Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Effektiv studieteknik med Pomodoro-metoden

Har du många bollar i luften och svårt att hålla fokus? Med Pomodoro-metoden får du flera uppgifter gjorda utan att tumma på kvaliteten! 

En person som sitter och pluggar

Pomodoro-metoden uppfanns av Francesco Cirillo på 1980-talet och har hjälpt många med hög arbetsbelastning att bli mer produktiva. Så, hur ser den populära metoden egentligen ut? 

Så fixar du studiero hemma

1. Välj en arbetsuppgift som du vill fokusera på 💡 

När du har valt uppgiften sätter du en timer på 25 minuter. Under dessa 25 minuter ska du ha fullt fokus på uppgiften. Minimera distraktioner – stäng av notiser på sociala medier och lägg undan telefonen. Om du ändå blir distraherad kan du skriva ner det som distraherar dig på ett papper, men återvänd genast till din uppgift.  

2. När timern ringer är det dags för fem minuters paus ⏰ 

Anteckna att den första perioden är avklarad med ett kryss på ett papper. Under pausen kan du kolla din telefon, svara på meddelanden och ta en kopp kaffe. När de fem minuterna har gått återgår du till din valda uppgift.  

Varje intervall i metoden kallas för en ”pomodoro” som är det italienska ordet för tomat. Metoden fick sitt namn efter den tomatformade kökstimern som Cirillo använde för att ta tid med. 

3. Upprepa fyra gånger innan längre paus ☕  

Efter att ha upprepat proceduren fyra gånger har du fyra kryss på ditt papper och det är dags för en längre paus. Nu har du arbetat effektivt i 100 minuter och ska vila från uppgiften i 15 - 30 minuter. Fortsätt med upplägget resten av dagen för att få optimal effektivitet!  

Varför Pomodoro-metoden?  

Det är lättare att behålla fokus i intervaller och när du tar många korta pauser håller du kreativiteten på topp. När du tar bort distraktioner och försöker koncentrera dig på en sak i taget sparar du tid och får i längden mer gjort under dagen. Perfekt under tentaperioder eller när inlämningsuppgifterna är samlade på hög!  

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år.

Annonser