Så blir du barnskötare

En barnskötare arbetar med barn på förskola och i fritidshem. Lek, äventyr och pedagogik utgör en stor del av yrket och passar dig som tycker om att arbeta med barn.

En barnskötare leker med barn på en förskola

Som barnskötare deltar du i lekar och aktiviteter med barn på förskola eller inom andra pedagogiska verksamheter. Exempel på aktiviteter kan till exempel vara utevistelse, kreativ lek och sagostunder. Du kommer även att utveckla den pedagogiska delen inom verksamheten tillsammans med förskollärarna. 

Hitta din barnskötarutbildning här

Vad gör en barnskötare? 

Barnskötaren och förskollärarna hjälps åt med arbetsuppgifterna i det dagliga arbetet. Barnskötaren deltar i lek och aktiviteter och hjälper till vid måltider och sovstunder. Förskollärarna har det pedagogiska ansvaret, men som barnskötare deltar du i den pedagogiska planeringen. Viktiga delar av arbetet är bland annat dokumentation och planering av olika inom- och utomhusaktiviteter för barnen.  

Planeringen på förskolan baseras på den läroplan som finns för förskolan. Som barnskötare utgår du ifrån barnens intressen vid planering av förskolans verksamhet och aktiviteter. Det kan till exempel vara att arbeta mycket med böcker, djur, natur och skapande. Du kommer även att ge barnen förutsättningar att utveckla sin fantasi genom att måla, spela spel, dansa, sjunga eller arbeta kreativt med skapande av olika slag. På många förskolor ingår även utomhusaktiviteter för att främja barnens fysiska utveckling, det kan till exempel vara att utforska naturen och lekparken.  

Omsorg är en stor del av arbetet. Det innebär att du som barnskötare måste se till att alla barn får uppmärksamhet, att alla får vara med och leka och att inget barn kommer till skada. Du kommer ha daglig kontakt med föräldrar och vårdnadshavare och även delta vid utvecklingssamtal.  

Vilka arbetsuppgifter har en barnskötare?
En barnskötare har bland annat i uppgift att:  

  • Bygga relationer med barnen och skapa en trygg miljö.  
  • Hjälpa barnen med måltider, hygien och toalettbesök. 
  • Planera och genomföra lekfulla och lärorika aktiviteter. 
  • Delta i möten med vårdnadshavare och kollegor för att diskutera barnens utveckling.  
  • Hantera konflikter och uppmuntra till samspel mellan barnen. 

Så utbildar du dig till barnskötare

För att bli barnskötare krävs ofta en gymnasieutbildning inom barn- och fritidsprogrammet eller motsvarande. Du kan även gå en barnskötarutbildning via komvux, det vill säga en  vuxenutbildning. Utbildningen är i de flesta fall 1,5 år och är studiemedelsberättigad. 

Utbildning till barnskötare på universitet och högskola

Efter att du har gått klart din barnskötarutbildning och arbetat i några år kan ett naturligt nästa steg vara att läsa till förskollärare på universitet eller högskola. Utbildningen till förskollärare omfattar 210 hp, vilket motsvarar 3,5 års heltidsstudier. 

Fler utbildningar för yrken inom barnomsorg

Det går även att gå en barnskötarutbildning via folkhögskolor eller yrkeshögskolor. YH-utbildningar till barnskötare är specialistutbildningar för dig som redan är utbildad barnskötare. Du kan till exempel specialutbilda dig till barnskötare inom språkutveckling eller socialpedagogik.   

Det finns även möjlighet för dig som läser på SFI att välja inriktning mot barnskötare.  


Egenskaper du behöver som barnskötare

✅ Ansvarstagande

Det är viktigt att du kan ta ansvar för flera olika områden på förskolan, till exempel se till att maten dukas fram, att barnen får den uppmärksamhet de behöver eller att planeringen genomförs. 

🙋 Initiativtagande

Som barnskötare måste du kunna ta egna initiativ till att utföra arbetsuppgifter i form av aktiviteter och andra sysslor. 

💬 Kommunikativ förmåga

Du kommer att behöva prata med både och vårdnadshavare och barn och måste därför kunna se till att alla förstår. Du måste även kunna föra dokumentation gällande planering och andra händelser.

🔍 Uppmärksam

Som barnskötare måste du ha förmågan att lyssna och kunna se till att uppmärksamheten riktas där den behövs. 

Vad tjänar en barnskötare? 

Ta reda på genomsnittslönen för en barnskötare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för barnskötare 


Källor: arbetsförmedlingen.se

Vanliga frågor

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år.

Annonser