Bli behörig till tandläkarutbildningen

20 jan 2012
FRÅGA
Hej! jag är en tjej som går på barn och fritidsprogrammet -inriktat Pedagogiskt arbete, första året i igelstavikens gymnasium i södertälje. De är så här att jag har tänker mycket på min framtid och vad jag ska bli. Jag har tänkt efter riktigt noga vad jag vill bli i livet, och de jag har i mina tankar ,de är att bli tandläkare och de menar jag rakt och bestämt. Jag känner att jag vill bli tandläkare eftersom att jag gillar att jobba med människor,samarbeta och arbeta med händerna. Men , de jag vill ha svar på det är om jag kan bli tandläkare i det programmet jag går i ? kan jag gå i komvux och läsa de ämnerna jag behöver för att bli tandläkare? TACK FÖR SVAR I FÖR HAND !

Svar:

Hejsan,

Vad kul att du kommit på vad du vill göra i framtiden!

Du kommer behöva läsa till en del ämnen för att bli behörig till tandläkarprogrammet. Programmets förkunskapskrav är grundläggande behörighet samt områdesbehörighet 13: Biologi B, Fysik B, Kemi B och Matematik D. Grundläggande behörighet får du när du avslutat ditt program och har betyg i minst 90 procent av ämnena.

De ämnen som inte ingår i ditt program, det vill säga Matte B, C, D och Fysik B, Kemi B och Biologi B måste du studera. Du kan försöka göra detta redan nu, genom att studera "utökat program". Du får då använda dina Individuella val i skolan samt studera fler ämnen än dina klasskompisar.

Annars kan du göra det senare på Komvux, men tänk då på att du kommer hamna i en annan grupp vid antagning (urvalsgrupp 2). Ur denna grupp blir färre antagna, tyvärr.

Jag skulle i så fall råda dig att läsa ett år på högskola efter studenten (istället för komvux). Det du ska studera är ett så kallat "naturvetenskapligt basår". De som inte går naturvetenskapligt program på gymnasiet och vill studera medicin gör ofta detta. Basåret innehåller de ämnen du behöver.

Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare på din skola så får du mer hjälp och stöd när du överväger dina alternativ!

Vänligen
Emma

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀