Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Kvinnlig student i vardagsrum

Största för- och nackdelarna med att studera på distans

Mer flexibilitet men större krav på eget ansvar – här är de största för- och nackdelarna med distansstudier.

Fyra av tio har ändrat sin inställning till distansstudier på grund av coronapandemin – majoriteten är mer benägna att studera på distans än tidigare. Det visar vår senaste undersökning där vi frågade nuvarande och blivande studenter om deras tankar kring valet av eftergymnasial utbildning.

Att studera på distans innebär att du går en utbildning som är helt eller delvis webbaserad, oftast behöver du inte mer än en dator med internetuppkoppling för att slutföra din utbildning. Idag finns ett stort utbud av utbildningar på distans, från enstaka kurser till hela kandidatprogram. En utbildning som genomförs helt online innebär många gånger utrymme för ett mer flexibelt upplägg, men det kräver också att du tar mycket eget ansvar.

Under perioden maj till augusti 2021 genomförde vi en undersökning bland 2 955 nuvarande och blivande studenter, där frågade vi bland annat vad de ansåg vara de största för- och nackdelarna med distansstudier. 

Fördelar med att studera på distans

Tycker du att det är skönt att kunna välja själv vilka tider du ska plugga, och inte behöva tänka på att ta dig till och från skolan? Då är du inte ensam. Vår undersökning visar att den största fördelen med distansstudier (enligt 53 procent) är möjligheten att själv strukturera sin studietid. Att kunna sköta dina studier hemifrån eller där det passar dig bäst gör att du kan få en mer flexibel vardag. Behöver du kombinera studierna med jobb eller familj kan distansstudier vara ett särskilt smidigt alternativ.

En annan fördel med att studera på distans (enligt 27 procent) är att du inte behöver flytta från din hemort. Det ger dig dessutom ett större utbildningsutbud att välja bland. 

De största fördelarna med distansstudier

1. Du kan strukturera studietiden själv och därmed kombinera studierna med t.ex. familj eller jobb
2. Du kan läsa en utbildning som inte finns på din hemort
3. Du har större möjlighet att studera i ett tempo som passar dig

Hitta din distansutbildning

Nackdelar med att studera på distans

Att träffa nya människor, spendera tid på campus och delta i studentaktiviteter är för många en stor och viktig del i livet som student. När du studerar på distans blir samvaron med andra studenter begränsad eftersom ni inte träffas fysiskt i klassrummet och spenderar tid tillsammans mellan föreläsningar och seminarier. Vår undersökning visar att 39 procent anser att det här är den största nackdelen med distansstudier.

På samma sätt som flexibiliteten kan vara en fördel innebär det samtidigt att det ställs större krav på dig som student att ta eget ansvar och strukturera din studietid. Ungefär en tredjedel upplever det här som en nackdel med distansstudier. Att befinna dig på skolan fysiskt kan göra att det känns mer naturligt att avsätta tid för dina studier. Om du studerar på distans behöver du själv hitta ett upplägg som fungerar för dig och som håller fokus och motivation uppe.

De största nackdelarna med distansstudier

1. Du går miste om samvaron med andra studenter
2. Du behöver vara duktig på att strukturera din tid
3. Du behöver ta mycket eget ansvar

Funderar du på att studera på distans med tycker att det känns kämpigt? Det finns tips och tricks som kan hjälpa dig! Läs vår artikel med tips om hur du pluggar bäst på distans.

Statistiken är tagen från Studentrapporten 2021. Studentrapporten är en årlig undersökning som görs av studentum.se där vi djupdyker i hur blivande och nuvarande studenter prioriterar och tänker kring sitt utbildningsval.

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-08-24

CSN – vad är det som gäller egentligen?

Att få studiebidrag och lån från CSN är något som gör livet som student väldigt mycket enklare än det annars skulle vara. Men är det tillräckligt att leva på och hur mycket får man egentligen tjäna vid sidan av CSN? Här hittar du svar på några av de frågor du kan tänkas ha kring studiestöd. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-04

6 tips för att bli flytande i ett främmande språk!

De flesta av oss har studerat ett eller flera främmande språk i skolan, men den verkliga frågan är: kan du tala språket? Läs om 6 tips på hur du kan bli flytande i ett nytt språk! Artikeln är ett gästinlägg skrivet av WordDive.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-08-05

Psykisk ohälsa - studenter extra utsatta

Ångest är något som alla mer eller mindre känner ibland. Men studenter är extra utsatta och en ny sammanställning från Folkhälsomyndigheten visar att varannan student mellan 18-29 upplever psykisk ohälsa. Hur kan man då göra för att dämpa ångesten? 

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in