval av ämnen som förbättrar din sångteknik och utvecklar din röst såsom enskilda sånglektioner, gemensam sång, sång med ensemble, körsång, bi-instrument, musikteori och gehör. Och du får naturligtvis sjunga både i studio och under skolans många konserter, så du kommer att få gott om scenvana och praktiska erfarenheter att gå vidare med.

För dig som redan har gymnasie- eller yrkesskolebehörighet finns Sång även som profilkurs.

För mer information om Allmän kurs, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

19 augusti, 2024

  • Klassrum
  • Haparanda

Innehåll

Boende och restaurang

Det finns boende för skolans deltagare i Svefis vandrarhem som ligger tvärs över torget från huvudbyggnaden. I rummen ingår wifi och eget badrum samt tillgång till gemensamt kök. Du kan markera att du vill hyra ett rum i samband med att du skickar in din ansökan till någon av våra utbildningar. Skolans restaurang Minerva på innergården är en populär lunchrestaurang med varierad mat (även vegetariskt varje dag) där skolans deltagare får rabatterat pris.

För mer info om skolan, besök vår hemsida.

Sverigefinska folkhögskolans Facebook


Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Allmän kurs

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 3,3

Baseras på 3 recensioner
Skriv en recension
5/5
Victoria Kronberg
06 jun 2022

En riktigt trevlig och fin upplevelse på den här folkhögskolan. Mycket komfortabla miljöer och klassrum med jättebra lärare som ser varje elev där den är och anpassar undervisn...

Visa mer
1/5
Erik
20 jul 2021

Jag rekommenderar inte den allmänna linje lärarna var kränkande och delar för mycket privat för elever och framför elever jag blev kränkt ett antal fler gånger under min tid här...

Visa mer
4/5
Elev på Svefi
20 apr 2020

Fått mycket hjälp härifrån och trivs väldigt bra. Det är också ganska lugnt och lärarna här är schysta. När det är evenemang/fest här så vill man alltid gå. Rekommenderar den hä...

Visa mer
Sverigefinska folkhögskolan
Torget 3
953 32 Haparanda

Sverigefinska folkhögskolan - Svefi

Webbplats: svefi.net Sverigefinska folkhögskolan, "Svefi," ligger mitt på torget i Haparanda i norra Sverige, precis på gränsen till Finland och systerstaden Tornio. Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet att ge just sverigefinnar möjlighet att studera på finska. Det...

Läs mer om Sverigefinska folkhögskolan och visa alla utbildningar.

Highlights