Visa studentum.se som: Mobil

3 anledningar att läsa en sommarkurs på universitet eller högskola

Visste du att det finns 525 sommarkurser på universitet och högskolor runt om i Sverige? Och att 193 av dem går att läsa helt på distans? Oavsett om du bara vill läsa en kul kurs, få lite CSN under sommaren eller skrapa ihop de sista högskolepoängen till din examen finns det en kurs för dig! 

1. Skippa sommarjobbet – lev på CSN

Har du inte fått ett sommarjobb än? Då kan det vara en bra idé att söka en sommarkurs! Även om du skulle få ett jobb är det bra att ha en plan B för vad du ska göra under sommaren. 

När du läser en sommarkurs har du rätt till CSN om du uppfyller dessa krav:

  • Kursen eller utbildningen måste ge rätt till studiemedel
  • Skolan måste ha rapporterat in kursen som en sommarkurs till CSN
  • Du måste studera på minst 50 procent i minst tre sammanhängande veckor under perioden juni–augusti. Om du läser en kurs eller utbildning som är uppdelad på flera perioder, måste en period omfatta minst tre sammanhängande veckor
  • Du måste vara registrerad på kursen

OBS! Ansökan stängde den 16 mars men du kan fortfarande göra en sen anmälan till 400 kurser! Anmäl dig på antagning.se. 


2. Lär dig något nytt!

Att lära sig något nytt kan vara både utvecklande och kul! Det finns sommarkurser inom många olika områden som naturvetenskap, språk, juridik, hantverk och pedagogik. Kanske har du alltid velat lära dig franska? Kanske har du ett brinnande intresse för spelprogrammering som du vill lära dig mer om? Det finns något för alla!

3. Samla in de sista högskolepoängen

För att ta en ut en kandidatexamen behöver man 90 högskolepoäng (15 hp av dessa ska vara självständigt arbete) i ett huvudämne och 30/60 hp (beroende på universitet och högskola) i ett biämne samt 30 hp i andra kurser. Om du inte har tillräckligt många högskolepoäng för att ta ut din examen kan du komplettera med en sommarkurs!

Inom vissa ämnen kan du även göra ditt examensarbete på sommaren. Du behöver då söka kursen via antagning.se för att få CSN, självstudier på sommaren är inte CSN-grundande.

Bonus: fem spännande sommarkurser du inte visste fanns

Att plugga en sommarkurs kan vara en chans att upptäcka ett helt nytt intresse eller nörda ner sig i specialintresse som man har. Det finns en rad spännande och kanske oväntade kurser att läsa på sommaren! 

1. Dinosauriernas tidsålder (geovetenskap, evolutionsbiologi) - 7.5 hp, Uppsala universitet

2. Harry Potter och hans världar (litteraturvetenskap) - 7,5 hp, Linnéuniversitetet

3. Att representera en annan människa (scenkonst) - 6 hp, Lunds universitet

4. Humor utan gränser (teater) - 7,5 hp, Stockholms konstnärliga högskola

5. Superhjältinnor från Ripley till Wonder Woman (filmvetenskap) - 7,5 hp, Linnéuniversitetet

Sök bland alla universitets- och högskolekurser här!


Källa: CSN

Senast uppdaterad: 23 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-05-28

Sociala medier som yrke

Sociala medier fortsätter att öka i popularitet och antal användare i en rasande fart.Just nu använder ungefär 50% av svenskarna sociala medier varje dag.Tack vare det så står nu dörrarna öppna för en helt ny bransch där man till exempel kan jobba heltid med att lägga ut bilder på Instagram.Men hur tjänar man pengar på sina konton på sociala medier?Vad är en influencer?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-02

CSN – vad är det som gäller egentligen?

Att få studiebidrag och lån från CSN är något som gör livet som student väldigt mycket enklare än det annars skulle vara. Men är det tillräckligt att leva på och hur mycket får man egentligen tjäna vid sidan av CSN? Här hittar du svar på några av de frågor du kan tänkas ha kring studiestöd. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-05

8 tips på hur du kommer igång med träningen

Även om det kan kännas tungt att komma igång med träningen så kan vi lova att det är värt det! Du blir både gladare, friskare, piggare och orkar mer. Ett vinnande koncept eller hur? Det behöver inte heller vara svårt och tungt att komma igång, här är våra bästa tips på hur träningen blir en bra och rolig vana!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se