Visa studentum.se som: Mobil

Allmän kurs - naturvetenskapligt basår

Jakobsbergs Folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskoleutbildning
Jakobsberg
1-3 år
Heltid
CSN-berättigad

Om utbildningen

Sugen på fördjupning inom naturvetenskap eller teknik? Söker du särskild behörighet i de naturvetenskapliga ämnena? Är du redo för slutspurten mot grundläggande gymnasiebehörighet och beredd på stort eget ansvar? Då tror vi att du ska studera hos oss. På allmän kurs – naturvetenskaplig inriktning/basår har du även möjlighet att läsa in ämnen om du inte riktigt är färdig med din grundläggande behörighet.

Naturvetenskapligt basår är för dig som vill studera världen ur ett naturvetenskapligt perspektiv och som vill ha särskild behörighet som motsvarar gymnasiets naturvetenskapliga program för högskolestudier i biologi, fysik, kemi och matematik. Basåret utgör i regel det tredje året på gymnasienivå för dig som saknar särskilda behörigheter. Beroende på förkunskaper kan du behöva läsa fler än två terminer för att kunna avsluta dina studier på basåret. Du har också möjlighet att under året läsa vissa ämnen som du kanske inte har med dig sedan gymnasiet, t.ex. Engelska 6, Svenska 3 och Religionskunskap.

Efter naturbasåret är du väl förberedd för högskolestudier och har de behörigheter som krävs för att kunna läsa naturvetenskapliga och tekniska utbildningar på högskola och universitet. Vi är den folkhögskola i Stockholm med längst erfarenhet av att erbjuda basåret i naturvetenskap och teknik. Våra lärare har har forskat och undervisat på universitetsnivå. 

Kursinnehåll och arbetsformer

Kursen är för dig som vill fördjupa dig inom naturvetenskap och teknik och samtidigt är intresserad av att gå på folkhögskola. Kursen ger en bred allmän bildning och tar upp ämnen som exempelvis demokrati och hållbar utveckling. Basåret omfattar biologi 1 och 2, fysik 1a och 2, kemi 1 och 2 samt matematik 3c och 4.

Inom kemin analyserar vi de processer som formar och organiserar materia. I gränslandet mellan kemi och biologi undersöker vi de biokemiska och molekylärbiologiska förutsättningarna för liv. Hållbar utveckling är ett tema som vi återkommer till under hela naturbasåret. 

Matematik studerar vi i direkt anslutning till naturvetenskapliga tillämpningar. Detta för att motivera nya begrepp och få träning i att bygga abstrakta modeller i fysik. 

Under läsåret varvas teoretiska studier och genomgångar med praktiska laborationsarbete, exkursioner, studiebesök, handledning, grupparbeten och diskussioner. Studierna bedrivs på heltid, fem dagar i veckan med minst 20 timmar schemalagda och lärarledda lektioner i skolan. Hos oss utgör samtalet och det aktiva deltagandet viktiga hörnstenar i vår pedagogik.

När du studerar på Jakobsbergs folkhögskola kommer du också att delta i schemalagda föreläsningar och gemensamma aktiviteter där du tillsammans med deltagare från andra kurser tar del av olika kulturarrangemang och lär dig om aktuella samhällsfrågor. Ibland ordnas även kvällsföreläsningar med aktuella författare, samhällsdebattörer eller journalister. På allmän kurs läser du ett helt ”paket” och kan till skillnad från Komvux inte själv plocka ihop dina kurser.

Antagningskrav

  • Har behörigheter i matematik 2a/2b och Svenska 2. 

Målgrupp 

Allmän kurs – naturvetenskapligt basår passar dig som: 

  • Vill få särskild behörighet som motsvarar gymnasiets naturvetenskapliga program för högskolestudier i biologi, fysik, kemi och matematik och samtidigt är intresserad av folkbildning.

  • Har studerat två år (motsvarande ca 1600 godkända gymnasiepoäng) på gymnasienivå och är klar med de flesta grundläggande behörigheterna eller

  • Har studerat två år på folkhögskola och är klar med de flesta grundläggande behörigheterna.

  • Har arbetat i flera år och dessutom är klar med de flesta grundläggande behörigheterna på gymnasienivå.

  • Är intresserad av folkbildning, hållbar utveckling och demokrati.

  • Är beredd på stort personligt ansvar och mycket studier i grupp.

  • Vill ha mer lärarstöd än vad som erbjuds inom andra skolformer.

  • Vill förbereda dig för högre studier på universitet, högskola eller yrkeshögskola.

För att kunna söka till kursen måste du sända in tidigare betyg/intyg som styrker tidigare skolgång (behörigheter) samt personbevis. Du ska också skriva ett personligt brev och berätta  varför du vill studera på folkhögskola och om dina arbetslivserfarenheter. Vi vill vara säkra på att du förstår vad det innebär att studera på folkhögskola och att du är beredd att ta det personliga ansvar som krävs för att utvecklas och studera tillsammans med andra. 

 Vi ser gärna att deltagare med olika erfarenhet och bakgrund söker utbildningen. 

För mer information om Allmän kurs - naturvetenskapligt basår, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Jakobsbergs Folkhögskola Facebook

Examen & Intyg

Besök vår hemsida för mer information

Kostnader

Besök vår hemsida för mer information

Jakobsbergs Folkhögskola


I en vacker herrgård i Jakobsberg, 20 minuter med pendeltåg från centrala Stockholm,ligger Jakobsbergs folkhögskola. Sedan 1919 har skolan stått för en solidarisk och humanistisk samhällssyn. Vår religiöst och partipolitiskt obundna ställning ger utrymme för engagemang, kritiskt tänkande och radikal...


Läs mer om Jakobsbergs Folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Allmän kurs - naturvetenskapligt basår

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Jakobsbergs Folkhögskola

Folkhögskolevägen 1, Box 161
177 23 Järfälla


Recensioner
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Skolrecensioner
(4,3)
Baseras på 147 recensioner.
Se alla skolans recensioner
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Allmän kurs - naturvetenskapligt basår från Jakobsbergs Folkhögskola, fyll i följande uppgifter: