Visa studentum.se som: Mobil

3 anledningar att läsa en sommarkurs på universitet eller högskola

Visste du att det finns hundratals sommarkurser på universitet och högskolor runt om i Sverige? Och att flera av dem går att läsa helt på distans? Oavsett om du bara vill läsa en kul kurs, få lite CSN under sommaren eller skrapa ihop de sista högskolepoängen till din examen finns det en kurs för dig! 

1. Skippa sommarjobbet – lev på CSN

Har du inte fått ett sommarjobb än? Då kan det vara en bra idé att söka en sommarkurs! Även om du skulle få ett jobb är det bra att ha en plan B för vad du ska göra under sommaren. 

När du läser en sommarkurs har du rätt till CSN om du uppfyller dessa krav:

  • Kursen eller utbildningen måste ge rätt till studiemedel
  • Skolan måste ha rapporterat in kursen som en sommarkurs till CSN
  • Du måste studera på minst 50 procent i minst tre sammanhängande veckor under perioden juni–augusti. Om du läser en kurs eller utbildning som är uppdelad på flera perioder, måste en period omfatta minst tre sammanhängande veckor
  • Du måste vara registrerad på kursen

OBS! Ansökan till sommarkurser stänger i mitten av mars men många kurser är öppna för sen anmälan. Anmäl dig på antagning.se. 


2. Lär dig något nytt!

Att lära sig något nytt kan vara både utvecklande och kul! Det finns sommarkurser inom många olika områden som naturvetenskap, språk, juridik, hantverk och pedagogik. Kanske har du alltid velat lära dig franska? Kanske har du ett brinnande intresse för spelprogrammering som du vill lära dig mer om? Det finns något för alla!

3. Samla in de sista högskolepoängen

För att ta en ut en kandidatexamen behöver du 90 högskolepoäng (15 hp av dessa ska vara självständigt arbete) i ett huvudämne och 30/60 hp (beroende på universitet och högskola) i ett biämne samt 30 hp i andra kurser. Om du inte har tillräckligt många högskolepoäng för att ta ut din examen kan du komplettera med en sommarkurs!

Inom vissa ämnen kan du även göra ditt examensarbete på sommaren. Du behöver då söka kursen via antagning.se för att få CSN, självstudier på sommaren är inte CSN-grundande.

Bonus: fem spännande sommarkurser du inte visste fanns

Att plugga en sommarkurs kan vara en chans att upptäcka ett helt nytt intresse eller nörda ner sig i specialintresse som man har. Det finns en rad spännande och kanske oväntade kurser att läsa på sommaren! 

1. Sökandet efter intelligent liv i rymden (fysik och astronomi) – 5 hp, Uppsala universitet

2. Harry Potter och hans världar (litteraturvetenskap) – 7,5 hp, Linnéuniversitetet

3. Att representera en annan människa (scenkonst) – 6 hp, Lunds universitet

4. Dans och filosofi (koreografi) – 7,5 hp, Stockholms konstnärliga högskola

5. Superhjältinnor från Ripley till Wonder Woman (filmvetenskap) – 7,5 hp, Linnéuniversitetet

Sök bland alla universitets- och högskolekurser här!


Källa: CSN

Senast uppdaterad: 23 mar 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Möt din framtida högskola: Blekinge Tekniska Högskola

Blekinge Tekniska Högskola (BTH) är en av Sveriges tydligast profilerade högskolor med fokus på IT och innovation för hållbar tillväxt. Läs mer om hur det är att studera på skolan här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-06-16

Kommer AI att ta ditt jobb? 10 utbildningar att satsa på

Hur automatisering och ökad användning av artificiell intelligens kommer att påverka arbetsmarknaden vet vi inte, men aktuell forskning ger oss värdefulla lärdomar om hur den kan komma att förändras. Här är tio utbildningsområden att satsa på om du vill hålla dig ajour på framtidens arbetsmarknad!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-01-17

Hjälp jag kommer inte in – alternativ till populära program

Ska du söka till en utbildning men är orolig att du inte kommer att komma in på ditt förstahandsval? Många känner samma oro, men ge inte upp. Det finns flera alternativ att ta till. 

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in