Så blir du kurator

Vill du arbeta med att hjälpa människor att må bättre? Som kurator har du ett spännande och meningsfullt yrke som finns inom många olika verksamheter.

Kvinna som pratar med ungdom på en soffa

Som kurator är din roll att lyssna på och samtala med människor som behöver stöd på något sätt. I förlängningen är din uppgift att hjälpa dem att må och leva bättre – ett krävande men också givande arbete med en viktig funktion i samhället. Kurator kan vara yrket för dig som vill hjälpa enskilda individer med deras mående såväl som bidra till ett bättre och mer funktionellt samhälle ur ett större perspektiv.  

Det finns olika typer av kuratorer, till exempel skolkurator eller hälso- och sjukvårdskuratorer. 

Hälso- och sjukvårdskurator, till skillnad från andra typer av kuratorer, är sedan 2019 en skyddad yrkestitel som kräver legitimation utfärdad av Socialstyrelsen. 

Hitta din utbildning till kurator här 

Vad gör en kurator? 

En kurator är en person som arbetar med att ge råd, stöd och hjälp till människor som lever med olika utmaningar eller befinner sig i svåra livssituationer. Som kurator kan du jobba inom många olika områden, till exempel skola, sjukvård, kriminalvård eller företagshälsovård.  

En kurators främsta verktyg är samtalet. Genom att lyssna, ställa frågor och ge råd försöker du som kurator förstå en människas situation och behov. Tillsammans med din klient, som kan vara en elev, en patient, en anhörig eller en medarbetare arbetar du som kurator för att hitta lösningar, resurser och strategier för att hantera problem eller utveckla potential hos din klient. Du kan också ge information, vägledning och rådgivning om olika frågor, till exempel sociala rättigheter, ekonomi, hälsa, relationer, sexualitet eller kriser.  

Vilka arbetsuppgifter har en kurator? 

En kurators arbetsuppgifter kan variera beroende på var och med vem en kurator arbetar. Några exempel på vanliga arbetsuppgifter är: 

  • Föra enskilda eller gruppsamtal med klienter.
  • Genomföra utredningar, bedömningar och planeringar.
  • Skriva journaler, rapporter och remisser.
  • Handleda personal, studenter eller volontärer.
  • Utveckla och genomföra förebyggande och hälsofrämjande aktiviteter.

Så utbildar du dig till kurator

För att bli kurator är den vanligaste vägen att gå socionomprogrammet på en högskola eller ett universitet. 

Utbildning till kurator på universitet och högskola 

Socionomprogrammet omfattar 210 högskolepoäng, 3,5 års heltidsstudier, och leder till en yrkesexamen. Den sista terminen på programmet ges på avancerad nivå. 

Programmet innehåller studier inom sociala välfärdsperspektiv, rättsliga grunder och forskningsmetoder inom socialt arbete. Du bygger upp din förståelse för sociala problem och utvecklar en yrkesmässig medvetenhet genom bland annat självkännedom och empati.

Utöver en socionomexamen har många kuratorer även en vidareutbildning inom psykoterapi.

Om du vill jobba som kurator inom sjukvården behöver du gå hälso- och sjukvårdskuratorsutbildningen, en yrkesexamen på 60 högskolepoäng på avancerad nivå och sedan ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. För behörighet till hälso- och sjukvårdskuratorsutbildningen behöver du först ha en socionomexamen eller motsvarande utbildning.  

Utbildning till kurator inom andra skoltyper 

Ett annat alternativ för att bli kurator eller på andra sätt jobba med att hjälpa människor i utsatta situationer är att utbilda dig till socialpedagog. Du kan hitta socialpedagogutbildningar inom yrkeshögskolan eller som yrkesutbildning inom folkhögskolan eller hos privata utbildningsföretag. 


Egenskaper du behöver som kurator

⚖️ Psykisk stabilitet 

Som kurator behöver du kunna ha distans till arbetet då du lyssnar på människor som kan gå igenom jobbiga och svåra saker. 

❤️ Empatisk förmåga 

För att kunna hjälpa människor behöver du också kunna sätta dig in i deras livssituation. 

🧠 Problemlösningsförmåga 

För att nå lösningar på svåra och komplexa problem behöver du vara en problemlösare. 

⌛ Tålamod 

Många gånger tar det lång tid att komma fram till och lösa olika problem. 

👀 Uppmärksam 

Som kurator är det viktigt att vara en god lyssnare och intresserad av vad din klient delar med sig av. 

Vad tjänar en kurator? 

Ta reda på genomsnittslönen för en kurator, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för kuratorer


Källor: Akademikerförbundet SSR, Arbetsförmedlingen, Socialstyrelsen, Stockholms universitet, Svensk kuratorsförening

Vanliga frågor

  • Det är till stor del utbildningen som skiljer sig. För att bli kurator går du oftast en socionomutbildning och en vidareutbildning inom behandling, socialpedagogik eller socialt arbete. För att bli psykolog behöver du gå psykologutbildningen.

  • En skolkurator jobbar inom elevhälsan på skolan. Elever kan vända sig till skolkuratorn för att få stöd både för privata problem och svårigheter som berör undervisning eller trivsel på skolan.

  • Det tar i regel minst 3,5 år att bli kurator, vilket är längden på socionomprogrammet. Ofta lägger du även till en vidareutbildning på 1–1,5 år.

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser