Visa studentum.se som: Mobil

Studera i Spanien

Studera i Spanien

Har du haft tankarna på att studera i Spanien? Att studera utomlands är någonting som många drömmer om och är ett perfekt tillfälle för att skapa nya erfarenheter, se mer av världen och utvecklas som människa. Ta steget! Du lär dig ett nytt språk, träffar nya människor, upptäcker spännande kulturer och kanske det viktigaste av allt – du skapar minnen för livet. Men, innan du reser iväg kan det vara bra att förbereda sig och vara ute i god tid med planering. För dig som vill studera i Spanien har vi samlat relevant fakta som lite hjälp på vägen. ¡Viva España!

» Hitta utbildningar i Spanien
» Hitta språkresor till Spanien

Snabbfakta om Spanien

Språk

Spanska

 Huvudstad

Madrid

Valuta

Euro (€)

 Befolkning

46,381,400

Studera i Spanien

Varför studera i Spanien?

Om du väljer att studera i Spanien kommer du inte att bli besviken. Landet toppar nämligen listor på världens mest populära turistresemål och destination för internationella studenter. Mycket på grund av dess högkvalitativa universitet, varma klimat, attraktiva nattliv, sociala kultur samt det faktum att spanska är ett av världens mest talade språk – en vinnande kombination helt enkelt!

Spanien erbjuder studenter mängder med upplevelser. Beroende på vart du väljer att studera kan du hänga på milslånga stränder, träna utomhussporter och besöka kända muséer. Glöm inte heller att frossa i paella, tapas och sangria - tradtionellt är alltid bäst! Oavsett vart du hamnar kommer du givetvis att få uppleva den klassiska siestan på eftermiddagen, den harmoniska ”mañana mañana”-attityden och sena middagar som i vissa fall pågår fram till midnatt.

Erkända universitet

I Spanien finner du ett stort utbud av universitet och även några av världens äldsta. Antalet har ökat kraftigt och består idag av 78 universitet; 51 statliga och 27 privata eller drivna av den katolska kyrkan. Flertalet av de stora och populära universiteten är belägna i de tre största städerna; Madrid, Barcelona och Valencia. Här kommer en kort sammanfattning om respektive stad och deras mest erkända universitet:

 • Madrid: Spaniens huvudstad passar den som vill ha en kombination av modern och historisk arkitektur, uppleva fotbollskultur och besöka berömda muséer. Här hittar du toppuniversitet som Universidad Autónoma de Madrid, University Complutense Madrid och Universidad Carlos III de Madrid.
 • Barcelona: staden är utomordentlig för den som efterfrågar en ungdomlig kultur och ett pulserande nattliv i kombination med milslånga stränder. Några toppuniversitet i denna stad är University of Barcelona, Universitat Autónoma de Barcelona och Universitat Pompeu Fabra.
 • Valenica: denna stad är känd för fantastisk spansk mat, parad- och musikfestivaler och ett stort utbud av livliga barer. Här finner du toppskolor som Universidad Politecnica de Valencia och Universitat de Valencia.

Studera i Spanien

Såhär fungerar Spaniens skolsystem

Det spanska utbildningssystemet för högre utbildning skiljer sig en del från det svenska. Det består av en kandidatexamen (spanska: Grado) på fyra år, följt av en masterexamen (spanska: Master) på ett-två år och slutligen en doktorsexamen (spanska: Doctorates) på två år.

De flesta universiteten i Spanien har anslutit sig till det europeiska poängsystemet ECTS. Det innebär att när du studerar på heltid läser du 60 ECTS under ett läsår. Normalt sett är läsåret indelat i två terminer, en höst- och en vårtermin. Höstterminen börjar i slutet på september och vårterminen sträcker sig till juni året därpå.

Några populära ämnen att studera på högskolenivå och som de flesta universiteten erbjuder kandidatprogram i är Arts & humanities, Business law, Engineering samt Social law

Behörighet och språktest

När du söker till ett spanskt universitet eller högskola krävs att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. I de flesta fall är språktest obligatoriska för att testa dina engelska språkkunskaper. De vanligaste språktesten som de spanska universiteten använder sig av är IELTS och ToEFL, men kontakta skolan för korrekt information då det kan skilja sig åt mellan instituten.

Ansökan och antagning

I Spanien finns ingen specifik ansökningsprocess som gäller för alla universitet, utan varje institut använder egna system. Därför rekommenderar vi att ta kontakt med den skola du vill studera vid för att få reda på den information du behöver för att ansöka. I vissa fall kan en så kallad ”entrance exam” vara obligatorisk. Det fungerar som ett slags inträdesprov som du måste bli godkänd på för att gå vidare i antagningen. En del skolor har dock överseende med detta när det gäller ansökningar från EU-medborgare eller studenter med en avslutad internationell gymnasieexamen. Återigen, kan det vara bra att höra med skolan för så korrekt information som möjligt.

Behöver jag kunna det spanska språket?

Det enkla svaret är: Ja! Flertalet universitet undervisar på spanska och därför rekommenderas att du bör vara kapabel till att prata, läsa, skriva och förstå spanska innan du söker till ett spanskt universitet. Om du inte behärskar språket finns det gott om kurser i spanska som du kan söka till innan du väljer din utbildning. Värt att poängtera är att vid sådana språkkurser kan det förekomma vissa kostnader. En del universitet undervisar givetvis kurser på engelska men utbudet är begränsat vilket gör det svårare att bli antagen. Några exempel på universitet som erbjuder engelsk undervisning är Global Business School i Barcelona samt Marbella University i Málaga. Men, för att vara på den säkra sidan – lär dig spanska! Behärskar du inte det spanska språket riskerar du att inte hänga med och förstå undervisningen.

Studera i Spanien

Vad kostar det att studera i Spanien?

I Spanien har de flesta skolorna en undervisningsavgift. Som EU-medborgare gäller samma priser som för spanska studenter och dessa varierar beroende på vilken skola du studerar vid. En undervisningsavgift för publika universitet ligger vanligtvis mellan €650-1300 per år. Privata universitet är ofta något dyrare och brukar kosta mellan €5500-1800 per år. Vi rekommenderar att du tar kontakt med skolan på egen hand för att få reda på deras exakta undervisningsavgift.

Om du vill ta lån från CSN till undervisningsavgiften ansöker du om ett så kallat merkostnadslån. Ett sådant är till för studenter som har extra kostnader i samband studierna, exempelvis undervisningsavgifter. För att du ska bli berättigad lån till hela undervisningsavgiften krävs att du har studiebidrag för alla veckor som avgiften avser. Vill du veta mer om undervisningsavgifter och hur mycket du har rätt till att låna? Läs mer här!

Sök CSN-stöd

Som student i Spanien har du rätt till studiemedel precis som i Sverige. Det som krävs för att du ska bli CSN-berättigad är att: 

 • Skolan och utbildningen är godkänd för studiemedel
 • Motsvarande utbildning ger rätt till studiemedel i Sverige

Om du är osäker på om din skola i Spanien är godkänd för studiemedel eller ej bör du ta kontakt med CSN för mer information.

Åk på utbyte

Som svensk student på universitet eller högskola kan du åka på utbyte till Spanien genom Erasmus Exchange Programme, EU:s utbytesprogram för studenter på högskolenivå. Erasmusstudenter ges möjligheten till att studera på ett annat universitet inom Europa i 3-12 månader. På så sätt slipper du betala någon undervisningsavgift.

För att åka som utbytesstudent till Spanien krävs att du:

 • Tar kontakt med den internationella avdelningen på din skola. De kan hjälpa dig med all relevant information du behöver, såsom vilka skolor du kan välja mellan, hur ansökningsprocessen ser ut, boendelösning och liknande. De underrättar dig även om eventuella krav på kursupplägg för att du ska kunna tillgodoräkna de kurser och poäng du läser under din utbytestermin när du kommer hem. En del universitet kräver nämligen i vissa fall att du studerar specifika kurser eller ett visst antal poäng inom ett ämne. Görs ej detta riskerar man att inte få tillgodoräkna de kurser man läst under sitt utbyte.
 • Läser på! Att åka på utbyte är en ovärderlig erfarenhet, men för att du ska trivas är det viktigt att du verkligen har tänkt till, jämfört städer och utbildningar och vägt för- och nackdelar mot varandra. Ta dig tid och prioritera detta så fort du får tid över – gör en lista på vad du vill ha ut av ditt utbyte (topprankat universitet, stränder eller pulserande stadsliv?), hur långt bort du kan tänka dig att åka och hur stor budget du kommer att ha under perioden. Det kommer att vara värt i slutändan!
 • Börjar planera! När du väl har blivit antagen är det bra att vara ute i god tid med planering. Utlandsstudier innebär en stor omvälvning och det är många faktorer som kan vara bra att ta i beaktning. Gör lite research och förbered dig så mycket som möjligt! Tips: ta reda på väderförändringar, landets typ av eluttag och passa på att växla pengar till landets valuta. Glöm inte heller att kontrollera giltighetstiden på ditt pass!

Studera i Spanien

Hur löser jag boende?

Att hitta ett boende utomlands kan ibland vara svårt. Ha tålamod, det finns mängder med lösningar men det kan ta lite tid! Beroende på dina preferenser har du ett antal alternativ att välja mellan. I Spanien är dessa studentboenden vanliga:

 • Värdfamilj: många utländska studenter väljer att ansöka om boende hos värdfamilj för att få större möjligheter till att uppleva det spanska språket och kulturen under sin utlandsvistelse. Kontakta skolan i Spanien för att få information om hur du går tillväga.
 • Campus: flertalet skolor erbjuder boende på campus i form av korridorsrum, antingen separat eller delat. Detta passar perfekt för den som vill träffa nya människor och är ofta ett kostnadsvänligt alternativ. Om det låter som ett intressant alternativ bör du ta kontakt med skolan.
 • Inneboende: om du inte vill bo på campus men ändå ekonomiskt kan du istället vara inneboende. Då hyr du ett rum i en privatpersons lägenhet och delar på övriga ytor såsom kök och badrum. Många privatpersoner annonserar uthyrning av rum på spanska motsvarigheter till Blocket.se. Återigen, hör av dig till din skola för att få information om vilka bostadssidor de rekommenderar (eller gör lite research på egen hand) och påbörja ditt letande!
 • Egen lägenhet: för den som efterfrågar att få bo i egen lägenhet eller studiolägenhet finns även sådana möjligheter, men dessa alternativ är generellt sett dyrare oavsett vart i Spanien du studerar. För att få tag på en egen lägenhet att hyra kan du ta hjälp av en agentfirma. I Spanien finns det gott om agentfirmor, men viktigt att tänka på är att dessa ofta tar en kontraktsavgift på en eller två hyror. Därför kan det även här vara mer kostnadseffektivt att försöka hitta bostad på egen hand. Besök spanska bostadssidor där privatpersoner hyr ut sina lägenheter och slipp kontraktsavgiften!

Många som flyttar till Spanien börjar sin resa med att bo på hostel i 1-4 veckor. Ett hostel är ett betydligt billigare alternativ än hotell och du kan välja mellan att antingen bo i eget eller delat rum, men vanligtvis delar man med fyra-sex personer. Under denna period letar du kontinuerligt efter boende, går på visningar och jämför boenden och priser med varandra. På så sätt får du se dina alternativ med egna ögon innan du bestämmer dig och kan hitta en bra lösning som passar både dina preferenser och din budget. 

Kostnader för boende

Att bo och leva i Spanien kan vara både billigt och dyrt beroende på vart i Spanien du bor och hur du väljer att leva. I storstäderna är det givetvis dyrare. I generella drag kan man säga att en enrumslägenhet i Madrid, Barcelona eller Valencia kostar kring €650-850 att hyra i månaden. Att hyra ett rum och vara inneboende är något billigare och brukar kosta mellan €250-500 i månaden.

Studera i Spanien

Bra att veta

Behöver jag visum?

Som EU-medborgare behöver du inget visum för att få tillåtelse att studera i Spanien. Det enda som krävs är att du registrerar dig vid Central Registry Office for Foreigners. Därefter blir du tilldelad ett certifikat som bekräftar att du har rätt att studera i landet. För att kunna registrera dig behöver du en passkopia eller kopia på ett nationellt ID-kort samt studieintyg från din skola i Spanien.

Tänk på!

Här kommer lite tips på vad som kan vara bra att veta innan du reser iväg till Spanien:

 • Spanien är inte lika välutvecklat som Sverige vad gäller betalning. Kontanter är fortfarande ett vanligt förekommande betalmedel och en del butiker använder inte kortbetalning överhuvudtaget. Därför kan det vara bra att öppna ett spanskt bankkonto då det i längden blir dyrt att ständigt ta ut pengar med ditt svenska bankkort.
 • För att minska ytterligare på kostnaderna kan det vara fördelaktigt att skaffa ett spanskt sim-kort till din mobiltelefon. Det finns olika typer av kontantkort och abonnemang, och därför är det lättast att du går till en butik för att jämföra utbud och pris.
 • Till sist, är det viktigt att poängtera det faktum att ficktjuvar är vanligt förekommande i Spanien, särskilt i storstäderna. Var därför försiktig och ta inte med mobiltelefon, bankkort och andra värdesaker om du inte måste. Lämna det hemma i den mån det går!

Några spanska vardagsfraser:

 • Hej = Hola
 • Hejdå = Adiós
 • Godmorgon = Buenos días
 • Godeftermiddag = Buenas tardes
 • Godkväll = Buenas noches
 • Tack = Gracías
 • Varsågod = De nada
 • Vem? = ¿Quièn?
 • Varför? = ¿Por què?
 • Hej, mitt namn är ... = Hola, me llamo ...
 • Vad heter du? = ¿Cómo se llama?
 • Hur mår du? = ¿Cómo estás?
 • Jag mår bra = Estoy bien
 • Vi ses senare = Hasta luego
 • Var är toaletten? = ¿Dónde está el baño?
 • Jag förstår inte = Yo no comprendo

Studera i Spanien

Nu när du har lite mer kött på benen vill vi på Studentum önska dig lycka till med dina studier i Spanien, eller som spanjorerna säger - ¡Buena suerte!

Hitta utbildningar i Spanien här

Källor

www.topuniversities.com, www.donquijote.org, www.studying-in-spain.com/

www.learnspanishtoday.com, www.csn.se, www.worldometers.info

Senast uppdaterad: 08 maj 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-05-17

Möt ditt framtida universitet: Linnéuniversitetet

Ett modernt universitet i Smålands hjärta är vad du som vill plugga på Linnéuniversitetet har att vänta. Här kan du välja bland över 270 program och 1500 kurser fördelat på sex fakulteter. Linnéuniversitetet bildades 2010 när Växjö universitet och Högskolan i Kalmar slogs samman. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-02-11

7 program med högst antagningspoäng hösten -18

Sommaren står bakom hörnet och du kanske är i färd att börja studera till hösten. Att ta steget och söka till din drömutbildning är stort, men har du koll på vilka program det är svårare att komma in på? Vi hjälper dig på traven genom att lista 7 program på universitet- och högskolenivå med högst antagningspoäng.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt ditt framtida universitetet: Linköpings universitet

Högst andel studenter som fortsätter efter första året, över 120 program och 550 kurser och naturnära campus mitt i Östergötland. Det är vad som väntar för dig som är sugen på Linköpings universitet. 

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se