
Om utbildningen
Om Musiklinjen
Musiklinjen vid Lunnevads folkhögskola har sedan starten 1958 erbjudit en gedigen grund för högre musikstudier och ett aktivt musicerande. Vår musikutbildning har en lång och framgångsrik tradition av ensemblespel och instrumentalundervisning. Du väljer en av följande inriktningar: folkmusik, jazz eller klassiskt. Linjen är en tvåårig heltidsutbildning med cirka 60 platser.
Om inriktningen Folkmusik
På folkmusikinriktningen får du spela mycket ensemble. Vi lägger tonvikten på nordisk folkmusik, men du får även möjlighet att spela musik från andra delar av världen.
Vi har ett samarbete med Folkmusikfestivalen i Linköping där vi ger vår första konsert under hösten. Dessutom har vi regelbundna framträdanden på skolan och ett antal spelningar i Linköping med omnejd. Under vecka 5 har vi repvecka och vecka 6 åker alla på turné. Du planerar upplägg, turnérutt och väljer musik tillsammans med de andra i din turnégrupp. I slutet av andra studieåret får du tillsammans med dina kurskamrater göra din examenskonsert
Så ansöker du
Behörighet och särskilda förkunskaper
Du ska kunna spela ett instrument eller sjunga. För att denna förmåga ska kunna bedömas kallas du till ett antagningsprov under en dag.
Om antagningsproven
Du genomför ett sång- eller spelprov där du på ditt huvudinstrument ska vara beredd att spela/sjunga tre självvalda låtar av olika karaktär, göra ett stämspelsprov och ett enkelt stycke a prima vista. Provet genomförs utan ackompanjemang, men om du har gitarr, bas eller slagverk som huvudinstrument kan du senast den 15 mars skicka in noter på eventuella låtar som du vill spela komp till.
- Kompnoterna måste skickas in med vanlig post.
- Mejlade kompnoter beaktas inte och slängs direkt.
- Ett skriftligt prov med en gehörsdel och en teoridel ingår också.
I samband med antagningsprovet ingår ett samtal med lärare och nuvarande elever om linjens inriktning och ditt eget studiemål. Du får också information om skolan och om Musiklinjen.
Om du som biinstrument har ett orkesterinstrument eller piano och håller en god nivå, erbjuds du möjlighet att spela upp ett stycke. Biinstrument är dock inte obligatoriskt.
I mån av lediga platser kan antagning göras på vissa instrument även med kursstart från och med vårterminens början. Kontakta skolan!
Fortsatta studier
Efter Lunnevad har många av linjens elever utbildat sig till bland annat: Musiker i symfoniorkester, kammarorkester, kammarkör, storband, dansorkester, musikal- och showorkester. Artist, kompositör, studiomusiker, musikterapeut, musikproducent. Frilansmusiker, instrumentallärare i kulturskola/musikskola, studieförbund, folkhögskola, musikhögskola, gymnasium.
Lunnevads Folkhögskola

När du kommer till Lunnevads folkhögskola, mitt emellan Linköping och Mjölby, kommer du också till det östgötska kulturlandskapet där det är som vackrast, just i gränstrakten mellan skog och slättland. En lummig omgivning som inbjuder till utomhusaktiviteter och som också...
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Lunnevads Folkhögskola
För att få mer information om utbildningen Musiklinjen - folkmusik från Lunnevads Folkhögskola, fyll i följande uppgifter: