Visa studentum.se som: Mobil
Visar 1-20 av 1005 träffar

plugga utomlands

Plugga på universitet eller högskola utomlands

För dig som vill läsa vid ett utländskt universitet och inte läser vid en svensk högskola eller ett svenskt universitet har du två alternativ. Antingen åker du via en utlandsförmedlare eller så åker du på egen hand och ansöker då direkt till det universitet du vill studera vid. Det finns fördelar och nackdelar med båda varianterna. Här hittar du universitet/högskolor utomlands.

Studera utomlands med förmedlare

Fördelen med att ta hjälp av en svensk utlandsstudieförmedlare eller organisation är att de ofta har lång erfarenhet av att hjälpa svenska blivande studenter att hitta en utbildning utomlands. De hjälper även till under hela processen med allt ifrån studievägledning, kontakten med skolan samt assistans om något skulle gå fel.

Boende

Förmedlaren har ofta tips på hur du kan lösa boende under din första studietid, om du behöver visum/uppehållstillstånd och så vidare. Boendet får du ibland hjälp med inför de första veckorna i skolan. Sen är det upp till dig at söka nytt boende i form av lägenhet som du kan dela med andra studenter, värdfamilj eller "dorm", korridorboende där du delar rum med en annan student.

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med att anlita en utlandsförmedlare är att du får hjälp med allt ifrån ansökan till att ordna boende. Dessutom kan det vara billigare att åka via en förmedlare än att ordna sin plats på egen hand eftersom förmedlaren oftast har ett avtal med universitetet och flygbolag som ger rabatt på terminsavgifter, boende, resan med mera.

En nackdel kan vara att urvalet ibland känns begränsat, både vad gällande universitet och länder. De länder som de flesta förmedlare arbetar med är USA, Australien, Nya Zeeland och Kanada.

Studera utomlands

Studera utomlands på egen hand

Ett alternativ till dig som inte vill ta hjälp av en utlandsförmedlare är att åka på egen hand, så kallad free mover, och plugga utomlands. Det kräver lite mer jobb från din sida men är å andra sidan en härlig utmaning. Då kontaktar du skolan som du vill studera på för att få all den information du behöver om studiestart, terminsavgifter, boendemöjligheter, antagningskrav och så vidare. Du kan även kontakta landets ambassad här i Sverige för att få mer information.

Ansökan och antagning

När du åker utan förmedlare för att studera utomlands söker du till utbildningen på samma villkor som de inhemska studenterna. Grundkravet brukar vara att du är behörig att studera på högskolenivå här i Sverige. I övrigt gäller olika krav för olika utbildningar i olika länder. Speciella kunskapstester, inträdesprov samt en personlig ansökan kan ibland förekomma i ansökningsprocessen. Viktigt är att se till så att du inte missar något av de moment som skolan kräver vid antagning. Då riskerar din ansökan att kastas i papperskorgen. Och glöm inte att vara ute i god tid med ansökningarna - de flesta utländska universitet har bara ett ansökningstillfälle per år och det kan ligga långt före utbildningsstart.

Fördelar och nackdelar

Om du vill ordna din studieplats på egen hand får du räkna med att det kommer att ta tid och det krävs en hel del arbete från din sida. En annan aspekt att ha i åtanke är att det brukar vara dyrare att studera utomlands som free mover än att åka som utbytesstudent eftersom du själv måste betala terminsavgifter samt eventuellt andra studieavgifter.

Att åka utomlans på egen hand och studera har givetvis många fördelar också. Till exempel så kan du själv välja vart och vad du ska studera och om du vill läsa en hel eller bara delar av din utbildning utomlands.

Folkhögskoleutbildningar

Folkhögskola är en nordisk skolform som ofta erbjuder möjlighet till att bo på skolan. På folkhögskolan får du inte betyg i enskilda ämnen utan ett samlat studieomdöme av alla lärare i samtliga ämnen. Med det omdömet kan du söka in på universitet. Våra nordiska grannländer erbjuder folkhögskoleutbildningar men det finns även många svenska folkhögskolor som erbjuder utbildningar som är helt eller delvis förlagda utomlands. Här hittar du folkhögskoleutbildningar utomlands.

Språkresa

Ett populärt val bland de som vill åka utomlands och studera är att åka på språkresa. Du får ofta genomgå ett test innan så att du hamnar i den klass som är anpassade efter din kunskap. Några av de mest populära språken är spanska, franska och engelska. Ett annat alternativ är att kombinera en språkutbildning med volontärjobb. Mer om språkresor hittar du här.

Yrkesutbildning

Vill du bli bartender, kosmetolog eller kanske instruktör? Då kan du gå en yrkesutbildning utomlands. Yrkesutbildningar är en utbildning som leder till en yrkestitel inom ett speciellt område. En yrkesutbildning innefattar allt ifrån femåriga kiropraktorutbildningar till två veckor långa bartenderutbildningar. Här kan du hitta din yrkesutbildning utomlands.

Studiemedel under dina utlandsstudier

Olika regler gäller för studier utomlands beroende på om du studerar i Europa eller övriga världen. Information om vad som gäller för dig som vill söka studiemedel hittar du på CSN:s hemsida.

Jämför dina favoriter