Universitets- & högskoleutbildning

Kultur, historia och filosofi

Åbo Akademi, i Åbo
Längd
3-5 år
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Utbildningsform
Klassrum
Längd
3-5 år
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår

  • Klassrum
  • Åbo

Om utbildningen

universitetslokal med konstinstallation

Utbildnings­programmet i kultur,­ historia­ och­ filosofi

Funderar du på om du ska studera ett ämne som verkligen intresserar dig, eller något som förbereder dig för din arbetskarriär? Då kan utbildningsprogrammet i kultur, historia och filosofi vara något för dig! Det ger dig nämligen båda – och lite till. För det första får du fördjupa dig i ett huvud- och ett biämne som verkligen interesserar dig. Vill du veta hur andra världskriget påverkade konsten, litteraturen och musiken i Finland? Eller på vilket sätt kristendomen formar vad vi i västvärlden anser vara rätt eller fel? Vilka samhällsstrukturer gör att så få kvinnor ännu idag innehar chefsuppdrag? Hos oss kan du diskutera allt detta (och mycket mera) med andra, analysera det från alla möjliga synvinklar och laga podcasts eller skriva uppsatser om det. Huvudämnena inom utbildningslinjen är filosofi, genusvetenskap, historia, konstvetenskap, kulturanalys med inriktning etnologi och folkloristik, litteraturvetenskap, musikvetenskap och religionsvetenskap.

För det andra hjälper vi dig att, tillsammans med experter från arbetslivet, utveckla sådana kompetenser som är relevanta för tiden efter studierna. Lär dig skriva en journalistisk essä, upptäck hur du kan marknadsföra kultur och diskutera vad som kännetecknar en bra lärare.

Sist, men inte minst, får du dryfta de stora frågorna i livet, fundera på varför det du studerar är viktigt i dagens värld och därmed bli en aktiv samhällsmedborgare. Och pricken över i-et: Du har möjlighet att åka på utbyte under studierna – det finns massvis med möjligheter, både nära och fjärran!

Huvudämnen

Inom utbildningsprogrammet kan du välja mellan huvudämnena filosofi, genusvetenskap, historia, konstvetenskap, kulturanalys med inriktning etnologi och folkloristik, litteraturvetenskap, musikvetenskap och religionsvetenskap. På magisternivå väljer studerande i historia antingen huvudämnet allmän historia eller nordisk historia, och studerande i kulturanalys antingen nordisk etnologi eller nordisk folkloristik.

För mer information om Kultur, historia och filosofi, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

I gemensam ansökan ansöker du om rätt att avlägga studier för kandidatexamen eller både kandidat- och magisterexamen. Ansökningstiden öppnar 15.3.2023 kl. 8.00 och stänger 30.3.2023 kl. 15.00. Du hittar ansökningsblanketten påStudieinfo.fi.

På studieinfo.fi kan du dessutom:

  • Bekanta dig med våra utbildningar
  • Fylla i och skicka in ansökan
  • Se dina antagningsresultat
  • Ta emot den studieplats du fått och skriva in dig

Allmänna antagningsgrunderVem kan söka?

Alla som har universitetsbehörighet kan söka till Åbo Akademi via gemensam ansökan eller via någon av våra separata antagningar. Du är behörig att söka till en kandidatutbildning (3 eller 3+2 år) som ingår i gemensam ansökan om du har avlagt någon av följande examina:

  • finländsk studentexamen
  • International Baccalaureate -examen (IB)
  • European Baccalaureate -examen (EB)
  • Reifeprüfung-examen (RP)
  • Deutsche Internationale Abitur-examen (DIA)
  • en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen
  • utländsk utbildning, som i landet i fråga ger behörighet för motsvarande högskolestudier



Språkkrav

Åbo Akademi är ett svenskspråkigt universitet och alla som studerar inom våra svenskspråkiga utbildningar behöver ha tillräckliga kunskaper i svenska innan de inleder sina studier. Därför ska alla våra sökande i sin ansökan svara på frågor om språklig behörighet och intyga sina kunskaper i svenska.

Mer information

Mer information om behörighet och ansökan hittar du på Åbos Akademis webbsida.

Efter utbildningen

I arbetslivet placerar sig humanister på en mängd olika arbetsplatser inom stat och kommun, i företag, i föreningar, församlingar och stiftelser, inom det akademiska och som egenföretagare. Vissa jobbar som ämneslärare, projektchefer, museiamanuenser, koordinatorer eller arkivarier, andra som forskare, bibliotekarier, kulturproducenter, webbredaktörer, journalister eller informatörer. Humanistens analytiska förmåga och kritiska tänkande behövs inom alla samhällssektorer!

Bonus: För drivna humanister erbjuder Åbo Akademi också intressanta karriärmöjligheter inom forskning.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Kultur, historia och filosofi

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Åbo Akademi
Domkyrkotorget 3
20500 Åbo

Åbo Akademi är ett stort universitet i liten förpackning!

Åbo Akademi har erbjudit Finlands bredaste urval av universitetsutbildning på svenska i redan över 100 år. Välj bland våra många huvudämnen och biämnen och skräddarsy din egen profil. Med stark studiegemenskap och nära kontakt mellan studerande och personal blir dina...

Läs mer om Åbo Akademi och visa alla utbildningar.

Highlights