Varför välja Yrkeshögskolan i Luleå?
Behov på
arbetsmarknaden
Distansutbildning med
tillfällen på plats
Bra kontakter med
näringsliv
Om utbildningen

Järnvägstekniker/kvalificerad signaltekniker
Som kvalificerad signaltekniker arbetar du bland annat med olika signalsäkerhetssystem, ljud- och ljussignaler samt service och underhåll på vägskyddsanläggningar.
Som signaltekniker krävs det att du är uppmärksam och noggrann samt att du trivs med att lösa problem.
Som signaltekniker arbetar du i en spännande bransch. Du får oftast arbete utomhus tillsammans med kollegor i en varierande miljö. Dina arbetsuppgifterutförs runt om i landet på våra järnvägar, spårvägar och tunnelbaneräls.
Kommande kursstarter
Så ansöker du
Ansökan
Ansökan öppnar 1 mars 2023, sista ansökningsdag 31 maj. Sista dag för komplettering 15 juni.
Behörighet
För att vara behörig behöver du ha en avslutad gymnasieutbildning, till exempel genom att du har en gymnasieexamen från gymnasieskola eller från vuxenutbildning.
Det går också bra med motsvarande utbildning, till exempel ett slutbetyg från gymnasieskolan eller vuxenutbildningen, eller intyg från allmän kurs i folkhögskola.
Du kan också ha en utbildning som motsvarar en gymnasieutbildning, till exempel en gymnasieutbildning från ett annat land.
Förutom grundläggande behörighet krävs också särskild behörighet i elektromekanik eller ellära 1 eller mekatronik 1. Följande kurser eller kurskombinationer ger särskild behörighet:
Elektromekanik, eller ellära eller mekatronik
Lägst godkänt betyg i någon av kurserna elektromekanik eller ellära 1 eller mekatronik 1
Du kan också ha läst ämnet i ett ännu äldre system, som motsvarar dagens kurser, eller ha läst kurserna i ett annat land.
Om du behöver mera information om din behörighet, eller om du behöver komplettera med någon kurs, kontakta en studie- och yrkesvägledare i din hemkommun.
Urval
Om det är fler sökande än vad vi har platser för kommer vi att göra ett urval baserat på dina gymnasiebetyg.
Examensbenämning: Efter fullgjord utbildning får du en Yrkeshögskoleexamen som Kvalificerad / signaltekniker förutsatt att du har lägst betyget godkänt i samtliga kurser.
Kursinnehåll
Utbildningen ett år, 200 poäng av dessa är 14 veckor arbetsplatsförlagd utbildning, LIA.
Allmän järnvägsteknik för tekniker 4p
I kursen ges en översikt vad ban-, el-, signal- och kommunikationsteknik innebär samt hur dessa system interagerar med varandra.
ATC utrustning 18p
Kursen ger grundläggande kunskaper om ATC systemets mekaniska ochelektriska konstruktion samt insikt i vilka verktyg som är vanligast förekommande vid montage av ATC utrustning och skarvning av ATC kabel.
Examensarbete 10p
Syftet med examensarbetet är att studenten ska utveckla och visa sådan kunskap och färdighet för att självständigt arbeta som bantekniker genom att inhämta nya kunskaper samt tillämpa kunskaper förvärvade under utbildningen.
Introduktion för järnvägstekniker 5p
Introduktionen innehåller en allmän orientering om arbetet som järnvägstekniker, om järnvägsbranschen.
LIA 70p
Praktiken ska i så stor utsträckning som möjligt innehålla arbetsuppgifter som överensstämmer med de mål och syften som gäller för utbildningen till signaltekniker.
Linjeblockering 13p
Kursen ger grundläggande kunskaper om linjeblockeringens mekaniska och elektriska konstruktion samt insikt i vilka verktyg som är vanligast förekommande vid montage av dessa komponenter
Signalställverk modell 59 18p
Kursen ger grundläggande kunskaper om reläställverk modell 59 mekaniska och elektriska konstruktion samt insikt i vilka verktyg som är vanligast förekommande vid montage och om var man hittar de styrande och stödjande dokument som behövs vid olika montagearbeten och felsökning
Signalteknisk grundutbildning 37p
Kursen ger grundläggande kunskaper om vägskyddsanläggningar, spårväxlar och signalkablar samt spårledningars mekaniska och elektriska konstruktion samt insikt i vilka verktyg som är vanligast förekommande
Signaltekniska principer och grunder 11p
Kursen ger grundläggande kunskaper i signalteknik och bakgrund till olika signalanläggningars konstruktion
Säkerhetsaspekter 8p
Kursen ger kunskaper om säkerhetsaspekter utifrån ett antal områden vid arbeten i eller nära spår- och väganläggningar.
Trafiksäkerhet för arbete i trafikerat spår 6p
För att överhuvudtaget få lov att ensam vistas i spår och/eller utföra arbeten i trafikerad spårmiljö ställer Transportstyrelsen krav på att man har kompetens för detta
Upplägg
Utbildningslängd
Utbildningen är ett år, 200 yh-poäng. En veckas heltidsstudier motsvarar 5 yh-poäng.
Studieform
Distans, heltid med ett antal fysiska träffar i Luleå. Kostnader för resor och boende bekostar du själv. Lärarledd tid: 8 timmar/vecka.
Vi använder Teams för kommunikation. Utrustning som krävs är dator med internetuppkoppling, kamera och headset. Vi använder oss av Officeprogrammen som du har tillgång till via lärplattformen Teams.
Utbildningen bedrivs på distans med vissa fasta tider för webbsända föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Det förekommer att lektioner är inspelade såväl som livesända och du förväntas vara tillgänglig dagtid.
Intresseanmälan

Välkommen till Yrkeshögskolan i Luleå!
Luleå tillhör en region i kraftig tillväxt. För att tillgodose de kommande etableringarna och annan efterfrågad kompetens kommer Vuxenutbildningen Luleå kommun att starta 6 Yh-utbildningar till hösten inom områden där det finns stora rekryteringsbehov. Luleå kommuns yrkeshögskola är en del...
Läs mer om Yrkeshögskolan i Luleå och visa alla utbildningar.