Vilken utbildningstyp är du?

Är du sugen på att studera vidare men inte säker på vilken utbildningstyp du ska välja? Var bara lugn, vi hjälper dig att reda ut skillnaderna mellan de olika utbildningstyperna! 

Är du sugen på att studera vidare men inte säker på vilken utbildningstyp du ska välja? Var bara lugn, vi hjälper dig att reda ut skillnaderna mellan de olika utbildningstyperna! 

Vill du få tips på olika utbildningar? Signa upp dig på vårt nyhetsbrev!


Universitet & Högskola

Det finns många olika universitet och högskolor runt om i landet. Från norr till söder hittar du en mängd olika universitet och högskolor. Du kan välja mellan att läsa en treårig kandidatutbildning, en fyraårig magister eller en femårig master i det ämne som passar dig bäst.

Passar dig som: är akademiskt lagd och vill uppleva det klassiska studentlivet med gemenskap, nollning, billig öl och nationer.

Studera på universitet och högskola


YH-utbildning

En yrkeshögskoleutbildning är en utbildning som matchar dig mot arbetslivets behov. Finns det en yrkeshögskoleutbildning inom ett ämne finns det ett behov på arbetsmarknaden inom den branschen. Utbildningarna är omkring två år och innehåller en stor del praktik där du kommer i kontakt med framtida arbetsgivare.

Passar dig som: snabbt vill få en examen och komma ut i arbetslivet – dessutom vara säker på att det finns jobb.

Hitta din framtida YH-utbildning här


Yrkesutbildning

Utbildningar som bedrivs av privata utbildningsanordnare inom allt från bartender till juridik. Utbildningarna är allt från ett par veckor till ett par år och är ofta avgiftsbelagda.

Passar dig som: snabbt vill få en yrkestitel och examen eller certifikat inom ditt intresseområde. 

Här finner du olika yrkesutbildningar 


Komvux

Komvux står för kommunal vuxenutbildning och ger dig möjlighet att komplettera kunskaper du saknar från grundskolan eller gymnasiet. Utbildningen motsvarar den som elever får i grundskolan och på gymnasiet, men innehållet och upplägget är anpassat efter vuxna. Anmälan görs via din hemkommun.

Passar dig som: vill läsa upp dina betyg från grundskolan eller gymnasiet.

Här hittar du olika komvuxutbildningar


Folkhögskola

På folkhögskolan utgår man från dina behov, förkunskaper och erfarenheter. En av skolans viktigaste uppgifter är att ge god grund för fortsatta studier och arbetsliv med fokus på individens utveckling och behov. Här finns både studieförberedande linjer, allmän kurs, och eftergymnasiala utbildningar – ofta inom estetiska ämnen.

Passar dig som: vill läsa upp dina betyg, fördjupa dina kunskaper i ett visst ämne eller läsa en yrkesinriktad utbildning.

Hitta din folkhögskoleutbildning här


Distansstudier

Att plugga på distans har blivit allt mer populärt och det finns idag allt fler utbildningar som kan läsas på distans! 


Passar dig som: Jobbar vid sidan av studierna, vill kombinera föräldraledigheten med plugg, bor utomlands men vill studera i Sverige eller helt enkelt inte vill vara platsbunden.

Här hittar du olika distansutbildningar


Utlandsstudier

Om du vill plugga utomlands har du flera tillvägagångssätt. Du kan välja att läsa en utbytestermin genom ditt universitet eller högskola eller läsa hela din utbildning från utlandet.

Passar dig som: är nyfiken på andra kulturer, vill lära dig nya språk och träffa människor från hela världen.

Läs mer om utlandsstudier här


SFI

SFI är en egen utbildningsform där du får grundläggande kunskaper i svenska språket. SFI är kostnadsfritt och bedrivs av kommunerna.

Passar dig som: bor i Sverige, är äldre än 16 år och vill få grundläggande kunskaper i svenska språket.

Här hittar du olika SFI-utbildningar 


Konst- och kulturutbildning

Konst- och kulturutbildning är eftergymnasiala estetiska utbildningar inom konst- och kultursektorn. De bedrivs av fristående utbildningsanordnare och utbildningarna är antingen förberedande för vidare studier på konstnärliga högskolor eller passande för dig som vill utveckla ditt kunnande inom området.

Passar dig som: vill förbereda dig för fortsatta estetiska studier eller ge dig det yrkeskunnande du behöver för att arbeta med ditt intresse.

Hitta din konst- och kulturutbildningar


Arbetsmarknadsutbildning



En utbildningstyp som är inriktad mot ett specifikt yrke, beställd och beviljad av Arbetsförmedlingen. Syftet med utbildningarna är att fylla de luckor som finns på arbetsmarknaden.

Passar dig som: står långt ifrån arbetsmarknaden och behöver riktat stöd för att få jobb.

Hitta din arbetsmarknadsutbildning


Lycka till med ditt studieval!


Annonser