Visa studentum.se som: Mobil
Administration 1
Hermods VUX
I denna kurs får du med hjälp av texter och olika övningar lära dig att diskutera frågor kring etik, arbetsmiljö,...
  • Enskilda kurser (Komvux)
  • Flera orter (139)
Visar 1-20 av 1838 träffar

Plugga utomlands

Plugga på distans – plugga vart som helst

Att studera på distans öppnar nya vägar för dig som vill läsa en speciell utbildning utan att behöva flytta till ny ort. Idag erbjuder de flesta universitet och högskolor studier på nätet, både hela utbildningar och kortare kurser, och utbudet ökar ständigt. 

Hur funkar det att plugga på distans?

För att du över huvud taget ska kunna studera på distans krävs en dator med internetuppkoppling. Ett fåtal distansutbildningar kräver ett visst antal möten medan en del kurser eller utbildningar är helt webbaserade, detta betyder att man aldrig behöver resa till högskolans campusort varken vid introduktioner eller för tentamenstillfällen. Andra utbildningar har sina möten på olika lärcentra runtom i landet och då kan det vara smidigt att bo geografiskt nära. Det underlättar om du redan från början tar reda på när och var kursens möten ska äga rum.

Ditt virtuella klassrum

Högskolorna och universiteten har olika läroplattformar, där varje kurs har sin egen hemsida. På den sidan gör du inlägg, kommenterar dina klasskamraters inlägg, för diskussioner och ställer frågor till läraren. Idag finns även möjligheten att föra diskussioner och närvara vid seminarium via en webbkamera.

Vad kan jag läsa på distans?

Utbudet är idag stort men du kan inte läsa allt på distans, du kan till exempel inte läsa till läkare via datorn. Men däremot är det möjligt att läsa till ingenjör och andra längre utbildningar. Exempel på några ämnesområden ur mängden är beteendevetenskap, data, ekonomi och administration, juridik, konstnärliga ämnen, medicin och vård, religionsvetenskap, språk och teknik.

Sista anmälningsdag för distansutbildningar?

För distansutbildningar på högskola eller universitet gäller samma regler som om du hade läst vid ett universitet på en ort.

Sista anmälningsdag är 15 april för utbildningar som startar under höstterminen.
Sista anmälningsdag är 15 oktober för utbildningar som startar under vårterminen.
Sista anmälningsdag är 15 mars för utbildningar som startar under sommaren.
Efter sista anmälningsdag går det också att göra sena anmälningar.

Varför läsa på distans? Är distansstudier lika bra som klassrumsundervisning?

Ja visst är distansstudier lika bra! 30 högskolepoäng är alltid 30 högskolepoäng. Kvalitetskraven är lika höga oavsett om du läser på campusorten eller på distans.

En bra anledning är att din "skola" på Internet är öppen när det passar dig. Du bestämmer själv när du vill studera om det så är dag eller natt. Du bestämmer även själv var du vill studera; det kan vara hemma i lägenheten, ute på landet, kvällstid på kontoret etc. Det enda som krävs är i regel en dator med Internetuppkoppling. Att studera på distans kan beskrivas som "frihet under ansvar" där ett visst mått av självdisciplin är viktigt.

Vill du läsa en akademisk utbildning på distans så finns Nätuniversitetet tillgängligt, som samordnar kurser och utbildningar från 35 universitet och högskolor runtom i Sverige. Det finns även en rad intressanta utbildningsalternativ ifrån olika privata utbildningsinstitut eller enskilda skolors avdelningar för distansstudier.

Om du har frågor angående studier är du välkommen att kontakta oss på info@studentum.se.

Jämför dina favoriter
Videoreportage