Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-20 av 27 träffar
12

Gå en trädgårdsmästarutbildning! 

Som trädgårdsmästare får du skapa fritt och vara effektiv, du får jobba med ett gediget hantverk - där du sköter och underhåller, bevarar och förnyar befintliga anläggningar. Trenden idag visar på ett ökande intresset för växter, natur och trädgård är vi övertygade om att möjligheterna att få arbete efter utbildningen är goda. Många företag inom trädgårds-branschens olika grenar, talar om att det idag råder brist på utbildad personal.

Trädgårdsmästare

Begreppet växtkunskap innefattar träd och buskar, perenner, lök- och knölväxter och  sommarblommor. Under utbildningen får du lära dig gestaltning, vilket innebär bland annat att du får studera färg och form, lära dig fästa en idé på papper och kanske även genomföra den i praktiken, t ex i form av ett projektarbete.

Vem passar som trädgårdsmästare?

Som trädgårdsmästare du antagligen en jordnära person som inte räds smuts om händerna och som vill bidra till en grönare och skönare livsmiljö. Du är kreativ och trivs i utomhusmiljö ett brinnande intresse för att jobba med växter är centralt hos dig.

Gillar du att strukturera ditt arbete? Då ingår även detta i arbetet. Planering är en central arbetsuppgift för en trädgårdsmästare oavsett var eller för vem man arbetar. Trädgårdsmästare och trädgårdsföretag kan ha olika inriktning och beroende på vad man har valt att inrikta sig på skiljer sig även odlingsformen. Variationen i jobbet är också stor. En del växter måste odlas i växthus beroende på klimat och säsong, medans andra växter klarar av att odlas utomhus. Många företag specialiserar sig på få produkter som de sedan säljer vidare till exempelvis grossister.

Goda jobbchanser efter utbildning till trädgårdsmästare

De flesta utbildningarna syftar till att ge en bred kompetens inom park- och kulturlandskap. Efterfrågan hos många aktörer är stor och din yrkesskicklighet är eftersökt. Du kan jobba i bl a kommunala parker, slottsparker, kyrkogårdsförvaltningar, bostadsföretag och anläggnings-och skötselföretag. Att starta eget inom skötsel och anläggning är också en god idé.

Utbildning till trädgårdsmästare

Det finns två tydliga trender inom trädgårdsbranschen. Dels ett skifte mot upplevelsebaserade och brukaranpassade gröna miljöer, dels en större medvetenhet om behovet av ekologisk hållbarhet. Branschen bygger till stor del på säsongsanställningar, men den konkurrenskraftiga kompetens som du får ger dig goda möjligheter att arbeta även under vinterhalvåret – till exempel som miljövärd, konsult eller innovativ entreprenör.

Jämför dina favoriter