Visa studentum.se som: Mobil

Vilka studievägar passar mitt resultat?

Med ditt resultat finns det olika alternativ du kan välja mellan. Ska du studera en universitets- eller högskoleutbildning? Då kan det vara en bra idé att göra högskoleprovet! Kanske är du mer intresserad av att gå en yh-utbildning eller plugga på distans? Läs mer om olika alternativ nedan!

Högskoleprovet

Genom att göra högskoleprovet ökar du dina chanser att komma in på en universitets- eller högskoleutbildning. Provet är ett test som mäter de kunskaper och färdigheter som är viktiga för högskolestudier. När du har gjort högskoleprovet och söker en utbildning hamnar du i ytterligare en urvalsgrupp, vilket ger dig större chans att komma in på utbildningen. Högskoleprovet genomförs två gånger per år, och det finns mängder med test och tidigare prov du kan träna på inför det riktiga provet. Läs mer och träna upp ditt ordförråd nedan! 

Öva ditt ordförråd på gamla högskoleprov

Alternativt urval

Om du saknar de betyg som krävs för att ansöka till en viss utbildning kan du titta närmare på alternativ urval. Alternativt urval är en tredje urvalsgrupp som innebär att du kan bli antagen till en utbildning utan att söka på betyg och högskoleprov. Kriterierna för det alternativa urvalet bestäms av universitetet eller högskolan och det kan bland annat innebära antagningsprov, intervjuer eller arbetslivserfarenhet.
 

Läs mer om alternativ urval här


Tänk strategiskt när du söker en universitets- eller högskoleutbildning

Antagningspoängen på olika utbildningar varierar alltid lite från år till år, men även mellan höstterminen och vårterminen. På många program är det oftast lägre antagningspoäng på vårterminen - så tappa inte hoppet om du inte kommer in på höstterminen! Jämför olika antagningspoäng på statistik.uhr.se.

Ett annat alternativ är att söka en fristående kurs istället för ett program då det ofta är lägre antagningspoäng på kurserna. Du kan sedan antingen plocka ihop din examen själv genom att läsa olika kurser eller se om du kan hoppa på ett program på termin 2 och tillgodoräkna dig den första kursen. Prata med en studievägledare på skolan så hjälper de dig.

Vissa universitet och högskolor på mindre orter har lägre antagningspoäng på sina utbildningar då det inte är lika många sökande. Om du inte har något problem med att flytta någon annanstans för att plugga kan detta vara ett bra alternativ!

Se alla universitets och högskoleutbildningar här

Reell kompetens - kunskap utanför betygen

Reell kompetens är ett alternativ om du inte söker genom betyg och liknande, och du utgår från de faktiska kunskaper, färdigheter och kompetens du har. Reell kompetens bedöms individuellt av skolan och vanligast sker detta genom intervju och antagningsprov. Du kan ansöka att få din reella kompetens prövad på universitet och högskolor samt yrkeshögskolor. Processen och kriterierna för reell kompetens kan se olika ut beroende på om det är en universitetsutbildning eller yh-utbildning - läs mer om skillnaderna nedan: 

Reell kompetens på universitet och högskolor

Reell kompetens på yrkeshögskolor


Komvux - om du har fått F i en kurs

Komvux, eller vuxenutbildning, motsvarar den utbildning elever får i grundskolan och på gymnasiet, och passar dig som behöver läsa in kurser från grundskolan eller gymnasiet för att uppnå behörighet. Du som har underkänt i ett ämne eller vill förbättra ditt betyg kan också göra en prövning på komvux. Du läser då kursen på egen hand och gör sedan ett slutprov. 

När du studerar på komvux är upplägget är anpassat för vuxna och det är ofta flexibla scheman där du får arbeta mer självständigt och styra över din tid. Det går även att plugga många komvuxkurser på distans.

Sök bland alla komvuxutbildningar här

Senast uppdaterad: 12 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-06-18

Studera i Tyskland

Funderar du på att studera i Tyskland? Här hittar du relevant information om utbildningssystemet i Tyskland, ansökan till studier i Tyskland, levnadskostnader i Tyskland och mycket mer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-09

Varför ska du gå en Yh-utbildning?

Hur är det att gå en Yh-utbildning och vad på vilket sätt förbereder den studenterna inför arbetslivet? Läs intervjun med Oscar Livh som läser Art Director & Copywriter på Yrgo i Göteborg och inspireras! 
Artikeln är ett gästinlägg skrivet av StudentJob.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-05

8 tips på hur du kommer igång med träningen

Även om det kan kännas tungt att komma igång med träningen så kan vi lova att det är värt det! Du blir både gladare, friskare, piggare och orkar mer. Ett vinnande koncept eller hur? Det behöver inte heller vara svårt och tungt att komma igång, här är våra bästa tips på hur träningen blir en bra och rolig vana!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in