26 maj 2023

Så blir du barnmorska

Vill du jobba inom vården och är nyfiken på yrket barnmorska? 

Att bli barnmorska är ett spännande och givande yrke som innebär att du arbetar med att stödja kvinnor genom hela graviditeten, förlossningen och det tidiga föräldraskapet. Om du är intresserad av att bli barnmorska finns det flera steg att ta för att uppnå detta mål. 

Hitta din barnmorskeutbildning här

Här är en guide som hjälper dig att förstå vad som krävs för att bli en certifierad barnmorska i Sverige. Vi kommer också att gå igenom vilka arbetsuppgifter man har som barnmorska, hur man utbildar sig och vilka egenskaper du behöver för att passa i yrket.

Vad gör en barnmorska? 

Barnmorskor arbetar och ansvarar för vården av blivande mamman och barnet före, under och efter en förlossning. Som barnmorska arbetar du både med rådgivning och undersökningar, men även abortvård, gynekologiska hälsokontroller, ultraljud, behandling mot barnlöshet och information kring sex- och samlevnad.

Vilka arbetsuppgifter har en barnmorska? 

Här är några av de vanligaste arbetsuppgifterna för en barnmorska:

 • Ge råd och stöd till gravida kvinnor och deras närstående. 
 • Utföra hälsokontroller och undersökningar av gravida kvinnor. 
 • Utföra ultraljud och andra tester under graviditeten. 
 • Planera och övervaka förlossningen. 
 • Hjälpa kvinnor att amma och ta hand om sitt nyfödda barn.
 • Ge rådgivning och stöd till föräldrar under de första veckorna efter förlossningen.


Så utbildar du dig till barnmorska 

Vill du bli certifierad barnmorska behöver du genomgå en eftergymnasial utbildning. 

Se till att du uppfyller behörighetskraven för den utbildning du vill söka till. Behörighetskraven varierar beroende på utbildning och lärosäte. I Sverige finns det flera lärosäten som erbjuder utbildningar till barnmorska, se till att jämföra de olika utbildningarna så att du hitta den som passar dig bäst. 

Utbildning till barnmorska på universitet och högskola

För att bli en certifierad barnmorska behöver du ha en eftergymnasial utbildning. De flesta utbildningar till barnmorska på universitet och högskolor är tre år långa och leder till en kandidatexamen. 

Fler utbildningar för yrken inom vården

Om du är intresserad av att arbeta inom vården men inte som barnmorska finns det flera andra alternativ. Du kan till exempel utbilda dig till läkare, tandläkare eller till en annan typ av specialistsjuksköterska


Egenskaper du behöver som barnmorska

🧡 Empatisk förmåga 

Förståelse och empatisk förmåga för situationen som patienter och dess anhöriga är i för att kunna ge rätt stöd. 

🔎 Noggrannhet 

Noggrannhet är väldigt viktigt för att förhindra potentiella misstag vid medicinering och behandling. 

💬️ Kommunikativ förmåga 

Informera patienten och de anhöriga om hur behandlingar kommer att gå till och förklara vad de innefattar samt innebär. Därför är det viktigt att kunna kommunicera på ett lätt förståeligt vis.

💪 Självständighet 

Barnmorskan handlägger självständigt normal graviditet, förlossning och eftervård. Barnmorskan därför ska kunna fatta beslut och självständigt utföra relevanta vårdåtgärder. 

👂  Uppmärksam 

Uppmärksamhet är viktigt för att kunna identifiera vilken vård patienterna är i behov av och kunna genomföra den på ett bra sätt.

Vad tjänar en barnmorska? 

Ta reda på genomsnittslönen för en tandläkare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för barnmorska 

Källor: arbetsförmedlingen.se, saco.se, uhr.se, myh.se

Senast uppdaterad: 26 maj 2023

Vanliga frågor

 • Barnmorskor arbetar och ansvarar för vården av blivande mamman och barnet före, under och efter en förlossning. Som barnmorska arbetar du både med rådgivning och undersökningar, men även abortvård, gynekologiska hälsokontroller, ultraljud, behandling mot barnlöshet och information kring sex- och samlevnad.  

 • Vill du bli certifierad barnmorska i Sverige behöver du genomgå en eftergymnasial utbildning. Se till att du uppfyller behörighetskraven för den utbildning du vill söka till. 
  I Sverige finns det flera lärosäten som erbjuder utbildningar till barnmorska, se till att jämföra de olika utbildningarna så att du hitta den som passar dig bäst. Du kan enkelt jämföra barnmorskeutbildningar på studentum.se.

 • Här är några av de vanligaste arbetsuppgifterna för en barnmorska:

  • Ge råd och stöd till gravida kvinnor och deras närstående.
  • Utföra hälsokontroller och undersökningar av gravida kvinnor.
  • Utföra ultraljud och andra tester under graviditeten.
  • Planera och övervaka förlossningen.
  • Hjälpa kvinnor att amma och ta hand om sitt nyfödda barn.
  • Ge rådgivning och stöd till nyblivna föräldrar.
 • Du gynnas av att ha alla eller några av följande egenskaper: 

  Empatis förmåga, noggrannhet, kommunikativ förmåga, självständig och uppmärksam

Viola Weinås
Digital Marketing Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2023-05-26

Så blir du tandläkare

Vill du jobba med människor inom vården? Att vara tandläkare är ett spännande jobb där du får träffa och hjälpa många olika människor. Det är också ett tekniskt yrke där du jobbar mycket med verktyg och maskiner för att utföra olika behandlingar på dina patienter.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-05-29

Så blir du arbetsterapeut

Vill du hjälpa och arbeta med andra människor? Då kan yrket som arbetsterapeut vara något för dig. Ta reda på vad som krävs för att bli arbetsterapeut och vilka egenskaper du behöver ha för att trivas i yrket.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-05

Yrken inom vård och omsorg

Vill du ha en karriär inom vård och omsorg? Ta reda på mer om vilka yrken som finns, vad de innebär och vilken utbildning som passar.

Läs mer
Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀