Visa studentum.se som: Mobil

Hur tänker du när du väljer utbildning? Hjälp oss att svara på några frågor i vår undersökning och ha chans att vinna två biobiljetter!

Bat out of hell repetition

Musikallinjen – för dig som vill bygga en grund för ditt musikalartisteri

Musikallinjen är en specialiserad linje för dig som vill fördjupa dig i sång, dans, teater och konstnärligt skapande. Under din tid på folkhögskolan får du chansen att växa som artist och utöver detta arbeta mycket med din kreativa sida då klassen skriver och sätter upp en egen musikal som slutprojekt.

Vill du se dina drömmar och idéer komma till liv på en musikalscen? Vill du arbeta kreativt och söker en bra grund att stå på? Då kan du göra som Eric Hallengren och läsa ett år på musikallinjen på Eslövs folkhögskola.

Namn: Eric Hallengren
Utbildning: Musikallinjen (yrkesutbildning) på Eslövs Folkhögskola
Gör: Arbetar som musikalartist i uppsättningar i Sverige och Storbritannien

”Under tiden på Eslövs folkhögskola hittade jag det som passar mig
och vilken slags artist jag är”
-Eric Hallengren

Hur kom det sig att du sökte till Musikallinjen på Eslövs folkhögskola?
- Jag har sjungit ända sedan jag var liten och visste att jag ville fördjupa mig inom musikal efter gymnasiet. Därför sökte jag en utbildning som skulle kunna ge mig en bra grund att stå på. Eslöv passade bra eftersom jag kunde fokusera på studierna när jag var på skolan, samtidigt som Malmö och Köpenhamn låg endast 30-45 min tågresa bort med sitt utbud av föreställningar och konserter.

Vad är det bästa med ditt yrke?
- Att bygga en föreställning tillsammans och att stå på scen är det bästa som finns! Ingen dag är den andra lik. Att ta sig fram och lyckas försörja sig som musikalartist är ett tufft jobb men varje föreställning är värt det. Jag har arbetat på både små och stora scener, allt från showartist på kryssningsbåtar till roller i stora uppsättningar på West End i London. Varje uppdrag har tagit mig ett steg vidare och utvecklat mig som artist.

American idiot produktion

Vad ska man tänka på när man vill bli musikalartist?
- Att du är dig själv, har en vilja att utvecklas och kommer ihåg att njuta av det du gör.

Varför ska man söka till musikallinjen på Eslövs folkhögskola?
- Om du söker en bra grund att stå på så ska du söka till Musikallinjen. Jag fick testa på allt som ingår i musikalartisteriet under mitt år på skolan. Det är ett öppet och tryggt klimat på utbildningen där du får utvecklas och utmanas både som artist och person. Lärarna finns till för dig med stöd och kunskap och tillsammans med dina klasskamrater lär du känna dig själv som artist. Du får de verktyg du behöver för att ta dig vidare. Jag kom in på Performing Arts School i Göteborg direkt efter året på Eslövs folkhögskola och tog mig sedan vidare till studier i Storbritannien och roller på West End.


Vad fick du med dig från utbildningen?
- En kunskap om mig själv som artist och så dansen! När jag sökte in till musikallinjen hade jag aldrig dansat förut – jag var en duktig sångare men var ingen dansare. Mötet med vår danslärare Anette blev avgörande för mig. Vi som gick i klassen hade alla olika styrkor, vissa i sång, andra i teater och så de som kunde dansa. Men alla fick utmaningar som gjorde att vi höjde oss lite mer. Det slutade med att jag dansade 10 tim i veckan. När jag bodde i London fick jag uppdrag som del av dansensemblen i en uppsättning. Så jag utvecklade en ny styrka som artist efter att ha gått utbildningen.

Bat out of hell produktion

Var det svårt att få arbete efter examen?
- För att försörja dig som musikalartist behöver du ha envishet och tålamod. Se till att rusta dig så att du kan ta många nej vid auditions och rollbesättningar. Samtidigt är det ett väldigt öppet klimat i branschen, vi hjälper varandra framåt. Du får komma ihåg att nejet inte handlar om dig som person – om du fortsätter att utvecklas så ska du se att det till slut lossnar. Idag finns det många olika scener i Sverige som sätter upp musikaler. Även om du inte slår igenom direkt i de större städerna så händer det massor av spännande saker ute i landet.

Vad gör du idag?
- Nu är jag tillbaka i Sverige och gör föreställningen så som i himmelen under våren, först på Oscarsteatern i Stockholm och framåt sommaren i Göteborg. När jag gick på Performing Arts School satte jag som mål att jag skulle få en stor roll på musikalscenen i Sverige inom fem år för att sedan ta mig vidare till West End i London. Nu blev det tvärt om, jag fick mina första roller i Köpenhamn för att sedan spela på West End. Så uppsättningen ”Så som i Himmelen” är faktiskt mitt första större svenska jobb!

Senast uppdaterad: 01 feb 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-05-28

Skådespelare

Hur är det att studera på folkhögskola? Och vad kan yrket skådespelare erbjuda? Vi har pratat med Jennifer som har pluggat Skådespeleri på Molkoms folkhögskola - hon berättar om sin utbildning och hur den tagit henne vidare i karriären!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-10-26

Hitta ditt yrke - Hattmodist

År 2011 köpte Helene Ådahl Östergötlands enda kvarvarande hattaffär och bestämde sig för att bli hattmodist. Genom utbildningen Hantverkslärling fick hon möjlighet att utveckla sina kunskaper och driva sin verksamhet på riktigt! Läs mer om Helene och hennes resa här.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Musiker

Vi träffar Martin Svanström som pluggat Musiklinjen på Ljungskile folkhögskola! Martin är saxofonist i ett storband och berättar för oss om sin utbildning samt hur det är att jobba som musiker. Läs mer här!

Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se
Logga in