Visa studentum.se som: Mobil

3 anledningar att läsa en sommarkurs på universitet eller högskola

Visste du att det finns hundratals sommarkurser på universitet och högskolor runt om i Sverige? Och att flera av dem går att läsa helt på distans? Oavsett om du bara vill läsa en kul kurs, få lite CSN under sommaren eller skrapa ihop de sista högskolepoängen till din examen finns det en kurs för dig! 

1. Skippa sommarjobbet – lev på CSN

Har du inte fått ett sommarjobb än? Då kan det vara en bra idé att söka en sommarkurs! Även om du skulle få ett jobb är det bra att ha en plan B för vad du ska göra under sommaren. 

När du läser en sommarkurs har du rätt till CSN om du uppfyller dessa krav:

  • Kursen eller utbildningen måste ge rätt till studiemedel
  • Skolan måste ha rapporterat in kursen som en sommarkurs till CSN
  • Du måste studera på minst 50 procent i minst tre sammanhängande veckor under perioden juni–augusti. Om du läser en kurs eller utbildning som är uppdelad på flera perioder, måste en period omfatta minst tre sammanhängande veckor
  • Du måste vara registrerad på kursen

OBS! Ansökan till sommarkurser stänger i mitten av mars men många kurser är öppna för sen anmälan. Anmäl dig på antagning.se. 


2. Lär dig något nytt!

Att lära sig något nytt kan vara både utvecklande och kul! Det finns sommarkurser inom många olika områden som naturvetenskap, språk, juridik, hantverk och pedagogik. Kanske har du alltid velat lära dig franska? Kanske har du ett brinnande intresse för spelprogrammering som du vill lära dig mer om? Det finns något för alla!

3. Samla in de sista högskolepoängen

För att ta en ut en kandidatexamen behöver du 90 högskolepoäng (15 hp av dessa ska vara självständigt arbete) i ett huvudämne och 30/60 hp (beroende på universitet och högskola) i ett biämne samt 30 hp i andra kurser. Om du inte har tillräckligt många högskolepoäng för att ta ut din examen kan du komplettera med en sommarkurs!

Inom vissa ämnen kan du även göra ditt examensarbete på sommaren. Du behöver då söka kursen via antagning.se för att få CSN, självstudier på sommaren är inte CSN-grundande.

Bonus: fem spännande sommarkurser du inte visste fanns

Att plugga en sommarkurs kan vara en chans att upptäcka ett helt nytt intresse eller nörda ner sig i specialintresse som man har. Det finns en rad spännande och kanske oväntade kurser att läsa på sommaren! 

1. Sökandet efter intelligent liv i rymden (fysik och astronomi) – 5 hp, Uppsala universitet

2. Harry Potter och hans världar (litteraturvetenskap) – 7,5 hp, Linnéuniversitetet

3. Att representera en annan människa (scenkonst) – 6 hp, Lunds universitet

4. Dans och filosofi (koreografi) – 7,5 hp, Stockholms konstnärliga högskola

5. Superhjältinnor från Ripley till Wonder Woman (filmvetenskap) – 7,5 hp, Linnéuniversitetet

Sök bland alla universitets- och högskolekurser här!


Källa: CSN

Senast uppdaterad: 30 mar 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-01-07

Första antagningsbeskedet - vad behöver du ha koll på?

Den 9 juli 2021 kommer första antagningsbeskedet för dig som sökt utbildningar på universitet och högskola inför höstterminen! Oavsett om du har kommit in på din utbildning eller är reserv så finns det en del praktiska saker att ha koll på. Vi har samlat den viktigaste informationen här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-10-12

Möt ditt framtida universitetet: Linköpings universitet

Högst andel studenter som fortsätter efter första året, över 120 program och 550 kurser och naturnära campus mitt i Östergötland. Det är vad som väntar för dig som är sugen på Linköpings universitet. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-04-17

Möt din framtida högskola: Högskolan Kristianstad

Moderna värdegrunder och höga betyg från Universitetskanslersämbetet är Högskolan Kristianstad den högskola som hade flest sökande till höstterminen 2018. Lär känna din framtida högskola här. 

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in