Yrkesinspiration: Skådespelare

Hur är det att studera på folkhögskola? Och vad kan yrket skådespelare erbjuda? Vi har pratat med Jennifer som har pluggat Skådespeleri på Molkoms folkhögskola - hon berättar om sin utbildning och hur den tagit henne vidare i karriären!

studera till skådespelare

”Alla borde prova att plugga på folkhögskola!”

Hur är det att studera på folkhögskola? Och vad kan yrket skådespelare erbjuda? Vi har pratat med Jennifer som har pluggat Skådespeleri på Molkoms folkhögskola och nu studerar på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Hon berättar om sin utbildning och vilka möjligheter utbildningen på Molkoms folkhögskola gett henne!

Namn: Jennifer Carzties
Ålder: 23 år
Stad: Uppväxt i Örebro, bor nu i Göteborg
Utbildning: Skådespeleri – Film och Teater (yrkesutbildning) på Molkoms folkhögskola
Gör:
Pluggar på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg


När vi pratar med Jennifer är hon på lunchpaus – numera pluggar hon teater på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Hon är inne på sin andra termin där, men innan dess gick hon yrkesutbildningen Skådespeleri på Molkoms Folkhögskola.

Hur kom det sig att du började plugga till skådespelare?

- Jag hamnade där av en slump faktiskt! Jag bodde utomlands i Ungern där jag ofta gick på opera och teater, och så började jag sakna att stå på en scen. Jag bestämde mig för att flytta hem till Sverige och plugga teater.

Och varför blev det just Molkoms folkhögskola?

- Miljön där skolan ligger lockade mig, det är långt från stan och alla distraktioner. Jag gillade också skolan ansökningsprover! Vi behövde liksom inte förbereda en lång monolog som vi skulle framföra, utan det mesta arbetet hände när man väl var där. Vi fick instruktioner och sedan fick vi agera på scenen efter det. Jag tycker att det är ett sunt förhållningssätt, det händer något viktigt när man får möta andra på scen och det blir ett samtal.

Är det något som du tycker att skolan jobbar med på ett bra sätt?

- Ja, verkligen. Det är samtalet på scen som är i fokus! Det finns också en stor frihet att undersöka olika saker, olika tekniker. Lärarna ser teater som ett hantverk snarare än att det finns krav på att hela tiden producera. Det handlar om att testa sig fram och man har ett eget ansvar för att hitta lärotillfällen. Det är värdefullt!

Vad var det absolut bästa med utbildningen?

- Miljön! Vi tvingades liksom ägna oss åt vår kreativitet eftersom det inte finns så mycket annat att göra där skolan ligger. Vi gjorde många egna projekt också, utanför skolarbetet. Jag har fortfarande kontakt med många klasskompisar och vi är några som ska träffas och spinna vidare på idéer och projekt som vi startade på Molkom!

Efter att du gått utbildningen, kände du dig förberedd för att ta nästa steg?

- Ja, jag skulle säga att utbildningen som jag fick på Molkom var en av anledningarna att jag kom in på teaterhögskolan. Skolan och miljön var exakt vad jag behövde för att utvecklas. Under två somrar jobbade jag också på Västanå teater. Det är en sommarteater som ligger i Sunne som sätter upp en pjäs varje sommar. Jag har varit med i en uppsättning av Selma Lagerlöf och i år ska de sätta upp Den Poetiska Eddan. Att jag fick jobb där är också mycket tack vare min utbildning på Molkom! Sen fick jag ju också en examen – teaterpedagog – vilket hjälper när jag ska söka olika jobb och delta i projekt.

Vilka fördelar finns det med att plugga på folkhögskola?

- Alla borde prova att plugga på folkhögskola! Just för att det är en tid i livet då man får tillfälle att prova på allt man vill och undersöka olika saker! På Molkom så fanns liksom allt, det fanns instrument, filmutrustning. Jag fick testa att göra en film, spela in en ljudbok och lära mig instrument. Mitt år på Molkom var ett lustfyllt och kreativt år!

- Sen spenderar man inte heller så mycket pengar, det är inte så dyrt att plugga på folkhögskola och väl där så fanns det liksom inte så mycket att lägga pengar på.

Vad har du för planer för framtiden?

- Jag vill fortsätta jobba med teater! Jag hoppas på att få jobb efter jag pluggat klart här i Göteborg. Sen är jag sugen på att göra ett teaterprojekt som är mer politiskt inriktat, kanske starta en barnteater.

Har du något tips till de som vill bli skådespelare?

- Ta sig själv på allvar i allt man gör – även om den minsta statistroll! Helt enkelt ha genuin respekt för det man sysslar med, det är något man kan ta sig framåt med.

Exempel på yrken du kan jobba med efter utbildningen:

  • Skådespelare
  • Teaterinstruktör
  • Teaterpedagog
  • Dramapedagog
  • Projektledare
  • Regissör
  • Filmskådespeleri
  • Filmpedagog

Områden:

  • Scenkonstarbetare
  • Förskolan
  • Skolan
  • Ledarskap
  • Föreningsliv

Till yrkesinspiration


Annonser

Du kanske också är intresserad av: