Så blir du socialpedagog

Vill du arbeta med att hjälpa och stödja människor som har det svårt? Då kan socialpedagog vara ett yrke för dig.

Socialpedagog är en bred yrkesroll, med jobbmöjligheter inom olika områden inom den sociala sektorn. Du kan till exempel jobba inom socialtjänst, på skolor eller inom kriminalsektorn. En socialpedagog arbetar med att hjälpa människor i olika livssituationer. För att bli socialpedagog kan du välja mellan en yrkes- och folkhögskoleutbildning.

Hitta din socialpedagogutbildning här

Vad gör en socialpedagog? 

En socialpedagog är en yrkesperson som arbetar med att stödja och hjälpa människor i olika åldrar och livssituationer, särskilt de som har sociala eller psykosociala svårigheter. De arbetar ofta med att försöka skapa trygga miljöer och erbjuda aktiviteter som främjar lärande och socialt samspel. Arbetsuppgifterna för en socialpedagog kan variera beroende på arbetsplats och klientgrupp. Socialpedagoger kan arbeta inom många olika yrken inom det sociala området, såsom skolor, socialtjänst, psykiatri, kriminalvård, behandlingshem och i grund- och gymnasieskolan. Ansvarsområdena för en socialpedagog kan därför variera.

Vilka arbetsuppgifter har en socialpedagog? 

  • Individuellt stöd och rådgivning. 
  • Ge stöd till elever, föräldrar och lärare i sociala frågor där socialpedagoger arbetar. förebyggande och främjande. 
  •  Skapa trygga miljöer och erbjuda aktiviteter som främjar lärande och socialt samspel. 
  •  Ge akut stöd och krishantering i situationer som kräver omedelbara insatser. 

Så utbildar du dig till socialpedagog

För att bli socialpedagog kan du välja mellan att gå en yrkeshögskole- eller folkhögskoleutbildning. . 

Utbildning till socialpedagog på yrkeshögskola

En yrkeshögskoleutbildning till socialpedagog är oftast mellan 1,5 – 2 år, beroende på vilken skola du valt att studera på. Under utbildningens gång får du läsa kurser inom sociologi, kognitiv beteendeterapi och missbruk & skaderisker. Utöver detta får du även möjlighet till att göra en yrkespraktik. Efter en avslutad och godkänd utbildning erhåller du ett certifikat och ett yrkesutbildningsbevis.

Utbildning till socialpedagog genom folkhögskola

En folkhögskoleutbildning till socialpedagog är cirka 2 år lång. Under utbildningens gång får du läsa kurser inom bland annat socialpedagogik, sociologi samt utvecklingspsykologi. Utöver detta får du även möjlighet att göra en yrkespraktik. Efter en avslutad utbildning får du bland annat färdigheter i hur du planerar och genomför socialpedagogiskt arbete och hur du på bästa sätt arbetar utifrån klienters individuella behov och förutsättningar.


Egenskaper du behöver som socialpedagog

🙂 Gott omdöme

Som socialpedagog är det viktigt att du gör kloka och rättvisa bedömningar utifrån individen eller gruppen du arbetar med.  Det kan bland annat handla om konflikter eller samtal

💡 Uppmärksam

Det är bra om du har förmågan att vara uppmärksam, då du som en socialpedagog behöver kunna vara uppmärksam på individernas och gruppens signaler..

💬 Social förmåga

Som socialpedagog är det viktigt att du har en god social förmåga, eftersom en viktig del av arbetet är att kunna hitta ett samspel med andra människor.

🤝Konflikthanteringsförmåga 

Det är bra om du kan hantera konflikter och är lösningsfokuserad, eftersom en del av arbetet innebär att hantera konflikter hos individer och grupper.

Vad tjänar en socialpedagog? 

Ta reda på genomsnittslönen för en socialpedagog, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för socialpedagog


Källor: arbetsförmedlingen.se, saco.se


Annonser