Universitets- & högskoleutbildning

Naturvetenskaper

Åbo Akademi, i Åbo
Längd
3-5 år
Utbildningstakt
Heltid
Längd
3-5 år
Utbildningstakt
Heltid
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

porträtt av en leende person

Utbildningslinjen för naturvetenskaper

Naturvetenskaperna hjälper oss förstå hur vår värld är uppbyggd. Naturens lagar sätter gränser för den mänskliga tillvaron men skapar samtidigt oändligt med möjligheter för hållbar utveckling både ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Att studera naturvetenskaper ger dig ett vitt perspektiv, liksom ett analytiskt och vetenskapligt tankesätt. Som naturvetare är du nyfiken och kritisk, och fascineras av den fysiska omvärld vi lever i. Naturens fenomen och mönster skapar ständigt nya frågor som du söker svar på.

Huvudämnen

Som naturvetenskapsstuderande väljer du ett huvudämne (fysik, geologi, kemi eller matematik), som du kombinerar med biämnen som intresserar dig. Oavsett val av huvud- ämne blir du först kandidat i naturvetenskaper och därefter filosofie magister. Du har också möjlighet att gå ämneslärarlinjen som ger dig ämneslärarbehörighet för två eller flera ämnen. Studierna i naturvetenskap kombinerar teori med praktik och utvecklar, utöver ämneskunskaper, även dina samarbets- och kommunikationsfärdigheter. Med möjlighet till utbytesstudier eller praktik, samt språkstudier och valfria kurser, skapar du dig en unik utbildning för framtiden.

Du som naturvetare i arbetslivet

Naturvetare från Åbo Akademi är efterfrågade både inom industrin och näringslivet, den offentliga sektorn och inom universiteten. Forskare, produktchef, lärare och geofysi- ker är bara några av titlarna på dem som tagit steget in i arbetslivet genom vår utbildningslinje. Väljer du en karriär som forskare kan du jobba både inom universitetsvärlden eller enskilda forskningscentra, medan den offentliga sektorn erbjuder jobb inom förvaltning, vården och utbild- ning. Inom industrin och näringslivet hittas naturvetare på olika positioner i företag som verkar inom tillverknings-, energi- och gruvindustrin, IT-, försäkrings- och finansbolag och som egenföretagare. Du som läst naturvetenskaper vid Åbo Akademi kan förvänta dig både god lön och goda arbetsutsikter i Finland och utomlands.

Bonus: Åbo Akademis starka forskningsmiljö och kopplingar till näringslivet erbjuder intressanta karriärmöjligheter för duktiga naturvetare.

För mer information om Naturvetenskaper, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Du har möjlighet att bli antagen till utbildningslinjen på basis av:

  • Finländsk studentexamen (eller IB-, EB- eller Reifeprüfung/DIA-examen)
  • Urvalsprov
  • Nordisk gymnasieexamen
  • Avlagda studieprestationer vid ett öppet universitet (Öpuleden)
  • Avlagda studieprestationer inom samma område (överflyttning)
  • Tävling (endast geologi)


Språkkrav

Åbo Akademi är ett svenskspråkigt universitet och alla som studerar inom våra svenskspråkiga utbildningar behöver ha tillräckliga kunskaper i svenska innan de inleder sina studier.

Mer information

Mer information om behörighet och ansökan hittar du på Åbos Akademis webbsida.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Naturvetenskaper

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Åbo Akademi
Domkyrkotorget 3
20500 Åbo

Åbo Akademi är ett stort universitet i liten förpackning!

Åbo Akademi har erbjudit Finlands bredaste urval av universitetsutbildning på svenska i redan över 100 år. Välj bland våra många huvudämnen och biämnen och skräddarsy din egen profil. Med stark studiegemenskap och nära kontakt mellan studerande och personal blir dina...

Läs mer om Åbo Akademi och visa alla utbildningar.

Highlights