Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Studera slöjd och hantverk i en spännande och kreativ miljö

Vill du utbilda dig inom slöjd och hantverk? Sätergläntan är en spännande mötesplats för alla slöjd- och hantverksintresserade. Lina Envall studerar träutbildningen vid Sätergläntan, något hon rekommenderar till alla som vill hålla på med trä i framtiden, vare sig de tänkt sig en karriär som möbelsnickare, slöjdare, lärare eller hemslöjdskonsulent.

– Jag känner att mina händer och inte bara mitt huvud har förstått hur man handskas med trä! säger Lina, som drömmer om att jobba som hemslöjdslärare eller kursledare.

Sätergläntan Hemslöjdens gård

Lina Envall studerar träutbildningen vid Sätergläntan Hemslöjdens gård."Det här är det bästa jag någonsin gjort"

På Knippboberget i Insjön med utsikt över Siljansbygden ligger Sätergläntan. Det är en kreativ plats för dig som vill utvecklas inom väv, trä, sömnad, smide eller stickning. Skolan erbjuder kurser i olika tekniker och material i allt från kortare kurser till kurser som sträcker sig över flera år.

Lina Envall är 36 år och studerar sitt tredje år på träutbildningen. Hon drömmer om att jobba som hemslöjdskonsulent eller kursledare inom trä, men tycker att utbildningen även passar personer med andra jobbdrömmar.

– Vill du hålla på med kulturvård eller möbelsnickeri är ”Gläntan” en jättebra grund. Du får verkligen lära känna träets alla egenskaper från grunden, säger Lina.

Anledningen att hon sökte sig till just Sätergläntan var helt enkelt att andra rekommenderade henne att gå den.

– Och så ville jag ha ett komplement till min tidigare utbildning till hemslöjdskonsulent, säger Lina.

Från det växande trädet till färdig produkt

På Sätergläntan kan du välja att rikta in dig på smide, stickning, sömnad, trä eller väv, och du bestämmer själv om du vill gå utbildningen i ett, två eller tre år.

Lina går tredje året på träutbildningen – en utbildning som ger kunskaper i den traditionella slöjden och hantverket.– Utifrån det utvecklar man ett eget formspråk förankrat i den tiden vi lever i, säger Lina.

Under träutbildningens gång får man lära sig följa hela processen från det växande trädet till en färdig produkt, man lär sig forma produkter med handverktyg och får även viss maskinkunskap. Man arbetar både med nya och äldre tekniker, verktyg och metoder.

Erfarna och engagerade lärare

Lina berättar att Första året på träutbildningen består av kortare kursmoment där man får lära sig olika tekniker och grunder i träbearbetning.

– Andra året handlar om att utveckla sig i föregående års tekniker och tredje året innebär större projekt som spänner över flera veckor och tid till att genomarbeta sina idéer, säger Lina, som tycker tiden på Sätergläntan har varit otroligt utvecklande.

– Jag känner att mina händer och inte bara mitt huvud har förstått hur man handskas med trä! säger hon.

På skolan finns erfarna konstnärer, formgivare och kulturarbetare som alla är hängivna att dela med sig av sina kunskaper.

– Det är fantastiska lärare på skolan, de flesta är specialister inom området och otroligt kunniga, säger Lina som beskriver första året som rena julafton.

– Alla är otroligt engagerade och brinner för just sitt område.

”Kvällarna avslutas ofta framför brasan med en kopp te”

Sätergläntan ligger vackert till med utsikt över Insjön med Storskogen inpå knutarna.

– Det är bara att gå rätt ut i skogen för långa promenader, berättar Lina.

Internatet på skolan har charmiga rum och lokaler och Lina trivs jättebra med att bo där.

– Kvällarna avslutas ofta framför brasan med en kopp te och trevligt umgänge. Men man kan också välja att hyra rum nere i byn nere i byn om man vill, säger Lina.

Studenter från hela världen

Många som söker sig till skolan kommer från andra delar av världen och det brukar vara en bra spridning på både ålder, kön och nationalitet.

Hur klasserna ser ut förändras år från år beroende på hur många som söker vidare till nästa årskurs.

– I år kommer flera studenter från Japan, men även från Korea, det är spännande! säger Lina.

Hon understryker hur träutbildningen på Sätergläntan har utvecklat henne och att hon lärt känna träets alla egenskaper från grunden. Förutom den praktiska undervisningen så innehåller utbildningen även kritiskt tänkande kring form och funktion såväl som slöjd- och kulturhistoria och studier kring teckning, färg och form.

– Förutsättningarna för att söka vidare till Högskolor inom till exempel möbelsnickeri eller och design är helt rätt, säger hon.

– Jag rekommenderar verkligen den här utbildningen. För mig är det här det bästa jag någonsin gjort helt enkelt, avslutar Lina.Läs mer om Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Sätergläntan Institutet för slöjd och hantverk

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.