Så blir du personlig assistent

Som personlig assistent får du ett givande och meningsfullt yrke där gör verklig skillnad i människors liv.

Så blir du personlig assistent

Som personlig assistent arbetar du med att stödja människor med olika behov så att de kan leva ett så självständigt liv som möjligt. Det kan innebära allt från personlig omvårdnad till hjälp med vardagliga sysslor och socialt stöd.

Hitta din utbildning till personlig assistent

Vad gör en personlig assistent?

En personlig assistent stödjer personer med funktionsnedsättningar i deras vardagliga liv. Det innebär bland annat att hjälpa till med personlig hygien, på- och avklädning, måltider, medicinering samt vara med vid sociala aktiviteter och fritidssysslor. Den viktigaste uppgiften för en personlig assistent är att underlätta och möjliggöra för den assistansberättigade att leva ett självständigt liv utifrån sina egna behov och önskemål.

Vilka arbetsuppgifter har en personlig assistent?

Arbetsuppgifterna för en personlig assistent varierar beroende på den assistansberättigades behov och önskemål. Här är några vanliga uppgifter inom yrket: 

  • Personlig omvårdnad, såsom hjälp med toalettbesök, duschning och påklädning. 
  • Hjälp med medicinering 
  • Assistans vid måltider och matlagning 
  • Förflyttningar och assistans med eventuella hjälpmedel. 
  • Hjälpa till med hushållssysslor som städning och tvätt. 
  • Följa med på utflykter och sociala aktiviteter. 

Så utbildar du dig till personlig assistent

För att bli personlig assistent kan du utbilda dig på en yrkeshögskola, komvux eller genom en yrkesutbildning. Utbildningens längd och inriktning kan variera beroende på vilken typ av assistans du är intresserad av att arbeta med.

YH-utbildningar till personlig assistent är anpassade för att möta arbetsmarknadens behov och inkluderar ofta praktikperioder. Komvux erbjuder utbildningar till undersköterska som ger en bra grund för att arbeta inom personlig assistans. Yrkesutbildningar ger dig en mer praktisk erfarenhet inom området. Oavsett skoltyp är det viktigt att välja en utbildning som passar ens egna behov och mål för en framtida karriär som personlig assistent.

Du kan även studera en utbildning inom social omsorg på universitet eller högskola. Med en utbildning inom området kommer du att vara redo för att arbeta inom olika områden som socialtjänsten, frivilligorganisationer, skolor eller inom hälso- och sjukvården.


Egenskaper du behöver som personlig assistent

👫 Ansvarstagande

Som personlig assistent behöver du vara pålitlig och ta ansvar för dina åtaganden och uppgifter.  

🤝 Förmåga att bemöta människor

Då du är en viktig stöttepelare behöver du kunna interagera och kommunicera med människor på ett respektfullt sätt.

🏄‍♂️ Flexibel 
Då arbetet är omväxlande behöver du vara bra på att anpassa dig till olika typer av situationer på ett avslappnat sätt.  

💓 Social förmåga
Du behöver ha en bra samarbetsförmåga och kunna upprätthålla goda relationer till den assistansberättigade samt dina kollegor.

Vad tjänar en personlig assistent?

Ta reda på genomsnittslönen för en personlig assistent, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för personliga assistenter


Källor: arbetsförmedlingen.se, antagning.se, uhr.se, socialstyrelsen.se


Annonser