Tandläkare som jobbar med en patient
26 maj 2023

Så blir du tandläkare

Vill du jobba med människor inom vården? Tandläkare är ett spännande tekniskt yrke med mycket patientkontakt och många möjliga specialiseringar. 

En tandläkare arbetar med odontologi, vilket betyder ungefär läran om sjukdomar och skador på tänder, i munhåla, tuggmuskler och käkleder. I tandläkaryrket kombineras teoretiska kunskaper inom odontologi med praktiska färdigheter under undersökningar och behandlingar. God kommunikationsförmåga och ledaregenskaper behövs också i yrkesrollen. 

Hitta din tandläkarutbildning här 

Vad gör en tandläkare? 

Som tandläkare undersöker du patienter, ställer diagnoser och utför behandlingar utifrån ställd diagnos. Du har också en ledarroll då du leder arbetet på tandläkarmottagningen och du har ett nära samarbete med den övriga personalen i tandvårdsgruppen.  

En tandläkare kan vara anställd vid en klinik eller starta och driva en egen. Du kan jobba inom både offentlig och privat sektor. Du kommer ha möjlighet att vidareutbilda dig till specialist inom olika områden under din karriär som tandläkare. Några exempel på specialiseringar är ortodonti (tandreglering), pedodonti (barntandvård), parodontologi (tandlossning), käkkirurgi och endodonti (rotfyllnad).

Vilka arbetsuppgifter har en tandläkare? 

  • Laga hål i tänderna.
  • Göra rotfyllningar.
  • Genomföra operationer. 
  • Behandla tandköttsinflammationer. 
  • Rätta till felställda tänder.
  • Ersätta skadade tänder med kronor, broar, proteser eller implantat.

Så utbildar du dig till tandläkare 

Tandläkare är ett legitimationsyrke och kräver att du har en legitimation utfärdad av Socialstyrelsen. Du behöver gå tandläkarprogrammet på ett svenskt universitet eller motsvarande utländsk utbildning för att kunna jobba som tandläkare i Sverige. 

Utbildning till tandläkare på universitet och högskola 

Tandläkarprogrammet ges på universitet eller högskolor och är 300 högskolepoäng, motsvarande fem års heltidsstudier. 

Utbildningen innehåller kurser inom olika områden inom medicin och odontologi, såsom parodontologi, farmakologi, protetik och kardiologi. En viktig del av utbildningen är verksamhetsintegrerat lärande (VIL) som kan innebära till exempel studiebesök, auskultation, hospitering eller fältstudier. Vissa lärosäten kan erbjuda möjligheten att göra utbyte med utländska lärosäten och studera delar av utbildningen utomlands. 

Programmet ger dig en tandläkarexamen, ellerDegree of Master of Science in Dental Surgery.

Fler utbildningar för yrken inom tandvård 

För att jobba som tandläkare eller tandhygienist måste du gå en utbildning på högskola eller universitet. Däremot kan du hitta andra utbildningar inom tandvård på till exempel yrkeshögskolan.


Egenskaper du behöver som tandläkare

🔎 Noggrannhet 

Du utför undersökningar och behandlingar som kräver att du är noggrann och metodisk.

❤️ Empatisk förmåga 

Mycket nära patientkontakt kräver att du kan förstå hur patienten upplever ett besök.

💪 Självständighet

Som tandläkare har du mycket ansvar och det är viktigt att du klarar av självständigt arbete och självförtroende.

💬️ Kommunikativ förmåga 

Det är viktigt att de förklaringar och råd du ger patienten är bra formulerade så att patienten förstår.

🤝 Samarbetsförmåga

Du kommer samarbeta mycket med tandsköterskor och tandhygienister.

Vad tjänar en tandläkare? 

Ta reda på genomsnittslönen för en tandläkare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för tandläkare 


Källor: arbetsförmedlingen.se, saco.se, antagning.se, uhr.se, socialstyrelsen.se

Senast uppdaterad: 26 maj 2023

Vanliga frågor

Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-05-26

Så blir du fysioterapeut

Som fysioterapeut hjälper du människor att återhämta sig från skador, sjukdomar och funktionshinder. Det är ett självständigt arbete med mycket patientkontakt och eget behandlingsansvar. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-26

Så blir du ambulanssjukvårdare

Brinner du för att hjälpa människor? Som ambulanssjukvårdare är ingen dag den andra lik, och du får möjligheten att finnas där för de i samhället som behöver dig allra mest.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-06-29

Så blir du optiker

En optiker är specialist på ögat och synen. Optikern utför synundersökningar och bedömer ögats hälsostatus. I din yrkesroll har du mycket kundkontakt och viktiga egenskaper för en optiker är därför servicekänsla och god kommunikationsförmåga.

Läs mer
Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀