Så blir du kantor

Vill du jobba med att föra samman människor inom kyrkan med musiken som verktyg? Då är kantor en spännande karriärväg.

Drömmer du om att vägleda andras sång i vackra kyrkor och föra samman människor genom musik? Att bli kantor kan vara din väg till en givande och mångsidig karriär inom kyrkan och musiken. Här får du veta mer om vägen till att bli kantor och vilka spännande möjligheter som finns inom yrket. 

Hitta din kantorsutbildning här  

Vad gör en kantor?

Som kantor har du en central roll i många kyrkor och samfund runt om i Sverige. Din huvudsakliga uppgift är att skapa och leda musikaliska aktiviteter inom kyrkan. Det kan innebära att leda körer, spela orgel vid gudstjänster vara ansvarig för musiken under olika vigslar, dop, konfirmationer och begravningar.  

Vilka arbetsuppgifter har en kantor? 

En kantor utför en mängd olika uppgifter, inklusive:

  • Ledning av körer och musikgrupper.
  • Spelning av orgel vid gudstjänster och ceremonier.
  • Planering och arrangemang av musikprogram. 
  • Undervisning och handledning av sångare och musiker. 
  • Administration av musikrelaterade ärenden inom kyrkan.

Så utbildar du dig till kantor 

För att bli kantor behöver du gå en tvåårig utbildning på folkhögskola eller läsa 120 högskolepoäng vid högskola eller musikhögskola. Dessutom tillkommer 20 veckor vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. 

Utbildning till kantor på universitet och högskola 

Genom att avlägga en konstnärlig kandidatexamen med inriktning kyrkomusik på 180 högskolepoäng, motsvarande tre år, blir du kyrkomusiker. Detta går att göra vid någon av Sveriges musikhögskolor. Ofta krävs det att du genomför ett antagningsprov innehållandes kortare stycken på piano och orgel, sång och musikteori för att komma in på utbildningen. 

För organistexamen tillkommer dessutom en pastoralteologisk utbildning på 20 veckor. I de pastoralteologiska studierna ingår gudstjänst och musik, men även teologi, samtalsmetodik, ledarskap och kännedom om Svenska kyrkan. Den innehåller dels generella utbildningsdelar som genomförs tillsammans med blivande präster, församlingspedagoger och diakoner, dels specifika utbildningsdelar för blivande kyrkomusiker. För att bli organist studerar du alltså 3,5 år. 

Kantorsutbildningar på universitet och högskola 

Utbildning till kantor inom andra utbildningstyper 

För dem som inte vill gå den traditionella universitetsvägen finns det alternativ genom att gå en tvåårig utbildning på folkhögskola eller läsa 120 högskolepoäng vid högskola eller musikhögskola. Dessutom tillkommer 20 veckor vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. För att bli kantor studerar du då alltså 2,5 år.


Egenskaper du behöver som kantor

Att vara en framgångsrik kantor kräver mer än bara musikalisk skicklighet. Här är några viktiga egenskaper som kan vara till nytta.

🎵 Stark musikalisk förmåga och kunskap 

Du kommer arbeta med musik och förväntas ha en melodisk och musikalisk känsla.

🎹 Ledarskapsförmåga och förmåga att samarbeta 

Du kommer leda stora delar av det musikaliska arbetet i kyrkan där du samlar människor i alla åldrar.

🥁 Pedagogisk kompetens för att undervisa och guida andra

Många kyrkomusiker ger piano- och orgellektioner och dessutom så leder du kyrkans körer.

🎙 Organisatoriska färdigheter för att planera och genomföra musikprogram 

Både när du sitter vid orgeln eller pianot och när du ska planera kyrkans musikaliska verksamhet är det viktigt att ha en bra strukturell förmåga.

Vad tjänar en kantor? 

Ta reda på genomsnittslönen för en kantor, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för en kantor 


Källor: Svenska kyrkan, antagning.se, Lunds universitet.

Vanliga frågor


Annonser