Visar 1-20 av 24 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser
Visar 1-20 av 24 träffar
1
2

Vad gör en trädgårdsmästare?

Som trädgårdsmästare får du skapa fritt. Du får jobba med ett gediget hantverk där du sköter och underhåller, bevarar och förnyar befintliga anläggningar. En  trädgårdsmästare planerar och leder trädgårdsarbetet. I yrket ingår även arbetsuppgifter som redovisning, budgetering och handledning av personal.'

Det finns trädgårdsmästareutbildningar med olika inriktningar, till exempel mot odling eller design. En trädgårdsmästare som är inriktad på design kan till exempel jobba med att formge och utveckla offentliga och privata trädgårdar eller planteringar, både utomhus och inomhus.

Vem passar som trädgårdsmästare?

Som trädgårdsmästare du antagligen en jordnära person som inte räds smuts om händerna och som vill bidra till en grönare och skönare livsmiljö. Du är kreativ och trivs i utomhusmiljö ett brinnande intresse för att jobba med växter är centralt hos dig.

Trädgårdsmästare

Studera en trädgårdsmästarutbildning

Du kan gå en utbildning till trädgårdsmästare på en yrkeshögskola, hos en privat yrkesutbildare eller på universitet och högskola. Vilken utbildningtyp som passar bäst beror lite på vilken inriktning du vill studera.

När du går en YH-utbildning till trädgårdsmästare varvas teori med praktik och utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. De flesta YH-utbildningar till trädgårdsmästare är mellan 1,5 - 2 år långa.

Du kan också studera på universitet och högskola för att få den kompetens som krävs för att jobba som trädgårdsmästare. Exempel på utbildningar är trädgårdsingenjör och trädgårdens och landskapsvårdens hantverk som båda är treåriga kandiatprogram och leder till en kandidatexamen.

Vad innehåller en utbildning till trädgårdsmästare?

Innehållet i utbildningarna varierar beroende på vilken utbildning du väljer, men du får bland annat kunskaper inom växtkunskap, odling av grönsker och frukter, trädgrådsskötsel och underhåll, trädvård, beskärning och hållbar odling. I vissa utbildningar ingår även kurser i ekonomi och entreprenörskap, vilket passar dig som vill driva ett eget företag.

Behörighet till trädgårdsmästarutbildningen

För att vara behörig till en YH-utbildning till trädgårdsmästare behöver du först och främst grundläggande behörighet, vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. Du behöver också särskilda förkunskaper inom några gymnasiekurser eller yrkeserfarenhet inom till exempel odling. De särskilda kunskaperna kan skilja sig åt beroende på vilken YH-utbildning du ansöker till.

Oftast behöver du ha lägst betyget E/3/G i följande kurser (eller motsvarande kunskaper):

  • Fordon och redskap, 100p
  • Marken och växternas biologi, 100p
  • Växtkunskap 1, 100p

För högskoleutbildningen till trädgårdsingenjör krävs grundläggande behörighet till högskolestudier samt godkänt betyg i följande kurser: 

  • Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c
  • Naturkunskap 2 eller Biologi 1 + Fysik 1a (eller Fysik 1b1 + 1b2) + Kemi 1
  • Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1

För högskoleutbildningen trädgårdens och landskapsvårdens hantverk krävs endast grundläggande behörighet til högskolestudier.

Efter att du har gått en trädgårdsmästarutbildning

Efter att du har gått klart din utbildning till trädgårdsmästare kan du bland annat jobba på kommunala parkförvaltningar, kyrkogårdar, handelsträdgårdar, besöksträdgårdar, bostadsbolag samt privata skötsel- och anläggningsföretag. Du kan även välja att starta ett eget företag.

Det finns två tydliga trender inom trädgårdsbranschen. Dels ett skifte mot upplevelsebaserade och brukaranpassade gröna miljöer, dels en större medvetenhet om behovet av ekologisk hållbarhet. Branschen bygger till stor del på säsongsanställningar, men den konkurrenskraftiga kompetens som du får ger dig goda möjligheter att arbeta även under vinterhalvåret – till exempel som miljövärd, konsult eller innovativ entreprenör.

Jämför dina favoriter