Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Skillnad på jurist och advokat

30 jan 2012
FRÅGA
Hejsan!

Jag är en tjej på 19 år som hoppade av gymnasiumet på grund av att jag inte visste vad jag ville hitta på i mitt liv.
Jag är lite intresserad av jurestik utbildningen. Undrar först och främst vad de är för kvar för att komma in på den? Och om man måste ha studerat något speciellt innan?
Min plan är att bli advokat, studerar man vidare ifrån jurist till advokat då?

Mvh Ditte

Svar:

Hejsan Ditte!

För att bli antagen till juristprogrammet krävs grundläggande behörighet (tre års gymnasium med godkänt i minst 90 procent av kurserna) samt Historia A och Samhällskunskap A.

Detta innebär att du har en del ämnen att läsa in innan du kan bli behörig till juristprogrammet. Detta gör du på vuxenutbildningen (komvux) i din kommun. Kontakta din hemkommun och be att få prata med en studie- och yrkesvägledare så får du hjälp. De lägger upp en individuell studieplan just för dig.

Här kan du läsa mer om hur det fungerar med komvuxstudier.

Här kan du läsa mer om juridik.

Tänk på att det är väldigt hög konkurrens för att komma in på juristprogrammet. Du behöver ha väldigt höga betyg. En idé kan vara att du även skriver högskoleprovet för att ytterligare öka dina chanser att komma in när du är klar på komvux.

Du blir jurist efter din utbildning och efter fem års arbete som jurist, samt om du blir invald i Advokatsamfundet, blir du advokat.

Lycka till!

Vänligen
Emma

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀