Så blir du fysioterapeut

Som fysioterapeut hjälper du människor att återhämta sig från skador, sjukdomar och funktionshinder. Det är ett självständigt arbete med mycket patientkontakt och eget behandlingsansvar. 

Fysioterapeut som behandlar en patient

Fysioterapeuter är specialiserade på människans rörelseförmåga och hjälper patienter att bibehålla eller uppnå förbättrad hälsa genom rörelse och fysisk aktivitet. Utbildning till fysioterapeut omfattar tre års studier på universitet eller högskola och leder till en kandidatexamen i fysioterapi.

Vad gör en fysioterapeut? 

En fysioterapeut arbetar med att behandla, rehabilitera och förebygga skador och funktionshinder som påverkar kroppens rörelseförmåga. Idrottsskador, neurologiska sjukdomar och smärtlindring är några exempel på områden som du som fysioterapeut arbetar med. Du har patienter i alla åldrar och i ditt arbete ingår det även att ha kontakt med anhöriga och andra vårdgivare.  

Vilka arbetsuppgifter har en fysioterapeut?  

Som fysioterapeut kan du ha följande arbetsuppgifter: 

  • Bedöma patienternas rörelseförmåga och funktion 
  • Utveckla behandlingsplaner och träningsprogram 
  • Genomföra behandlingar som massage, stretching och styrketräning 
  • Arbeta med patienter som har funktionsnedsättningar, till exempel strokepatienter eller personer med ryggmärgsskador 
  • Ge råd och övningar till patienter för att förhindra skador eller försämring av tillstånd 
  • Dokumentera patientens framsteg och utvärdera behandlingsresultat 

Så utbildar du dig till fysioterapeut

För att bli fysioterapeut behöver du gå en treårig högskoleutbildning. Utbildningen finns på både universitet och högskolor i Sverige. En kandidatexamen berättigar dig till en legitimation av Socialstyrelsen. 

Utbildning till fysioterapeut på universitet och högskola 

För att komma in på fysioterapeutprogrammet på universitet eller högskola krävs det att du har grundläggande behörighet till högskolestudier. I studierna ingår förutom teori och metodik även pedagogik, beteendevetenskap, medicinska ämnen, behandling av funktionshinder samt träning att leda grupper. 

Du kan även studera till fysioterapeut utomlands. De flesta av västvärldens fysioterapeututbildningar godkänns i Sverige, men kan kräva särskilda prov för att få arbeta i Sverige.

Fler utbildningar för yrken inom fysioterapi 

Som fysioterapeut kan du även välja att specialisera dig inom ett visst område, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, mentalhälsa och intensivvård. Du kan även utbilda dig till andra yrken inom fysioterapi, bland annat rehabiliteringspedagog.  


Egenskaper du behöver som fysioterapeut

🔎 Noggrannhet 

Som fysioterapeut har du behandlingsansvar och det är därför viktigt att du är noggrann för att undvika felbedömning.

💪 Självständighet 

Du arbetar ofta självständigt och behöver vara initiativrik för att på egen hand hitta rätt behandling utifrån den helhetsinformation du har om patienten.  

💬 Kommunikativ förmåga 

I din roll som fysioterapeut måste du kunna uttrycka dig på ett lättförståeligt sätt då du både kommer att informera och instruera patienten om hur behandlingen går till. 

👂 Uppmärksam 

Det är viktigt att du är uppmärksam och lyhörd på din patients behov för att kunna ge rätt behandling. 

🤝 Samarbetsförmåga 

Du kommer ofta att samarbeta med andra vårdgivare som exempelvis arbetsterapeuter, sjuksköterskor och läkare och det är därför viktigt att du kan samarbeta bra med andra.

Vad tjänar en fysioterapeut? 

Ta reda på genomsnittslönen för fysioterapeuter, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för fysioterapeuter 

Källor: arbetsförmedlingen.se, saco.se

Vanliga frågor

  • Ja, sedan 2014 är fysioterapeut det nya namnet på sjukgymnast. 

  • Ja, som fysioterapeut kan du också arbeta utomlands. Inom Norden och EU godkänns den svenska utbildningen till fysioterapeut. I Sverige är UHR, Universitets- och högskolerådet, rådgivningscentrum vid frågor om ansökningsprocessen kring arbete i annat EU/ESS land. 

  • Ja, för att få jobba som fysioterapeut efter avklarad utbildning måste du ansöka om legitimation från Socialstyrelsen. 

  • Det finns olika karriärvägar för en fysioterapeut. Utöver att arbeta kliniskt kan du som fysioterapeut undervisa eller forska inom fysioterapi vid universitet och högskola. Andra arbetsområden för en fysioterapeut är till exempel som försäljare av medicin-tekniska produkter, som fysioterapeut inom veterinärmedicin eller som utredare/handläggare vid myndigheter eller försäkringsbolag. 

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år.

Annonser