Visa studentum.se som: Mobil

Studera i Nederländerna

Vill du plugga i Nederländerna?

Är du intresserad av att studera i Nederländerna? Nederländerna har flest internationella program i hela Europa, så här kommer du att känna dig välkommen. Nederländare är även riktigt duktiga på att prata engelska, en stor fördel för dig som internationell student. Lägg till att Nederländerna är känd för sin vänliga atmosfär och bohemiska vibe – det vackra landet har en mängd av sevärdheter och vyer att upptäcka.

» Hitta utbildningar i Nederländerna här!

Snabbfakta om Nederländerna

Språk

Nederländska

 Huvudstad

Amsterdam

Valuta

Euro (€)

Befolkning

17,184,010

Nederländerna är det perfekta landet att studera i då många av programmen som finns här är anpassade för internationella studenter som vill studera utomlands. Utbildningsinstitutionerna i Nederländerna är även kända för att vara några av de bästa i världen.

Oavsett vad du är ute efter så finns det i Nederländerna – kandidatexamen, diplomprogram, master eller doktorsexamen. Här hittar du allt. Efter att du har avslutat din utbildning här finns det många vägar att gå. Du kommer att ha stor chans till jobb eller fortsätta din utbildning i Nederländerna eller i något annat land. Landet följer det europeiska poängssystemet ECTS där 1 år heltidsstudier motsvarar 60 ECTS-poäng.1 ECTS poäng motsvarar 28 studietimmar.
 
Nederländerna är känt för att jobba mycket med problembaserat lärande där stor tyngd läggs på att elever självständigt löser praktiska problem. Grupparbeten, uppsatsskrivning och praktik är också viktigt i den nederländska utbildningsfilosofin.

Studera i Nederländerna

Varför plugga i Nederländerna?

Nederländerna är för det mesta i framkant när det gäller globala trender inom utbildningssystemen. Är du fortfarande inte övertygad om att Nederländerna är rätt val för dig? Här är två anledningar till varför du borde studera i Nederländerna:

  • Landet är kreativt! Studenter i Nederländerna pushas att hitta kreativa lösningar för att lösa problem med hjälp av att dela kunskap och jobba i grupp.
  • För Nederländerna är det viktigt att samarbeta med andra länder för att få de bästa utbildningsprogrammen som förbereder för arbete i en allt mer internationell värld.

Hur fungerar det att studera i Nederländerna?

I Nederländerna finns det två olika typer av lärosäten: forskningsuniversitet och yrkeshögskolor. Programmen på yrkeshögskolorna förbereder dig för specifika karriärer inom ett specifikt område, medan forskningsuniversiteten förbereder dig för att arbeta inom forskning både för akademiska institutioner och privata företag.

Det finns även en tredje del av den högre utbildningen inriktad på internationella studenter som studerar utomlands i Nederländerna. De kurser som erbjuds vid dessa institutioner att förbereda studenterna för en mängd olika jobb som kräver högt specialiserad kunskap.

Studera i Nederländerna

Hur du söker till nederländska universitet

För att ansöka till de flesta lärosäten i Nederländerna måste du först ha ett konto på www.studielink.nl. Vilket är den officiella webbsidan för registreringar och ansökningar hos de flesta nederländska högskolor och universitet, motsvarande i Sverige är antagning.se. Däremot är det viktigt att du först kontrollerar på skolans hemsida gällande sista dag för ansökningar då det kan skilja sig beroende på utbildning och skola.  

Akademiska och språkliga förkunskaper

Generellt gäller att alla högskoleutbildningar kräver att man har ett avgångsbetyg från gymnasiet. Men de olika kraven kan skilja sig beroende på vilken kurs eller program du söker till. Därför är det viktigt att du kollar upp ordentligt vad som gäller för den utbildning du vill söka.

För att söka till nederländska högskolor krävs att du har skrivit ett engelskatest för att bevisa att du har tillräckliga engelskakunskaper. IELTS och TOEFL godtas men även andra test kan accepteras. Normalt krävs minst 550 (paper based) eller 213 (computerbased) på TOEFL och minst 6 på IELTS för att bli antagen. Läs mer om språktester här.

Översätt dina betyg innan

Du behöver även översätta dina betyg för att söka till holländska universitet- och högskolor. Kraven på översättning varierar från skola till skola. Här hittar du mer information om översättning av betyg.

Studera i Nederländerna

Boende i Nederländerna

I Nederländerna råder brist på studentbostäder. Om du väljer att gå en internationell kurs kan du ha turen att universitetet ordnar ett studentrum till dig. Detta är en perfekt möjlighet då det kan vara svårt att hitta något själv.

Det är också vanligt att man delar hur, lägenheter och rum med andra studenter i Nederländerna. Ta reda på kostnaderna innan du åker då även dessa kan variera beroende på stad och tid. Glöm inte att räkna med övriga kostnader som el, vatten och gas som inte alltid ingår i hyran.

» Hitta utbildningar i Nederländerna här!

Senast uppdaterad: 16 okt 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-05-28

Studera i Norge

Fler och fler väljer att studera i vårt vackra grannland i väst, men hur gör man egentligen? Som student har du flera utbildningsval och möjligheter. Här har vi samlat all info om hur det fungerar att som svensk studera i Norge.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-12-05

5 must haves för studentläggan

Som student är det inte alltid helt lätt att få ihop ekonomin och prioriteringar är nödvändiga. Men vilka saker är det värt att införskaffa för att leva ett enkelt och härligt studentliv? Inspireras av vår video med tips!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-03

Erasmus

Erasmus är en del i ett program för livslångt lärande som riktar sig mot högre utbildning. Genom Erasmus finns stora möjligheter för dig som studerar på högskola och universitet att göra utbyte eller praktik i Europa utan att du behöver betala någon terminsavgift.

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se